Anno 2017 staat er meer spanning op de ict-arbeidsmarkt dan ooit tevoren. De gemiddelde ict’er merkt dit niet alleen aan het grote aantal vacatures waaruit ze kunnen kiezen. Het klinkt nogal cliché, maar dat maakt het niet minder waar: Een persoonlijke benadering is de key to success. Om in it-termen te blijven; niemand wordt gelukkig van een 'ctrl+c / ctrl + v”-mail.
Dertien in een dozijn
Recruitment is tweerichtingsverkeer: om oprechte aandacht van kandidaten te krijgen, zul je als recruiter ook echt aandacht moeten besteden aan de kandidaten die je benadert.
Probeer daarom aan e-mails altijd een persoonlijke touch toe te voegen. Met het louter en alleen toevoegen van een naam ben je er dan nog niet. Hierin kan een recruiter zich onderscheiden door net een stapje verder te gaan dan de rest, bijvoorbeeld door in de e-mail iets opvallends te vermelden over de interesses, hobby’s en/of gemeenschappelijke connecties van de kandidaat. Zorg ook dat je duidelijk kunt maken waar volgens jou de match zit tussen de ict’er en de job. Dat kan alleen als je je als recruiter hebt verdiept in de kandidaten en dat ook laat merken. Het moet dus persoonlijk en op maat.
Kandidaten zijn denk ik terecht selectief in het reageren op benaderingen door recruiters: is er echt besteed aan de kandidaat of is het vooral een poging om snel te scoren? Ict’ers die zich echt bewust zijn van hun plek op de arbeidsmarkt weten heel goed op welke aanbiedingen ze wel of niet moeten reageren.
Tip
LinkedIn heeft drie antwoordmogelijkheden ingebouwd waarmee je snel en eenvoudig kunt reageren op een mail van een Recruiter: Geïnteresseerd, Later misschien, Nee bedankt. Deze optie valt zeker aan te raden wanneer je niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Een recruiter ontvangt tenslotte liever een kort (standaard) antwoord, dan helemaal geen reactie. ‘Nee is ook een antwoord’ zeg ik wel eens en dat geldt hier ook: zelfs als je als recruiter overtuigd bent van de goede match, kan de timing nog niet goed zijn, of de kandidaat zit gewoon lekker op z’n plek.
The next step…
Als je iemand een berichtje stuurt, probeer je dan goed in de ander te verplaatsen. Wat zou voor de kandidaat bijvoorbeeld een logische vervolgstap kunnen zijn? Voor een senior software engineer geldt bijvoorbeeld dat de overstap naar de functie van software architect voor de hand kan liggen. Terwijl je je andersom als recruiter op glad ijs bevindt wanneer je een architect benaderd voor software development.
Om een dergelijke fout te voorkomen benoem je in je Inmails altijd de aanknopingspunten – bijvoorbeeld werkervaring, opleiding(en), certificaten – die je ziet voor een bepaalde rol. Daarnaast vindt men het ook altijd leuk om te horen waarom hij/zij is benaderd: biedt een aanbod echt een mogelijkheid voor een volgende stap in het realiseren van de ambitie, ken ik de organisatie al en zou ik daar echt passen?
Het wisselen van werkgever is een belangrijke keuze die serieus aandacht moet krijgen, een recruiter die dat begrijpt laat al zien dat hij zowel zijn opdrachtgever als de kandidaat serieus neemt.
Tip
Voor een recruiter is het soms lastig om op basis van een (beknopt) LinkedIn-profiel te bepalen voor welke rol je het beste in aanmerking komt. Spreekt het bedrijf je wel aan, maar de vacature alleen niet? Dan zou ik je zeker willen aanbevelen om met de recruiter te delen naar welke functie je wel op zoek bent. Wie weet komt jouw droombaan in dit bedrijf binnenkort beschikbaar!