In veel opzichten kan je wide area networks (wan) vergelijken met het cafetaria van de lokale sporthal. Hoewel gemeenten graag voorzien in een natje en een droogje na het sporten, draagt een cafetaria niet meteen bij tot de fitheid van de gemiddelde inwoner. Net zoals een wan kritisch kan zijn voor een onderneming, maar daarom nog geen differentiator is voor haar business. Meer dan 70 procent van de Europese bedrijven kiest er dan ook voor om hun wan te outtasken aan een network service provider.
Ondertussen zijn mpls-gebaseerde ip vpn’s uitgegroeid tot de de facto standaard voor wan’s. Maar hoewel mpls berust op een degelijke technologie en zo wat overal beschikbaar is, kent deze standaard toch enkele zwakke punten:
Enerzijds is er de evolutie van de kosten voor bandbreedte. De vraag naar bandbreedte stijgt jaarlijks met zo’n 20 procent tot 30 procent terwijl de it-budgetten deze groei niet bijbenen. Het water staat dus heel wat it-managers aan de lippen. Waar upscaling voor extra bandbreedte in hoofdzetels en kantoren in stedelijke gebieden relatief eenvoudig en betaalbaar is, is dit voor filialen ‘off-net’ op de ‘boerenbuiten’ een heel ander verhaal. Waarom? Fibre is er dunner gezaaid en it-managers zien zich hier voor diezelfde extra bandbreedte dan ook veel dieper in de buidel tasten.
Anderzijds is er het gebrek aan flexibiliteit. Op consumentensites vond je tot voor kort voor elke applicatie een andere doos: bijvoorbeeld een Fortinet-kit voor de firewall, eentje van Cisco voor de router en nog een derde voor de load balancing. Het efficiënt automatiseren van de ‘end to end’-dienst over de verschillende proprietary appliances is zo zo goed als onmogelijk. Ook het onderhoud wordt op deze manier een tijdrovende opgave voor de provider, wat zich voor de it-manager al snel vertaalt in een oplopende kost.
SD-WAN
Met software-defined wide area network (sd-wan) dringt zich nu een efficiënte, flexibele en betaalbare oplossing op. Voor applicaties waar latency geen kritieke factor is, zoals e-mail of surfen op het web, wordt een pad naar publiek internet mogelijk gemaakt, parallel met de bestaande (off-net)-connectie. De klant kan dan de off-net-connectie gebruiken voor belangrijkere zakelijke applicaties en zelf via een portal het dataverkeer bepalen. Heel wat meer bandbreedte dus voor lokale vestigingen in ruil voor een heel beperkte meerkost voor de it-manager.
Daarnaast worden klassieke proprietary routers, firewalls, load balancers en andere application awareness appliances vervangen door all-in-one open servers met apps. Eenvoudig modulair, veel goedkoper in onderhoud en volledig end to end te automatiseren door de transitie naar software apps. Een nieuwe manier om zakelijke wan’s vorm te geven, in te zetten en te bedienen, wat het beheer van de connectiviteit tussen verschillende kantoren of sites enorm vereenvoudigt.
Wat brengt dit voor de telecommarkt? Een gamechanger. Gebruiksgemak gekoppeld aan snelheid en efficiëntie in een betaalbaar pakket. En voor de toekomst? Een toenemende vraag. Zozeer zelfs, dat verwacht wordt dat tegen eind 2019 ongeveer een derde van de ondernemingen gebruik zal maken van sd-wan-producten in al hun filialen. Lichtjes uitgedrukt een enorme stijging, gezien dit percentage vandaag de dag nog onder de 1 procent ligt.