De doelstellingen voor de ICT-campus in Veenendaal moeten realistischer en in overeenstemming zijn met de praktijk. De leiding wat betreft de ontwikkeling van de campus ligt hiervoor bij de gemeente. Ze moet de verschillende (markt)partijen bij elkaar brengen en knopen door hakken wat betreft de richting die de campus op moet gaan. Dit schrijft de lokale rekenkamer na onderzoek naar de Veenendaalse ICT-campus.
Binnen de regio FoodValley profileert Veenendaal zich sinds een aantal jaren als het ‘ict-centrum’. Centraal hierbij is bedrijventerrein De Batterijen, waar al veel ict-bedrijven gevestigd zijn. De Rekenkamercommissie van de gemeente onderzocht in hoeverre de doelstellingen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Dit ligt grotendeels in handen van de ict-sector zelf, zo schrijven de analisten.
De rekenkamer concludeert dat de gemeente met een sobere inzet van middelen de profilering heeft waargemaakt. Er wordt bij aangetekend dat de ambities van de betrokken partijen groter zijn dan wat er tot nu toe gerealiseerd is. ‘De richtinggevende doelen zouden dus, samen met de partners, aangescherpt moeten worden.’ Volgens de lokale rekenkamer moet het realisme in het oog gehouden worden: als de ambitie te groot blijkt te zijn voor de beschikbare capaciteit (mensen, tijd, budget), bij zowel de gemeente als de partners, dan moet of de capaciteit bijgesteld worden of de ambitie.
Onrust en ontwikkelingen rond ICT-campus
Dat het laatste woord over de campus nog niet gezegd is, mag duidelijk zijn. In oktober 2016 werd bekend dat de gemeenteraad kritiek had op de provincie Utrecht, die de bouw van kantoren in de regio verder wilde inperken. Toen de raad uiteindelijk zelf opstapte, betekende dit niet dat de ontwikkeling rond de ICT-campus stil kwam te liggen. Woordvoerder Reinke Oorbeek van de ICT-campus kondigde destijds op de eigen website aan en vertelde over een fysieke ‘hub’ waar scholieren, studenten, start-ups en ondernemers samen kunnen komen. De website is ondertussen een feit, en ook de fysieke hub heeft gestalte gekregen op de ICT-campus.
Oorbeek: ‘Deze hub heeft meer de vorm van een clubhuis voor ondernemers. Het is gevestigd in kantoorpand Vonk 360, gelegen langs de A12. Dit pand biedt werkplekken voor start-ups en flexibel in te richten kantoorruimte. Ict-dienstverlener Detron is ernaast gevestigd. De hub was ook bedoeld voor de uitwisseling van scholieren en studenten met ict-bedrijven, maar we merken dat dit contact toch beter gestalte krijgt op de werkvloer zelf.’
Kantorenstop
Begin deze maand werd duidelijk dat de omstreden kantorenstop vanuit de provincie een feit is. Na de inwerkingtreding van het plan zou op De Batterijen nog achthonderdvijftig vierkante meter resteren voor nog te vergunnen kantoren. Het duurt overigens nog wel even voordat het plan wordt doorgevoerd. Gemeenten hebben nog anderhalf jaar de tijd om de in de bestemmingsplannen gereserveerde bouwruimte alsnog te benutten. Het plan komt bovendien nog ter inzage te liggen.
In een reactie geeft woordvoerder Oorbeek aan dat er momenteel nog voldoende ruimte is binnen Vonk 360 voor uitbreiding van de campus en dat de mogelijke kantorenstop voor de ICT-campus op dit moment geen rol speelt.
ICT-campus Veenendaal
Veenendaal huisvest nu al een keur aan it-bedrijven, waaronder Info Support, Cegeka, Minox Software, HSO, Iton en Detron. OOk Unit 4 zat er een aantal jaren met een kantoor, maar dit softwarebedrijf hevelde dit vorig jaar over naar de vestiging in Utrecht. De gemeente roept al langer dat in het kader van het economisch beleid er voor de stad een rol is weggelegd als ict-centrum in de regio FoodValley, een samenwerkingsverband van acht gemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen). Daarbij wil zij ict-bedrijven ondersteunen en een wervende rol spelen om meer bedrijven binnen te halen.