Ingrid de Caluwé (VVD) en Mustafa Amhaouch (CDA) hebben een motie ingediend waarbij het kabinet wordt opgeroepen de Tweede Kamer terstond te informeren over wijzigingen in het project Operatie BRP (Basisregistratie Persoonsgegevens). Zij willen dat Kamerleden sneller inzicht krijgen in de gevolgen van zo'n wijziging voor de planning qua tijd en budget. Nu gaat er soms een jaar overheen eer het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de planning heeft bijgewerkt.
De motie volgt op het Algemeen Overleg over de BRP van gisteren. De Caluwé en Amhaouch uitten daarin hun grote zorgen over het ontbreken van een duidelijke planning en status van dit megaproject.
‘De BRP is een groot ict-project dat inmiddels drie keer duurder is dan initieel begroot’, zei het VVD-Kamerlid vandaag tijdens het VAO. ‘Het is een project dat een ruime uitloop kent qua planning en budget. Wij hebben gemerkt dat voortgangsrapportages, waarin belangrijke wijzigingen staan vermeld, pas na enkele maanden naar de Kamer worden verstuurd. In onze motie roepen wij het kabinet op de Kamer terstond te informeren over wijzigingen waarbij een geactualiseerde planning inclusief eventuele financiële consequenties wordt bijgevoegd.’
Tijdvenster
Minister Ronald Plasterk antwoordde in een reactie de Kamer best sneller te willen informeren, maar hij wees erop dat het bij grote projecten met ketenpartners – in dit geval ict-leveranciers en gemeentes – lastig is om direct de gevolgen van een wijziging voor een planning inzichtelijk te maken. ‘Daar zit een tijdvenster op.’ Hij wil wel toezeggen dat de bijgewerkte planning ‘zo snel als redelijkerwijs mogelijk is en onder toeziend oog van het BIT (Bureau ICT Toetsing) wordt toegestuurd.
Daarop reageerde het VVD-Kamerlid met het voorbeeld van de vervanging van de codegeneratoren. ‘Daar werd in het tweede kwartaal van 2016 een besluit over genomen. Dit werd in november 2016 vermeld in een voortgangsrapportage, waarin voor de gevolgen voor de planning werd verwezen naar de volgende rapportage in april 2017. Dit is een concreet planningsprobleem.’ Volgens Plasterk moet het mogelijk zijn binnen uiterlijk drie maanden de planning te hebben bijgewerkt.
De motie is ingediend tijdens het Verslag van een Algemeen Overleg (VAO) vanochtend in de Tweede Kamer. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie. Het moest De Caluwé tijdens de behandeling van de indiening overigens nog wel even van het hart dat ‘bij belangrijke debatten in de Tweede Kamer over grote ict-projecten er steeds maar drie partijen aanwezig zijn.’
VVD dient motie in? Dezelfde mannen die bij Justitie de ICT zo enorm voortvarend managen en de Belastingdienst automatisering zo vaardig besturen?
En de andere partijen laten zich niet eens zien bij dit soort debatten.
Parlementaire democratie, ik dacht niet nie.
Nederland is geen democratie meer, al heel lang niet meer.