Het kabinet wil overnames van Nederlandse telecom- en ict-bedrijven kunnen verbieden als deze een gevaar vormen voor de continuïteit van dienstverlening en de nationale veiligheid. Bijvoorbeeld als de buitenlandse kopers gelinkt zijn aan criminele activiteiten, financieel kwetsbaar zijn of geen transparante eigendomsstructuur hebben.
Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om overnames van bijvoorbeeld buitenlandse partijen te verbieden of terug te draaien. Die nieuwe wettelijke voorwaarden voor overnames in de telecomsector moeten de publieke belangen behartigen en ongewenste zeggenschap over telecommunicatie voorkomen.
Het wetsvoorstel ‘Voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie’ is niet alleen van toepassing op bedrijven in de telecomsector. ‘Ook aanbieders van internet en grotere bedrijven die actief zijn met internetknooppunten, datacentra, hosting en certificeringsdiensten vallen hier onder, omdat ze van belang zijn voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur’, licht het ministerie van Economische Zaken (EZ) toe.
EZ benadrukt dat telecomvoorzieningen zoals telefonie, datacenters en internet van vitaal belang zijn voor de nationale veiligheid en openbare orde. ‘Zonder deze infrastructuur raakt de maatschappij ontwricht en ontstaat economische schade.’
Criminele activiteiten
Henk Kamp, minister van Economische Zaken, stelt dat Nederland profiteert van een open economie waarin de markt zijn werk doet. ‘Zo nemen we meer bedrijven in het buitenland over dan andersom. Ons land heeft echter geen baat bij overnames door buitenlandse bedrijven die gelinkt zijn aan criminele activiteiten, die te boek staan als financieel kwetsbaar of die een niet-transparante eigendomsstructuur hebben. Gezien de nationale belangen die op het spel staan, leggen we voor de telecomsector een wettelijke basis om dergelijke overnames te kunnen voorkomen.’
De internetconsultatie voor de nieuwe wet voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie is 16 februari 2017 gestart. Belanghebbenden kunnen reageren op het ontwerp van het wetsvoorstel. In het tweede kwartaal van 2017 toetst minister Kamp het voorstel bij de Raad van State en dient hij het wetsvoorstel vervolgens in bij de Tweede Kamer.
Bescherming sectoren
In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is. De continuïteit en bescherming voor sectoren van vitaal belang is in Nederland onderdeel van verschillende wetten. Zo mogen beheerders van elektriciteit, gas en drinkwaternetten alleen in publiek eigendom zijn. In andere sectoren zoals post en telecom is door regulering dienstverlening en concurrentie door private bedrijven georganiseerd.
Naast de telecomsector wordt ook de continuïteit in andere bedrijfstakken nader bekeken. Zo wordt bijvoorbeeld door het ministerie van Economische Zaken onderzocht of de Universele Postdienst (UPD), die betaalbaar en tijdig verzenden van poststukken regelt, uitgebreid kan worden met eisen aan de vestigingsplaats van de rechtspersoon, de locatie van het hoofdkantoor en voldoende investeringen in de dienstverlening.
Het kabinet en daarmee de betrokken partijen heeft hiermee een extra instrument om selectief overname partners af te keuren als dit tegen de wil ingaat van het old boys network. Immers elke grote onderneming maakt wel eens een foutje en als je dat opblaast in de media dan is het vrij makkelijk om je op deze wet te beroepen.
“Het kabinet wil overnames van Nederlandse telecom- en ict-bedrijven kunnen verbieden”. Maar daarna gaat het alleen over een wetsvoorstel ‘Voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie’.
Zie internetconsultatie wetsvoorstel ‘Voorkoming ongewenste zeggenschap telecommunicatie’ : https://www.internetconsultatie.nl/telecommunicatie
En de recente overname van Fox-IT dan?
Of mis ik iets?