WOB-expert Brenno de Winter vraagt bij minister Ronald Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) alle documenten op over de Operatie BRP (Basisregistratie Personen). Dit doet De Winter namens René Veldwijk die hem heeft gemachtigd om een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Veldwijk is met name geïnteresseerd in de procesgang rond de codegeneratoren die in alle stilte zijn vervangen.
‘Er zijn grote twijfels over de procesgang rond de gegenereerde code’, zegt Brenno de Winter. ‘Er is ook niet voor niets door onder nadere KPMG voor gewaarschuwd. Het is ook in de ict-sector een ongebruikelijke gang van zaken. Eerst in een ontwikkeltraject een soort proefcode genereren om daarna met een andere code voor het ‘echie’ te werken: het kan, maar het komt ingewikkeld over.’
Met het aanwenden van de WOB wil Veldwijk nu eens en voor altijd helder krijgen wat de werkelijke gang van zaken is rond de vervanging van de softwaregeneratoren. ‘De uitleg van Plasterk klopt van geen kanten. Ik verwacht niet dat hij nog voor de verkiezingen zal reageren, maar de manier waarop de BRP wordt aangepakt, heeft zeker repercussies voor zijn opvolger. Het is belangrijk dat dit boven tafel komt.’
Skelettransplantatie
In het WOB-verzoek, dat De Winter namens hem vandaag indient, gaat het om onder meer om het opvragen van de documenten die betrekking hebben op het gebruik van de generatoren om software te creëren voor de operatie BRP. Daarnaast vraagt De Winter nog om communicatiestukken, voortgangs- en testrapportages, stuurgroepdocumenten en alle stukken die te maken hebben met de inzet van KPMG in de Operatie BRP.
Auditor KPMG uitte namelijk diverse malen zware kritiek op de gebruikte codegeneratoren. Die bleken daarna vervangen te zijn door met de hand geschreven Java-code. Wat de extra kosten en de projectvertraging hiervan zijn en of de code doet wat de BRP moet doen, is vooralsnog duidelijk. René Veldwijk, partner bij Ockham en kritisch volger van de ict bij de overheid, heeft hierover inmiddels een aantal opinies geschreven. Hij omschreef de stiekeme vervangingen van de codegeneratoren als een skelettransplantatie.
Geen eerlijk verhaal
Naar aanleiding van deze opinies voor Computable stelde de VVD Kamervragen. In zijn antwoorden ontkende minister Plasterk dat de softwarecode stiekem is herschreven. Volgens de bewindsman gaat het niet om ´functionele wijzigingen´, maar om ´voorziene ontwikkelwerkzaamheden´. Volgens Veldwijk is dit ´nieuwe verhaal´ van Plasterk niet het eerlijke verhaal. ‘Als het waar zou zijn dat het al in de planning van het programma Operatie BRP zat om de generatoren eruit te halen dan zouden we dat zeker terugzien in de KPMG-rapportages. Niets van dit alles’, zei hij eerder tegen Computable. Hij vult nu aan: ‘Daarom willen we nu de interne communicatie en de communicatie met de Stuurgroep inzien.’
Debat
Vandaag vindt een Algemeen Overleg over de BRP en het BIT (Bureau ICT Toetsing) plaats in de Tweede Kamer. Naar verwachting gaan VVD en CDA stevig inzetten op dit omvangrijke en beladen dossier.
In een eerder stuk schetste Veldwijk al eens een ontluisterend beeld van de gang van zaken vanaf 2010 rond de herbouw van de Basisregistratie Personen (BRP), die in eerste instantie nog mGBA heette (modernisering Gemeentelijke Basisadministratie). In zijn meest recente opinie legt hij uit dat de BRP in zijn huidige opzet er nooit zal komen.