In verkiezingstijd komen politieke partijen altijd met de meest stupide voorstellen aanzetten. Niet om ze ook daadwerkelijk in te voeren maar voor de gratis zendtijd voor Politieke partijen. Zo kwam de PvdA zelfs met een voorstel dat allang is ingevoerd.
De PvdA wil dat we het recht hebben om na werktijd onbereikbaar te zijn. Dat recht hebben we allang. Daar hoeven we niet meer over te stemmen. Het is alsof je met een voorstel komt dat vrouwen vanaf nu af aan ook mogen stemmen. Dat recht hebben ze al, zelfs bij de SGP.
Eigen ontwikkeling
Werktijd en privétijd beginnen steeds meer in elkaar over te lopen. Sommige bedrijven houden daar ook rekening mee. Zo mogen werknemers van Google 10 procent van hun werkweek besteden aan hun eigen ontwikkeling. De resterende 63 uur moeten ze die week overigens dan wel voor Google werken.
Maar je baas verlangt steeds vaker dat je ook na werktijd beschikbaar bent. Het is de consequentie van de 24-uurs economie. De consequentie is dat als je zondags wilt winkelen er heel veel mensen zondags bereikbaar voor jou moeten zijn. Niet alleen het kassameisje, de buschauffeur, de politieagent maar ook de systeembeheerder van het kassasysteem.
Apple-gebruiker
Daarnaast willen we ook zelf graag bereikbaar zijn. We nemen onze devices overal mee naar toe. Zelfs naar de badkamer (maar laten we deze afslag even niet nemen). Ik hoorde laatst een goed idee van iemand, of ja iemand, ik was het zelf. Maar het idee was om je telefoon en laptop thuis tussendoor niet aan de oplader te doen maar helemaal leeg te laten lopen. Je legt vervolgens je telefoon of laptop aan de oplader en pakt hem pas weer als hij helemaal is opgeladen, zodat je in ieder geval even zonder schermpje zit. Tenzij je natuurlijk Apple-gebruiker bent, want dan duurt het allemaal iets langer dan even.
Ik weet ook wel dat dit niet gaat werken want we willen helemaal niet onbereikbaar zijn. Daarvoor voelen we onszelf te belangrijk. Alsof we allemaal bij de brandweer werken en elk moment uit moeten rukken. Tenzij de baas natuurlijk belt want dan zijn we ineens wel onbereikbaar. Daar hebben we namelijk recht op. Al heel lang.
Officieel moet bereikbaarheidsdienst betaald worden.
Voor wie niet betaalt moet je niet bereikbaar zijn.
De telefoon naast je bed is wel het domste wat je als bereikbarbaar kan doen.
Wat dacht je van die mensen die vieren dat ze zoveel jaar getrouwd zijn en dan lekker uit eten gaan en toch nog die verdraaide telefoon meenemen (en gebruiken tijdens de tafelgang)?
Zet hem gewoon op stil en bel wanneer het jou uitkomt. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn?
Ik heb het aangekaart bij mijn leidinggevende. Ze was het met mij eens dat als de werkgever vindt dat je bereikbaar moet zijn, piketdienst moet instellen en daarvoor betalen. Echter, bij sommige functies moet je altijd bereikbaar zijn, maar daar is het salaris ook naar.
Sinds wij een smartphone hebben, worden we nooit meer gebeld. Alles (even generaliserend gezegd, want uiteraard blijven we gebeld worden door afgeschermde nummers die ons een heel aantrekkelijk aanbod willen doen, op gebied van kranten, tijdschriften of loterijen, waar we dan zelf eerst wel even voor moeten betalen, maar dat terzijde..) gaat tegenwoordig via whatsapp.. als je in Nederland woont dan, want in Amerika doen ze niet aan whatsapp, daar is het Messenger, maar ook dat terzijde.
Alles terzijde dus. Ook onze smartphone. We hebben de WiFi uitgezet en zijn alleen nog maar bereikbaar.. per telefoon. En aangezien niemand belt, is het goddelijk rustig in huis. Het doet ons denken aan de tijd dat we op vakantie waren. Onbereikbaar.