Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is ervan overtuigd dat de BRP (Basisregistratie Personen) er komt. Hij weet alleen niet wanneer. Dat blijkt uit zijn antwoorden tijdens het Algemeen Overleg over de BRP en het BIT (Bureau ICT Toetsing) dat vanochtend plaatsvond in de Tweede Kamer. VVD en CDA maken zich grote zorgen over het ontbreken van een duidelijke planning en status van dit megaproject. VVD vraagt een vervolgoverleg aan en dient een motie in over de gebrekkige planning.
Minister Plasterk stelde naar aanleiding van een vraag van CDA-Tweedekamerlid Mustafa Amhaouch over de status van de Operatie BRP: ‘Als ik het op helikopterniveau bekijk, dan zeg ik: ‘we maken het af’. Maar wanneer? Ik ga daar geen slag naar slaan.’ Ook meldde hij dat hij geen garanties kan geven, behalve op de controle van de voortgang. Volgens Plasterk wordt in de volgende voortgangsrapportage van april de planning duidelijk. ‘De validatie daarvan vindt nu plaats.’ Ter geruststelling zei hij nog: ‘Ik hijs geen stormbal dat we het project niet afkrijgen.’
Ook op de vragen van CDA-Kamerlid Amhaouch of de bewindsman kon aangeven voor hoeveel procent het project op dit moment klaar is en hoeveel gemeentes zich al voorbereiden op de invoering van de BRP, wilde Plasterk niet in gaan. Het Kamerlid zei daarop dat het ‘CDA kwam met zorgen en met grotere zorgen weggaat. Het gaat om een project van bijna honderd miljoen euro, maar u kunt niet aangeven hoe ver we zijn.’
Zorgen
Ook VVD-Tweedekamerlid Ingrid de Caluwé is bezorgd. Zij stelde al eerder vragen over de stiekeme vernieuwing van de broncode van de BRP en het feit dat de Tweede Kamer hier pas een half jaar later over werd geïnformeerd. Sterker nog, Plasterk gaf in het overleg aan dat pas bij de volgende voortgangsrapportage wordt aangegeven wat de exacte gevolgen zijn van de refactoring van de code. Nu wordt die geschat op een vertraging van twaalf weken. De Caluwé merkte fijntjes op dat dus pas een jaar later de Kamer wordt geïnformeerd over de gevolgen van een belangrijke functionaliteitswijziging.
Zij vraagt zich af waarom bij de Operatie BRP geen realistische planningen gemaakt kunnen worden met bijsturing gaandeweg in plaats van achteraf. Volgens de minister is dat bij dit soort grote ict-projecten met alle gemeenten en ketenpartners complex. Hij beweert dat conform het advies van het Bureau ICT Toetsing (BIT) ‘de planning wel flexibel moet blijven’. De minister zei wel toe de Tweede Kamer direct te informeren ‘zodra er een relevante wijziging is voor de planning. Maar we kunnen dan niet gelijk melden wat de impact is op de planning.’ Verder zei hij toe dat alle broncodeversies van Operatie BRP worden bewaard.
VVD-Kamerlid De Caluwé vraagt een vervolgoverleg aan op korte termijn. Ook wil zij een motie indienen over de gang van zaken rondom de planning. Inmiddels is er ook een WOB-verzoek ingediend om het reilen en zeilen rond de BRP boven water te krijgen.
Wauw, dit zijn droomprojecten voor IT-leveranciers! Kan ik ook intekenen?
Lijkt wel een reactie van een verantwoordelijke die er binnenkort mee stopt…
Ik doe mee! Heerlijk een project zonder einddatum… Nooit van PRINCE2 of GOKIT gehoord neem ik aan. Het is toch niet te geloven.
Het is weer een staaltje dat politici en ambtenaren, volkomen gespeend van enige kennis of inzicht van proces, systeem en IT aan de knoppen zitten. Dan krijg je dit soort incompetente situaties waarbij gewoon gesteld kan worden…. ‘Wat doet Plasterk op die post als die geen kennis van zaken heeft?’ Het kost de gemeenschap in de tussentijd,’whats new’, weer ettelijke miljoenen ….
Sprakeloos.