Werkgevers kampen weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures. Uit onderzoek van UWV blijkt dat de meeste knelpunten op de arbeidsmarkt zich voordoen in de techniek, in het bijzonder de ict. In de ict-sector is er een grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars.
Bijscholing kan een middel zijn om de krapte op te lossen, aldus het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Een voorbeeld van bijscholing is een publiek-private samenwerking tussen UWV, Microsoft en andere ict-partijen en -opleiders, waarbij zij werkzoekende ict’ers laten zien in welke richtingen ze met extra scholing hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De partijen verwachten op 10 maart, tijdens het event Continious Learning, honderdvijftig werkzoekenden met een uitkering scholing aan te kunnen bieden.
Deze bijeenkomst is een vervolg op een soortgelijk initiatief dat de uitkeringsinstantie vorig jaar organiseerde. ‘We vervolgen de samenwerking met Microsoft. Wel heeft de bijeenkomst een andere vorm. Vorig jaar was de insteek voornamelijk bijscholing en hoe ict’ers hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Nu is het evenement veel meer toegespitst op een baan. Zo zijn er werkgevers aanwezig die openstaande vacatures hebben en op het evenement zoeken naar werkloze ict’ers die deze banen in kunnen vullen’, aldus een woordvoerder van het UWV.
‘Technologie verandert de inhoud van werk, dat betekent dat nieuwe banen ontstaan. Nu al zien we dat de vraag en het aanbod van it-professionals niet goed op elkaar zijn afgestemd, waardoor werkzoekenden de aansluiting met nieuwe technologie missen’, aldus Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur Microsoft Nederland. ‘Microsoft gelooft dat digitale transformatie mensen helpt meer te bereiken en streeft ernaar om iedereen in Nederland daarvan te laten profiteren, van jong tot oud. Voor ons reden om vorig jaar met het UWV samen te werken voor het Continuous Learning-event, en onze samenwerking dit jaar te versterken.’
Buitenlandse ICT’ers
Het bericht van de uitvoeringsorganisatie over het tekort aan ict’ers valt samen met de oproep van Randstad-topman Jacques van den Broek om 80.000 hoogopgeleide werknemers naar Nederland te halen om vacatures te vervullen. ‘Ik pleit voor een proactieve immigratiestrategie zodat we heel actief op zoek gaan naar die mensen’, zei Van den Broek tegen het NOS Radio 1-journaal. ‘We hebben ze heel hard nodig, anders gaat het de economische groei in de weg zitten. We weten waar ze zitten. Ze komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit India maar ook uit Zuid-Europa. Werkgevers willen het liefst mensen van dichtbij, maar dat wordt over één of twee jaar steeds moeilijker.’
De UWV-zegsman kan zich vinden in de woorden van Van den Broek. ‘Dit is ook iets wat uit onze cijfers naar voren komt. Wel is het zo dat er nog veel mensen werkloos zijn in Nederland. Het daalt wel, maar het werkloosheidscijfer is nog steeds hoger dan voor de crisis. Niet voor niets zijn we vorig jaar al het bijscholingsinitiatief met Microsoft gestart. Door de snelle economische groei zal het tekort aan ict’ers alleen maar toenemen’, besluit hij.
Als er werkelijk een groot tekort is, gaan we – na jaren van een 0-lijn – misschien eindelijk eens een groei in salaris zien (= marktwerking)…
Vanochtend ook op het NOS-nieuws. Toen was het Randstad dat (ict-)mensen uit het (verre) buitenland moest halen om vacatures te kunnen vervullen. Ik snap er geen barst van. Ik zit inmiddels al jaren op de bank (gelukkig niet letterlijk), maar als ik reageer op een vacature kijken ze me nog met de nek niet aan. Wat is dit voor gemeen meten met twee maten? Men zegt op zoek te zijn naar ervaren mensen, dat ben ik. Men zal vast wel niet te veel willen betalen. Ik zal ze het vel niet over de oren trekken, ben zelfs al tevreden met een salaris van ergens tussen minmum en modaal. Wat gaat er mis?
“Het bericht van de uitvoeringsorganisatie over het tekort aan ict’ers valt samen met de oproep van Randstad-topman Jacques van den Broek om 80.000 hoogopgeleide werknemers naar Nederland te halen om vacatures te vervullen”. In Nederland zijn die 80.000 hoogopgeleide blijkbaar niet te vinden en hoezo samenvallen alsof in die landen wel een studie is naar de laatste stand v/d techniek en/of wetenschap. Pure borrelpraat en Van den Broek denkt alleen maar aan de centen. Ben ruim 1 jaar een gepensioneerde ICT-er en heb nog in het jaar 2000 met Indiers gewerkt en hun tarief was 15 gulden/uur in vergelijking met de Nederlandse collega die 2 tot 3 keer zoveel verdiende.
Hebben we nu ook al een tekort aan werkloze ict-ers ?
Dit is al jaren een onderwerp van gesprek en dit zal ook zo blijven totdat er wat gaat veranderen. Er zal best een deel IT-ers zijn die moeite hebben om zich nieuwe dingen eigen te maken en dus mee te bewegen met de (langzaam) veranderende IT wereld. Het overgrote deel is niet jaren succesvol IT-er geweest om nu opeens niet meer bij te kunnen blijven. Digitale transformatie overkomt je immers niet van de een op de andere dag dus kun je ergens in groeien.
Het echte probleem zit denk ik – al vaker genoemd – in absurde eisen die gesteld worden aan mensen en contractvorm, beloning. Overal zit immers de hand op de knip en dan is het binnenhalen van flexibele krachten tegen een stuk lagere beloning (die 80.000 uit landen waar dat zeker voor geldig is) een leuke “oplossing”. Ik zie het bij bedrijven die een target aanhouden om x% offshoring te doen als onderdeel van kosten reductie, nooit omdat lokaal de mensen met juiste kennis niet aanwezig zijn. Verder kun je met alle beste wil van de wereld prima je werknemers kennis laten maken met digitale transformatie en meenemen hierin zodat kennis hernieuwd wordt en mensen inzetbaar blijven. Helaas wordt dit aspect meestal gebruikt om mensen te kenmerken als oud & outdated omdat er nu eenmaal weer eens mensen moeten afvloeien en ieder excuus prima is. It’s all about the money…
Terwijl de immigratiepolitiek een top item is voor de komende verkiezingen wil Jacques van den Broek 80.000 “hoogopgeleide” werknemers naar Nederland halen om via bottom prices de nog resterende autochtone IT’ers uit hun beroepen te verdrijven.
Je vraagt je af hoever sommige mensen willen gaan om een paar centen te verdienen. Dit land wordt verkocht waar je bij staat.
Als sinds een tiental jaren hoor ik dat het voor ICT-ers moeilijk is om een fatsoenlijk betaalde baan of opdracht binnen te halen, mede omdat de bedrijven in de selectie alleen schapen met 6 of meer poten meenemen. Voeg daarbij dat veel bedrijven niet meer investeren in mensen, ze verwachten gewoon dat het UWV of de mensen zelf dat voor hun rekening nemen zonder uitzicht op een baan zoals het artikel aal al aangeeft, en ze evenmin de kans geven om ontbrekende kennis al doende eigen te maken. Voeg daar ook bij dat ze vooral het perspectief van kortlopende aanstelling of opdracht bieden, en het lijkt me duidelijk dat de bestaande populatie grotendeels capabele ICT-ers genegeerd wordt, en dat jongeren die op de arbeidsmarkt komen er wijs aan doen de ICT-sector links te laten liggen.
Ik begrijp echt helemaal niets van dit soort artikelen en conclusies. Ik zit net als Hans al jaren in de financiële sector. Waar behoefte aan is, is mensen die de echte techniek willen leren en snappen. Ontwikkelaars, systeemprogrammeurs, etc. Er zijn allerlei klasjes gestart met (Nederlandse) hoog opgeleide mensen om dit werk te gaan doen, maar die willen na een paar jaar allemaal manager, projectmanager, scrum master, product owner of consultant worden. Of ze zijn weg vanwege een lease auto naar een detacheerder. Er lopen bij ons op het werk al heel veel Indiërs rond in de ontwikkelstraten. Los van de taalproblemen die dit met zich meebrengt, voel je door de cultuurverschillen ook gewoon een hele andere dynamiek en veel minder binding met het bedrijf waar ze worden ingezet. Waardoor er een minder optimale drive ontstaat om er met elkaar echt lekker voor te gaan. Dat ligt niet aan hen, ze doen hun stinkende best. Maar er is gewoon veel meer voor nodig dan een beetje slim zijn. Ze moeten ook de echte context van het bedrijf kennen, weten waar we de dingen voor doen, wat we exact moeten ontwikkelen/verbeteren, etc. Dat de topmensen van Randstad (of bv Ordina) dit soort bewegingen stimuleren snap ik wel. De Indiërs zelf krijgen een laag basis salaris en de rest van de hoge tarieven die je aan hun tussenpersonen moet betalen (ja idd: diezelfde Randstad en Ordina) blijven daar aan de strijkstok hangen. Wat ik niet snap: waarom zoeken we het op de interne arbeidsmarkt niet meer bij de MBO ICT opleidingen, de echte technische mensen die daar ook langer mee willen werken? Of inderdaad de ervaren ouderen, die best bereid zijn minder te verdienen dan ze hadden en al helemaal niet zo inflexibel zijn als dat menigeen propageert? Nou hebben we een keer de kans om te leren van het verleden, doen we het weer niet. Het is idd nog steeds een wegwerpmaatschappij: is het niet nieuw of jong genoeg, dan gooien we het toch lekker weg en vervangen het. Of het er nou beter van wordt of niet: de directie heeft de korte termijn targets weer gehaald!
De reacties hierboven herken ik niet. Ik zie oudere ICT-ers, zelfs mensen die al AOW hebben en voor hun plezier nog wat doorklussen, gewoon aan de bak komen. Ik zie ons bedrijf salarisverhoging uitdelen om het grote verloop te stoppen. Ik zie vacatures (echte, geen spookvacatures) lang openstaan omdat er gewoonweg niemand te vinden is. Toch lees ik vaker reacties als hierboven en ik ga er vanuit dat er dan vast een waarheid in zal zitten. Wil iemand toelichten hoe het volgens hem komt dat deze mensen geen werk kunnen vinden? Is het een kwestie van schaarste? Het ene specialisme is meergevraagd dan het andere, wat misschien het verschil verklaart.
@Zomaar een ontwikkelaar: Het is volgens mij een grote mismatch.
Aan de ene kant heb je mensen die ooit een truukje hebben geleerd en te lui of te dom zijn om nieuwe dingen op te pakken. Hier en daar een uitzondering daar gelaten, veel echt goeie technici zijn namelijk niet altijd even goeie verkopers.
Daarnaast is het tekorten verhaal natuurlijk gewoon een grote leugen. Ja, als je een 20 jarige ICT-er gaat zoeken met 30 jaar ervaring in een product van 3 jaar oud dat komt voor een salaris van een pool, is het niet vreemd dat er “tekorten” zijn. Er is tegenwoordig vooral veel ruis en zolang de groepen, die er tussen willen zitten en bruggen willen vormen, niet krimpen maar gelijk blijven of groeien, zal de mismatch blijven aan houden.