Münchens lichtende Linux-voorbeeld dreigt toch niet te beklijven. Experiment mislukt. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De Duitse stad München heeft lang geleden gekozen om over te gaan naar Linux. Na flinke voorbereiding – en veel gestechel plus hobbels – is dat uiteindelijk gebeurd, voor een groot deel van de gemeentelijke ambtenaren. Naast vermeende kostenvoordelen ten opzichte van Windows ging het de Duitse stad vooral om voordelen van leveranciersonafhankelijkheid, openheid en informatietoegankelijkheid.
Nu, krap drie jaar na die overstap op de speciaal ontwikkelde distributie LiMux, dreigt deze revolutie toch te worden teruggedraaid. Open source-voorstanders, waaronder de Free Software Foundation Europe, protesteren en roepen op tot actie om de afstap van Linux tegen te houden. Een standaardprotestmail is opgesteld en moet massaal verzonden de gemeente op andere gedachten brengen. Het is maar de vraag of dat gaat helpen. De politieke weerstand is er, net als intern uitgesproken voorkeur voor een Windows-client ’tegen 2020′. Het Linux-experiment van München is mislukt. Wat vind jij?
Kijk, gisteren was er hoog bezoek in München:
http://www.muenchen.de/veranstaltungen/event/8822.html
Hoe zou zo’n ontmoeting gaan? Burgemeester Reiter: ‘Hallo meneer Gates. Tja, we zijn zo’n beetje de enige gemeente die geen Windows gebruikt. Gaat best goed, eigenlijk.’ Dat is natuurlijk geen fijn gesprek met de rijkste man ter aarde.
Zal wat ongemakkelijk zijn. Dus je kunt je voorstellen dat de Microsoft lobby zich erg heeft ingespannen om het voorstel om LiMux te killen voor te bereiden. Het voorstel is echter, zoals ik al meldde, teruggetrokken. Moet toch een teleurstelling zijn.
Voor hen die voorstander zijn van het nemen van besluiten op basis van goede gegevens en argumenten, is het weer een kans om te proberen dat gekozen wordt voor het verder uitbouwen van het Linux-project.
Misschien goed om nog even wat gegevens te noemen:
1,5 miljoen inwoners;
3e stad qua grootte in Duitsland;
12e in Europa;
ca 33.000 medewerkers;
ca 1000 IT medewerkers;
ca 24.000 PC werkstations;
ca 50 locaties;
22 onafhankelijke IT afdelingen en gemengde infrastructuur.
Er zijn naar verluid dus wat organisatorische problemen. Maar kijk naar Amsterdam: schijnt toch ook niet allemaal makkelijk te lopen met de ICT daar ..
@Cor; juist als een organisatie zo groot is mag je toch verwachten dat gebruikers zelf hun client kunnen kiezen?
@M Enschede: doe er dan gelijk vrije keuze van software bij .. ?
@M Enschede: Dat klinkt leuk, maar kan nooit.
Wordt er gewerkt met BYOD dan zou het (misschien) mogelijk zijn, afhankelijk van de wijze waarop daar gewerkt wordt.
Maar de Pc’s van de gemeente worden beheerd door de ICT afdeling van deze gemeente, die zullen niet met alle beschikbare software kunnen en willen werken.
Hierbij een laatste update over Limux en Munchen
http://www.techeye.net/news/munich-might-still-stick-to-linux-agreement
Afwachten hoe het verder ontwikkelt.
en wel hierom ook https://www.heise.de/newsticker/meldung/Muenchner-IT-Leiter-zu-LiMux-Es-gibt-keine-groesseren-technischen-Probleme-3644868.html
Het is inmiddels definitief. De stekker gaat uit het project. Alles wordt weer Windows.
Bijna definitief. En alles.. Dat weten we nog niet.
Maar het lijkt inderdaad heel sterk op een overwinning voor het Microsoft-lobby team.
Wel ongelooflijk zwak overigens, dat een bedrijf met zoveel macht daar tien jaar over moet doen :p