Münchens lichtende Linux-voorbeeld dreigt toch niet te beklijven. Experiment mislukt. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De Duitse stad München heeft lang geleden gekozen om over te gaan naar Linux. Na flinke voorbereiding – en veel gestechel plus hobbels – is dat uiteindelijk gebeurd, voor een groot deel van de gemeentelijke ambtenaren. Naast vermeende kostenvoordelen ten opzichte van Windows ging het de Duitse stad vooral om voordelen van leveranciersonafhankelijkheid, openheid en informatietoegankelijkheid.
Nu, krap drie jaar na die overstap op de speciaal ontwikkelde distributie LiMux, dreigt deze revolutie toch te worden teruggedraaid. Open source-voorstanders, waaronder de Free Software Foundation Europe, protesteren en roepen op tot actie om de afstap van Linux tegen te houden. Een standaardprotestmail is opgesteld en moet massaal verzonden de gemeente op andere gedachten brengen. Het is maar de vraag of dat gaat helpen. De politieke weerstand is er, net als intern uitgesproken voorkeur voor een Windows-client ’tegen 2020′. Het Linux-experiment van München is mislukt. Wat vind jij?
De raad van München heeft in ieder geval vandaag gevonden dat het voorstel zo onduidelijk, cq slecht onderbouwd is, dat het voorlopig teruggenomen wordt.
Als je het ‘Linux-experiment’ ziet als ‘krijg je als grote organisatie de ruimte om van Microsoft af te stappen’, dan is de strijd hier nog niet gestreden..
@Cor : het zit daar (overal eigenlijk) vol met vooroordelen.
Of het voor de burgers in München gaat leiden tot extra kosten is niet meteen te zeggen. Bedenk je wat voor impact dit project heeft voor Microsoft. Als dit een succes is. Die zullen er alles voor over hebben om dit de kop in te drukken. Want als het succesvol is breidt dit als een olievlek uit over Duitsland en wie weet verder….
Maar goed, ik ken de details niet, maar het ziet eruit als goed voer voor een journalist. Wat hier zit wel een “smell” en dan betekent dat er altijd een verborgen waarheid te vinden is….
Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen? (BYOD)
nee, Henk, dit is in het kader van “MS Windows on local desktop – first” beleid
Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen?
(BYOD)
Henk, dat is rekbaar en de vraag is hoever ze daarmee in Duitsland zijn.
Wanneer software te benaderen is met een internet browser, dan is BYOD geen probleem.
Doe je het op en andere manier, dan kunnen er (grote) problemen zijn, probeer maar eens iets te maken, dat op ieder OS werkt.
Het gross van de reacties focust zich op kosten (whatever those may be), en het succesverhaal qua kosten. Er zijn ook nog andere factoren. Als we allemaal met de fiets naar ons werk gaan hebben we kostentechnisch ook een geslaagd experiment.
Ik dacht dat je tegenwoordig niet meer voor één specifiek OS hoeft te kiezen? (BYOD)
Bijgevoegde link geeft meer informatie over de historie. Volg het verhaal al een paar jaar uit interesse.
http://www.techrepublic.com/article/how-munich-rejected-steve-ballmer-and-kicked-microsoft-out-of-the-city/
Zie al een tijd in artikelen op het internet de trias : nieuwe burgemeester – Accenture – Microsoft, zoals hierboven benoemd.