In deze tijd van het jaar zullen veel liefhebbers van Game of Thrones onwillekeurig 'Winter is coming' prevelen. Terwijl onze gedachten tijdens de koude dagen uitgingen naar schaatsen, mutsen en sneeuwpoppen, maakten ict-professionals in alle delen van het land zich zorgen over de chaos die het winterweer naar hun datacenter kan brengen.
Hacks, ransomware-aanvallen en datalekken haalden het afgelopen jaar herhaaldelijk het nieuws. Deze bedreigingen groeien in aantal en laten een steeds groter spoor van vernieling achter zich. Hoewel de echte strenge winter hier in Nederland nog op zich laat wachten, komt de schade die moeder natuur aanricht vaak op een tweede plaats na deze prominentere oorzaken van downtime, zeker als het gaat om de disaster recovery-planning.
Disaster recovery (dr) vormt voor veel organisaties een dagelijkse realiteit. Net zoals de Night’s Watch meehelpt met de bewaking van de Wall, bieden dr-plannen extra bescherming van het datacenter tegen cybercriminelen en zwaar weer. Steeds meer bedrijven krijgen met storingen in alle soorten en maten te maken. Het is niet de vraag of, maar wanneer er downtime optreedt. Maar al te vaak worden dr-plannen pas opgesteld nadat er een calamiteit heeft plaatsgevonden en het te laat is om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Of het nu gaat om White Walkers of sneeuwstormen, het is mogelijk om een plan op te stellen dat de continuïteit van uw koninkrijk c.q. organisatie veiligstelt. De vraag is echter of het opzetten van een herstelprocedure voldoende is om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Mogelijk is het nodig om uw ict-infrastructuur veerkrachtiger te maken om bij te dragen aan minimale downtime en maximaal zakelijk succes.
Een DR-plan met de kracht van een voltallig leger
Of u nu voor het eerst een disaster recovery-plan opstelt of een bestaand plan herziet, u zult met drie punten rekening moeten houden om voor een robuust en effectief dr-plan te zorgen dat daadwerkelijk herstel mogelijk maakt.
Allereerst is een goed gedocumenteerd fail-overproces een eerste vereiste voor een succesvol disaster recovery-plan. Een geautomatiseerd dr-proces is zelfs nog beter. Bij handmatige fail-overprocedures moeten diverse stappen worden doorlopen, en tijdens elke stap kunnen fouten worden gemaakt. Geautomatiseerde fail-over zorgt voor consistentie en herhaalbaarheid, maakt een einde aan de kans op fouten en draagt bij aan snel, soepel en voorspelbaar herstel.
Zodra u over een geautomatiseerd en goed gedocumenteerd proces voor fail-over beschikt, is het tijd om een geautomatiseerd en goed gedocumenteerd proces voor fail-back te ontwikkelen. Want u wilt in geval van downtime natuurlijk niet alleen voor bedrijfscontinuïteit zorgen, maar na een calamiteit ook uw bedrijfsgegevens weer overzetten van de disaster recovery-locatie naar uw productieomgeving.
En ten slotte is er de vraag wat u moet doen als de disaster recovery-locatie op zwart gaat. Slecht weer kan grote gebieden omspannen en zich in korte tijd naar verschillende delen van het land of de wereld verspreiden. Het is zelfs mogelijk dat zowel de primaire als disaster recovery-locatie wordt platgelegd door zware sneeuwval. Het is daarom van cruciaal belang om meerdere uitwijkmogelijkheden in uw disaster recovery-plan op te nemen. Zo kan het herstellen van gegevens naar een publieke cloud bijdragen aan verbeterde geografische risicospreiding. Daarmee maakt u een grotere kans om dit soort situaties te voorkomen.
Herstel vanuit de cloud: een probaat middel tegen zware weersomstandigheden
Steeds meer ict-afdelingen werken tegenwoordig in de cloud. Waarom zou u daar uw voordeel niet mee opdoen wanneer er zwaar winterweer dreigt aan te komen? Ict-teams zouden patronen in het winterweer kunnen bewaken, zodat ze bij een naderende sneeuwstorm alle data en applicaties kunnen verplaatsen voordat er een storing optreedt. Een dergelijke proactieve verplaatsing van data is uiteraard onmogelijk zonder een traditioneel datacenter, maar voor organisaties die gevirtualiseerde en speciaal voor de cloud ingerichte ict-omgevingen omarmen, is dit al een realiteit.
Dr-strategieën die gebruikmaken van publieke of hybride cloud-omgevingen stellen organisaties in staat om proactief te reageren op winterweer. Als een sneeuwstorm ernstiger uitvalt dan voorspeld, zullen ze daar nog altijd in een kwestie van minuten op kunnen reageren. Door het elimineren van afhankelijkheden binnen de ict-infrastructuur die een eenvoudige verplaatsing in de weg zitten, kunnen organisaties hun bedrijfskritische applicaties en data veilig houden en probleemloos overdragen tussen omgevingen op locatie en in de cloud.
Oude methoden om datacenters tegen het winterweer te beschermen zijn in de huidige 24/7-economie niet langer toereikend. Als u echter ondersteuning biedt voor replicatie naar hypervisors, opslagvoorzieningen en de cloud, zult u in elke noodsituatie uw applicaties en data kunnen onderbrengen op de meest geschikte locatie. Laat de echte winter nu maar komen.
MKB kan hier natuurlijk alleen op letten via hun leveranciers. Goed om naar te vragen dus!