De vijf grootste steden in Noord-Brabant en de provincie hebben het Rijk een brandbrief gestuurd over het gebrek aan middelen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Zij willen onder meer een strijdkas van 150 miljoen euro per jaar. Een deel van het geld zou moeten worden besteed aan extra ict-rechercheurs en moderne apparatuur. Dat vinden de burgemeesters van Eindhoven, Helmond, Breda, Tilburg en Den Bosch en de Commissaris van de Koning (CvdK).
Volgens de vijf burgemeesters en de CvdK is er te lang ‘weggekeken van de verborgen criminaliteit en enorme op export gerichte drugsindustrie die de afgelopen decennia in ons land is ontstaan’. Probleem daarbij is ook dat de onderwereld in Noord-Brabant steeds meer verweven raakt met de bovenwereld. Zij vinden dat er een deltaplan moet komen tegen de georganiseerde drugscriminaliteit.
In het kader van dit deltaplan moet er ook veel meer geïnvesteerd worden in het aantrekken van ict-rechercheurs en moderne apparatuur. Dit moet het onder meer mogelijk maken om ook op internet onderzoek te kunnen doen naar criminele activiteiten. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch zei tegen Radio 1 dat de criminaliteit vergeleken met twintig jaar geleden ingrijpend is veranderd. ‘De traditionele gevallen, zoals woning- en auto-inbraken en winkeldiefstallen nemen af. Dat is bekende criminaliteit die we kunnen zien, maar er is een sluipend fenomeen bijgekomen: de ondergrondse criminaliteit, cybercriminaliteit. Om dit goed aan te pakken, is er meer en andere politie en apparatuur nodig.’
De burgemeesters zijn nog mild.
Want laten we wel zijn:
Het samenvoegen tot het V&J ministerie is rampzalig verlopen.
Het hervormen van de politiediensten tot een landelijke politie is rampzalig verlopen.
Het faciliteren van de nodig ICT voor politie en justitie is rampzalig verlopen.
Zeer indringende wetgeving waarbij nut en noodzakelijkheid worden betwist maar toch door een 2e en 1e kamer worden geloosd is er puur een politiek statement om de schijn te doen ophouden dat zij toch actief werkt aan de veiligheid van ons land.
Politie en justitie zijn structureel overwerkt en geven keer op keer dat het zo langer niet meer kan.
De oorzaak is een gemis van visie en leiding vanuit het kabinet dat zich al op de borst kloppend meer bezig houdt om aan de dwangbuis neurose van het van uit Europa opgelegde begroting discipline dan met een goed werkend en effectieve politie en justitie. Dit kost de samenleving uiteindelijk meer dan de kortzichtige bezuinigingen oplevert.
De verkiezingsprogramma’s van de partijen mogen dan nog zo mooi overkomen maar ik vrees dat geen een van de 30 partijen die meedoen met de aankomende verkiezingen de visie en durf hebben om deze bovenstaande punten op te pakken.