Kunstmatige intelligentie, virtuele assistenten en blockchain. Dat zijn de drie grote technologische ontwikkelingen waar ondernemers van het midden en kleinbedrijf voor 2017 in geloven.
De bevinding komt uit een recent onderzoek van software- en dienstenleverancier Sage. Het onderzoek vond plaats bij 5500 bestuurders van kleine en middelgrote ondernemingen wereldwijd, van wie ook een aantal in de Benelux.
Geen steun
Inzake digitale ontwikkeling vallen twee zaken op. Enerzijds geloven bedrijfsleiders rotsvast in bepaalde ontwikkelingen en technologieën. Op het vlak van digitale trends denkt 52 procent van de respondenten dat 2017 in het teken zal staan van kunstmatige intelligentie, gevolgd door virtuele assistenten (23 procent) en blockchain (18 procent).
Anderzijds merken bedrijfsleiders hindernissen om op deze trends in te spelen. ‘De meeste bedrijven in de Benelux geven aan geen toegang te hebben tot de noodzakelijke steun (58 procent), infrastructuur (54 procent) en competenties (50 procent) om de digitale ontwikkelingen bij te benen’, benadrukt Alex Dossche, managing director van Sage België. ‘Dit toont aan dat managers geïnformeerd en geholpen moeten worden om optimaal te kunnen profiteren van de vele voordelen die de digitale vooruitgang biedt.’
Naar eigen zeggen om aan deze nood te voldoen lanceert Sage het Forum for Business Builders, een (gratis) online platform dat uitwisselingen tussen ondernemers, experts en beleidsmakers moet helpen stimuleren. Op die manier wil Sage, naar eigen zeggen, bedrijven begeleiden bij de digitale transitie.
Trump
Tenslotte gaf het onderzoek ook een vraag of de recente politieke turbulentie (Brexit, verkiezing van Donald Trump) impact heeft op de kleine en middelgrote bedrijven. Het zijn gebeurtenissen die vaak boven de hoofden van de bedrijfsleiders gebeuren. ‘Ook omdat op grote internationale bijeenkomsten, zoals op het Economisch Wereldforum in Davos, de midden- en kleinbedrijf-ondernemer niet is vertegenwoordigd. Terwijl hij wel voor twee derde van de jobcreatie zorgt’, merkt Alex Dossche op.
Het overgrote deel van de ondernemingen stelt zich verrassend proactief op tegenover deze instabiliteit en ondervertegenwoordiging, stelt Dossche. ‘Ondernemers geven blijk van een positieve en flexibele houding door concrete maatregelen te nemen en nieuwe markten te verkennen.’