De Economic Board Groningen (EBG) stelt in navolging van Google en de Hanzehogeschool een miljoen euro beschikbaar voor ict-lessen op scholen in het door aardbevingen getroffen Noord-Groningen. Het gaat om programmeerlessen, lessen in ondernemen en onderwijs op het gebied van 3D-printen. De lessen worden samengesteld door Jong Ondernemen, 3Dkanjers en Iturnit.
De EBG waarborgt het extra onderwijs voor vijf jaar, al is het miljoen dat de organisatie daarvoor beschikbaar stelt niet voldoende. De EBG hoopt dat andere geldschieters het bedrag aanvullen tot de ruim twee miljoen euro die daarvoor nodig is. Voor de programmeerlessen heeft de board een deal gesloten met Jong Ondernemen, 3Dkanjers en Iturnit, organisaties die met hun lesprogramma’s actief zijn in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.
Scholen in de aardbevingsgemeenten die mee willen doen, kunnen zich voor een of meer programma’s aanmelden en zo goed als kosteloos meedoen. Bij Jong Ondernemen leren leerlingen hun ondernemende kant kennen en hoe ze een eigen bedrijf opzetten. Van 3Dkanjers krijgen scholen een 3D-printer die leerlingen zelf in elkaar moeten zetten waarna ze zelf voorwerpen kunnen printen. Iturnit geeft ten slotte les in programmeren, robotica, internetveiligheid en mediawijsheid. De organisaties kunnen voor de scholen programma’s op maat maken en leraren opleiden om later zelf deze lessen te geven.
In totaal heeft de EGB 97,5 miljoen euro te besteden. Dit geld is afkomstig van bouwbedrijf NAM en de provincie Groningen om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven.
De EBG is niet de eerste organisatie die geldt uittrekt voor ict in het Noord-Groninger onderwijs. Vorig jaar begonnen internetbedrijf Google en de Hanzehogeschool op twintig basisscholen met lessen programmeren. Google deed dat als ‘dank’ voor de vestiging van de datacenters in de Eemshaven. Ook ontwikkelde Google De Digitale Werkplaats voor de regio. Bij dit initiatief biedt Google studenten en ondernemers de mogelijkheid om hun digitale vaardigheden te verbeteren.
5G-proeftuin
Een ander initiatief van de EGB is 5Groningen. Hierbij geldt Noord-Groningen als proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet (5G). De testfaciliteit, een zogenoemd Fieldlab in een plattelandsgebied, is volgens de EGB een Europese primeur. Onderdelen van het project zijn het testen van sensoren in de akkerbouw, ondersteuning bij zorg op afstand en zelfrijdende voertuigen. Partners zijn Agentschap Telecom, Ericsson, Hanzehogeschool, Huawei, KPN, Surf, Vodafone en Rijksuniversiteit Groningen.