Van de jongeren is één op de tien weleens slachtoffer geweest van cybercrime en 52 procent durft dit niet met zekerheid te ontkennen. Dit blijkt uit onderzoek van colocatie-specialist BIT uit Ede. Daarnaast komt naar voren dat maar liefst 46 procent van de jongeren niet weet hoe zij hun privacy kunnen waarborgen op internet. Voor het onderzoek zijn 248 mensen tussen de 18 en 34 jaar met een kantoorbaan ondervraagd.
Daarnaast blijkt dat jonge werknemers in groten getale e-mails (67 procent) en bestanden (41 procent) van onbekende afzenders openen. Jongeren gaan er dan ook van uit dat zij een malafide e-mail direct herkennen (90 procent).
Tijd als excuus
Bij webwinkels is zo’n 40 procent van de jongeren bereid informatie te verstrekken die niet nodig is voor de verzending van artikelen. De reden hiervoor is dat zij geen tijd en zin hebben om de producten opnieuw te zoeken op een andere website. Tijd blijkt sowieso een issue te zijn voor jongeren. Zo voert 37 procent van hen alleen updates van het besturingssysteem uit wanneer daar tijd voor is en update 22 procent de virusscanner alleen als het uitkomt.
Wachtwoorden
Ook op het gebied van wachtwoorden zijn jongeren laks, zo stelt BIT. Bijna de helft (45 procent) deelt hun wachtwoorden met een ander. Het merendeel (63 procent) gebruikt slechts één wachtwoord voor meerdere logins. Zo nu en dan worden er kleine variaties toegepast, als hoofdletters en cijfers (52 procent). Meer dan de helft van de jongeren verandert het wachtwoord minder dan één keer per jaar, waarvan 12 procent dit zelfs nooit doet.
Wido Potters, manager support & sales bij BIT, over de resultaten: ‘Jongeren zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren online en de wijze waarop zij hun privacy kunnen helpen beschermen. Dit is zorgwekkend, want deze jonge medewerkers zetten zo onnodig de deur open voor kwaadwillenden. Naast bewustzijn is ook het gebrek aan kennis een probleem. Zo realiseert lang niet iedereen zich dat hoe meer informatie je online deelt, hoe kwetsbaarder je wordt voor cybercriminaliteit. Het zijn vaak kleine aanpassingen in het gedrag die ervoor zorgen dat mensen veiliger gebruikmaken van het internet. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van updates, zodat tijd niet langer een excuus is, of de inzet van password generators en managers.’
Safer Internet Day
Bit voerde zijn onderzoek uit in het kader van Safer Internet Day, een initiatief waarbij vandaag wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons, met name onder kinderen en jongeren. In Nederland vinden tal van activiteiten plaats, waaronder de ‘cyber-estafette’ Geef IT Door. Tijdens deze estafette staan cybersecurity-experts voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ict, bijvoorbeeld als ethische hacker of cyberbeveiligingspecialist.
Fronsende wenkbrauwen, kromme tenen…..
Jongeren: tussen 18 – 35 jaar? 248 mensen?
Naast dat je bijna nieuwsgierig gaat worden naar de vragenlijst schort er nog wel het e.e.a. aan de wijze van bevragen en presentatie van uitkomsten.
Wat is er steekhoudend aan dit onderzoek terwijl de groep 22 – 55 ongetwijfeld vele malen groter en interessanter, lees, representatiever, is?
Just a thought ….