De aloude netwerktechnologie Ethernet krijgt opnieuw een oppepper om mee te komen in moderne tijden. De officiële specificaties voor 25 en 50 Gigabit per seconde zijn rond en apparatuur wordt getest.
Ethernet kan in de praktijk al gebruikt worden op multi-Gigabit snelheden, voorbij de huidige marktstandaard van 10 Gbps (Gigabit per seconde). Zo zijn 40 en 100 Gbps mogelijk, maar nog relatief weinig gebruikt. Netwerkproviders hebben wel de grenzen van 10 Gbps in zicht, mede door verhoogde hardwarecapaciteit, nieuwe systeemontwerpen en hedendaagse toepassingen zoals grootschalige virtualisatie.
Meer dan rauwe snelheid
Een moderne low-end server kan in z’n eentje al een 10 Gbps link erzadigen, legt interconnectfabrikant Mellanox uit. Ingebruikname van 25 Gbps belooft goedkoper te zijn dan uitbreiden naar meerdere, geaggregeerde 10 Gbps verbindingen. En overgaan naar 40 Gbps Ethernet-technologie is ook niet voor iedereen weggelegd vanwege een relatief ongunstige prijs/prestatieverhouding, stelt ook informatiesite Fierce Telecom.
Nu zijn de formele specificaties voor 25 en 50 Gbps publiekelijk gepubliceerd door het 25G Ethernet Consortium. Dat samenwerkingsverband van ict-bedrijven is in 2014 opgericht door Arista, Broadcom, Google, Mellanox Technologies en Microsoft. Het telt onder zijn leden diverse andere grote netwerk-, datacenter- en cloudbedrijven. De openbare publicering betekent dat elke fabrikant nu aan de slag kan om eigen Ethernet-producten te maken die dan op één of beide van deze twee hogere snelheden functioneren.
Plugfest
De formalisering van de technische specificatie is eind januari gedaan en volgt op een zogeheten plugfest van augustus vorig jaar. Daarbij is een veelvoud aan apparatuur van zestien verschillende fabrikanten een week lang uitvoerig getest. De praktijktests van afgelopen zomer waren niet alleen voor de hogere snelheden van 25 en 50 Gbps, inclusief forwards en backwards compatibiliteit.
De uitgebreide tests waren ook juist voor zaken als piekbelasting, auto-negotiation van verbindingen op bepaalde snelheden, en interoperabiliteit. Dit met het oog op de flink uiteenlopende vereisten van vele verschillende applicaties die via Ethernetverbindingen functioneren. De geteste apparatuur betrof naast netwerkapparatuur zoals switches ook adapters, test- en meetapparatuur, en interconnects.
Gunstige testresultaten
Van de geteste 882 configuraties voor 25 Gbps zijn 843 geslaagd voor de tests, tekent The Register op uit het eindrapport voor het plugfest. Van de 360 geteste 50 Gbps configuraties zijn er 341 geslaagd. De tests voor verlies van datapakketten (packet loss) werden behaald door 712 van de 760 gekeurde 25 Gbps configuraties en 311 van de 323 50 Gbps configuraties. Het in oktober uitgebrachte rapport bevat details over de geteste hardware.
Het plugfest van vorig jaar is dan ook tot succes uitgeroepen door het 25G Ethernet Consortium. De formalisering van de technische specificaties vormt niet de afsluiting van de standaardisering voor 25 en 50 Gbps Ethernet. Het luidt het begin in van verdere tests, vooral wat interoperabiliteit betreft.
Afschrikken en afwachten voorkomen
Voor jongere ICT’ers klinkt dit wellicht als een vreemde zaak, maar oudere of ingevoerde ICT’ers weten wel dat standaarden en compatibiliteit geen gegarandeerd gegeven zijn. Zo was er eind vorige eeuw op het vlak van inbelverbindingen ook sprake van incompatibiliteit tussen verschillende 56k-modems, om een praktijkvoorbeeld aan de andere kant van het ‘netwerkspectrum’ aan te halen.
Dat verschil/geschil ging aanvankelijk om verschillende onderliggende standaarden om de hogere data-uitwisselingssnelheid van 56 Kbps te halen. Vervolgens was er echter nog onenigheid over tests voor apparatuur. Uiteindelijk is deze strijd beslecht. De jarenlange onzekerheid over wat de echte – of dominante – modemstandaard zou worden, heeft gebruikers wel afgeschrikt en daarmee ontwikkelingen geremd.
Prestatie, innovatie en voordeel
De via het Consortium samenwerkende ICT-bedrijven willen dit vermijden voor 25 en 50 Gbps Ethernet. ‘Uiteindelijk helpt dit de vooruitgang van geavanceerde netwerk-performance, wat de ontwikkeling van nieuwe innovatie mogelijk maakt, en wat consumenten en de hele industrie voordeel geeft’, verklaart het 25G Ethernet Consortium in zijn persbericht. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt al dat Ethernet-switches de motor zijn van de wereldwijde omzetgroei (à 8,1 procent naar 8,4 miljard dollar) uit cloud-infrastructuurproducten.
Als dit ethernet naar 25 of 50 Gbit gaat, heeft dit dan ook gevolgen voor de netwerkproviders met hun aanbiedingen over koper, zoals ADSL (of VDSL)?
Dan zal dit zeker gevolgen hebben voor de aanbieders van ethernet over glas!
@Roy,
Dit is niet van invloed op de aanbiedingen of het portfolio van internet aanbieders.
Dit soort netwerken (10, 25, 40, 50 100 Gbit) zijn vooral bedoeld voor in het datacenter.
10 Gbit internet of MPLS voor een thuis/kantoor locatie komt namelijk nog niet heel vaak voor. Internet en network providers als NTT communications kunnen deze verbindingen natuurlijk wel leveren $$$
Maar waarom is de nieuwe standaard nu 25 en 50 geworden? daarvoor moeten we even iets terug in de geschiedenis.
10 Gbit is een enkele verbinding, 40 Gbit nu is eigenlijk 4 x 10 Gbit in een verbinding parallel, dus 40 Gbit bestaat eigenlijk niet. De switch of host zien deze echter wel als een native 40 Gbit aansluiting. 100 vandaag is meestal 10 x 10 Gbit.
Hoe komen ze nu op 25 en 50 Gbit?
Het antwoord in vrij simpel, verhoog de clock van een 10 Gbit ethernet controller met een factor 2,5 en je gaat van 10 naar 25 Gbit. En hoe kom je dan aan 50? 2 x 25 Gbit.
Omdat deze netwerk technieken bedoeld zijn voor in het datacenter zullen hogere snelheden niet snel volgen omdat de bus in de server waarop een en ander wordt aangesloten niet heel veel sneller is op dit moment.
Omdat deze aanpassing redelijk eenvoudig klinkt (en ook is) verwacht iedereen dat de kosten voor een 25 Gbit poort snel omlaag gaan in de richting van een 10 Gbit poort vandaag de dag.
Een oude waarheid voor adoptie van netwerktechnologie is 10X de snelheid voor 2 keer de kosten. Als dat moment wordt bereikt dan stijgt de marktpenetratie. Met de komst van 25 Gbps ethernet zal snel het punt van 2,5 x de snelheid tegen dezelfde kosten worden bereikt. 40Gbps ethernet is kostbaar in vergelijk met 10 Gbps, vandaar dat adaptie niet snel genoeg verloopt. Met 25 Gbps kun je al wat bottlenecks oplossen, tegen dezelfde investeringen.