Communicatiedienstverlener Entropia zet een IoT-netwerk op dat is toegespitst op drinkwaterleveranciers in de Benelux. Het koppelt haar ComBus-meldkamersoftware aan slimme meters van Sensus. Zo moet een netwerk ontstaan dat waterbedrijven helpt om op afstand leidingen te controleren en de kwaliteit van water te testen via sensoren die met internet verbonden zijn.
Sensus, onderdeel van het merk Xylem, levert slimme meters en IoT-communicatienetwerken voor de water-, elektriciteits- en gasindustrie. Voor nieuwe oplossingen voor waterbedrijven in de Benelux gaan Entropia en ComBus Technologies systemen koppelen aan het Sensus Flexnet communicatienetwerk.
Entropia en ComBus implementeren en beheren dat FlexNet-netwerk binnen een radiospectrum dat speciaal gereserveerd is voor kritieke nationale infrastructuren in de Benelux. Met het IoT-netwerk moeten waterbedrijven in de regio problemen op afstand monitoren en diagnosticeren. Het gaat om het voorspellen van onderhoud, detectie van ondergrondse lekkages op afstand en controle van de samenstelling en kwaliteit van het water. Dat moet accuraat en in real time vastgesteld worden. Ook moeten huishoudens en andere eindgebruikers meer inzicht in hun waterverbruik krijgen.
Entropia is naar eigen zeggen de eerste communicatiedienstverlener op de Benelux-markt met een IoT-communicatienetwerk dat specifiek is gebouwd en ontworpen om de missie-kritische data van nutsbedrijven te transporteren. Oprichter en ceo van Entropia, Philip Vercruysse: ‘FlexNet maakt gebruik van het gelicentieerde radiospectrum, dat door de wet beschermd is tegen interferentie door andere netwerken en apparatuur. Dat zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor veel meer veiligheid en betrouwbaarheid dan andere IoT-netwerken die zijn ontworpen voor algemene IoT-apparaten, zoals slimme koelkasten.’ Hij is van mening dat geen enkel bedrijf kritieke data over gedeelde netwerken zou moeten versturen omdat via die infrastructuren ook miljoenen andere, niet-kritieke apparaten en applicaties communiceren.
Proeftrajecten
Met het IoT-netwerk voor waterbedrijven springen de samenwerkende partijen in op de vraag om tegen lagere kosten te kunnen produceren. Met het FlexNet-communicatienetwerk moeten nutsbedrijven kritieke data aan het netwerk kunnen onttrekken en automatisch de nodige veranderingen doorvoeren.
Met de systeemmonitoring en -controle moeten nutsbedrijven op een betrouwbaardere en veiligere manier en tegen lagere kosten water en energie leveren.
In de voorbereiding op een grootschalige implementatie zijn proeftrajecten gestart in Nederland en België. De technologie en de connectiviteit worden uitvoerig getest door zowel nutsbedrijven als eindgebruikers. Het doel is om op termijn volledige dekking te kunnen garanderen.