De politie heeft een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft. De dienders vinden het onterecht dat ze bijna drie miljoen euro moeten betalen voor niet gebruikte Office-licenties. In de rechtszaak die donderdagmiddag 2 februari 2017 in Den Haag plaatsvond, waren beide partijen niet bereid om het conflict te schikken.
Dat meldt Nu.nl dat zich in de zaak verdiepte. De politie wil dat Microsoft bijna drie miljoen euro terugstort voor ongebruikte Office-licenties. Volgens de agenten is er sprake van een administratieve fout. Microsoft zou willens en wetens het bedrag voor die ongebruikte software geïncasseerd hebben. In een eerder geval in 2005 stortte Microsoft wel geld terug. Toen kreeg de politie na een administratieve fout 765.00 euro terug.
Sinds 2002 neemt de politie Office-paketten af. Het maakt jaarlijks een overzicht van het aantal gebruikte licenties. Bij het overzicht van 2008 zou het zijn misgegaan. Een medewerker van de organisatie waar het Korps Landelijke Politiediensten onder valt, vulde in dat 13.656 medewerkers de software Microsoft Office Pro Work At Home gebruikten. Die thuiswerkversie van Office is volgens de agenten nooit geactiveerd maar staat wel op de factuur. Dat bedrag komt bovenop gebruikte licenties voor de kantoorversie van Office.
De advocaat van Microsoft, Reinoud Westerdijk, meldt aan de nieuwssite: ‘Er is een keer een fout gemaakt en dat hebben we één keer uit coulance gecompenseerd. Daarbij hebben we wel nadrukkelijk gezegd: ‘Eens maar nooit weer’. Over de Office-zaak zegt hij: ‘Er zijn licenties besteld, en veel. Na negen maanden is de klant teruggekomen en heeft gezegd: ‘Ik heb een fout gemaakt en wil mijn geld terug’. Zo werkt dat niet.’
Reseller Insight
De vertegenwoordiger van Microsoft stelt ook dat de politie geen recht heeft op terugbetaling van de miljoenen en dat de politie zich juridisch gezien zou moeten wenden tot reseller Insight dat de licenties verkocht. Volgens de politie had de reseller slechts een administratieve rol en was er meestal rechtstreeks contact met de leverancier over de aangeschafte software.
Microsoft claimt ook dat de politie over een ‘mastercopy‘ op schijf beschikte en dat niet kan worden gecontroleerd of die software in gebruik is genomen. De politie ontkent dat er ooit een schijf-versie van de software is geleverd door Microsoft of reseller Insight. De politie stelt dat het Office-pakket alleen via internet in gebruik genomen kon worden en dat niet is gebeurd. Op Nu.nl staat een uitgebreider feitenrelaas van het rechtbankverslag.
In oktober 2014 heeft de politie Microsoft formeel gesommeerd om het geld terug te betalen, tot nu toe zonder succes. Nu beide partijen hebben bedankt voor een schikking, moet de rechter zich uitspreken. Dat gebeurt op 22 maart 2017. In de nieuwe politie-organisatie is een expertisecentrum voor licenties opgericht dat dit soort problemen in de toekomst tegen moet gaan.
Ik was laatst bij de bakker. Om mijn geld terug te eisen van het brood dat ik vorige week bij hem had gekocht. Ik had het immers niet opgegeten. Omdat hij dat niet wilde ben ik maar naar de rechter gestapt!
Ik vind het hele concept van betalen voor een Office-pakket bezopen. Jammer dat de overheid op deze manier belastinggeld verspilt.
Ik vind het hele concept van betalen voor het autorijden op NL wegen bezopen.. Jammer dat de overheid op deze manier belastinggeld verspilt.
Het is te hopen voor ze dat ze de bonnetjes nog kunnen vinden 🙂
Naast eerder genoemde voorbeelden, krijg ik het vermoeden dat dit als kans wordt gezien om de begroting op orde te krijgen. Zal wat zijn, een dienst of product afnemen en dan geld terug vragen omdat je er geen gebruik van hebt gemaakt. De overheid kan beter zijn administratie op orde proberen te krijgen, in plaats van het af te willen wenden op leveranciers. Verder is het verschijnsel van licenties die ongebruikt op de plank liggen een vaker voorkomend verschijnsel bij de overheid.
Goed voorbeeld van hoe het kan dat bij justitie vele miljoenen aan ICT zonder merkbaar resultaat over de balk verdwijnen.
Vraag je als organisatie eens af, hoe het kan dat één medewerker zonder verdere controle of tweede autorisatie voor een degelijk bedrag kan bestellen, en dat het gefactureerde veel te hoge bedrag doodleuk wordt overgemaakt zonder dat iemand denkt: “Hé wat vreemd dit jaar is het bedrag ineens véél hoger”
Wat een gestumper van amateurs!
Waar justitie in excelleert is het verzenden van acceptgiro’s als je een paar km’s te hard hebt gereden, maar als je schade is aangedaan en de jurist heeft het politiedossier nodig kun je pas echt lachen.
Ik zou eens kijken naar de licentie van LibreOffice!
Het brood wat je bij de bakker koopt, kan je weer doorverkopen. Dat kan met de licenties niet.
Klinkt als slordigheid bij de politie.