De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat cloud hét leveringsmodel voor it in de toekomst gaat zijn. De cloud is flexibel in te zetten, schaalbaar, makkelijk voor iedereen beschikbaar te maken en geeft it-afdelingen dus veel voordelen. Toch blijkt uit de cijfers van Gartner dat de ‘cloud shift’ zich maar langzaam voltrekt. Hoe kan dat?
Tijdens het Gartner symposium in Barcelona afgelopen november was er veel aandacht voor de opkomst van cloud computing en de op hande zijnde de cloud shift. Er was veel optimisme en men benadrukte de onomkeerbaarheid van het cloudtijdperk. En dat deel ik ten zeerste. Toch kwam ook duidelijk naar voren dat we echt aan het begin staan. Komende vijf jaar gaat het leeuwendeel van de it-investeringen naar legacy infrastructuur en dienstverlening. Gartner voorspelt dat van de it-investeringen die in 2020 het infrastructuursegment gestoken gaan worden slechts 17 procent naar IaaS gaan. Voor SaaS gaat de opkomst van cloud sneller, 37 procent van de investeringen in applicatiesoftware gaat naar SaaS. Maar ook in dit segment gaat het gros van het it-budget naar legacy. De cloud shift gaat met andere woorden niet zo snel als je op basis van het enthousiasme mag verwachten.
Ontzorging
Vaak wordt cloud voorgesteld als ultieme ontzorging. Je hoeft applicaties of infrastructuur immers niet zelf meer te beheren. Dat is niet helemaal juist. Cloud brengt inderdaad beheergemak voor applicaties, maar het brengt ook complexiteit op het gebied van connectiviteit en security. Het vraagt vooral om een andere manier van denken bij systeembeheerders.
Ging het eerder om het verbinden en ontsluiten van locaties gaat het bij cloud computing om applicaties. Dat geeft bijvoorbeeld een ander soort risico’s. Downtime heeft effect op de beschikbaarheid van een applicatie voor het hele bedrijf, niet enkel een bepaalde vestiging. Anderzijds is het weer makkelijker om applicaties snel en voor verschillende devices beschikbaar te maken.
Goedkoper
Cloud is in de beginjaren nogal eens aangeprezen als een kostenbesparing. Dat hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn. Doorgaans is het lastig om te onderhandelen over de SLA van een cloudprovider. Je krijgt een aantal standaard smaken, brons, silver en gold, en je loopt door die beperkte keus tegen heel praktische problemen aan.
Een mooi voorbeeld: stel nu dat je een sql-applicatie hebt. Het is niet echt een bedrijfskritische applicatie en hij zou zodoende prima een bronze SLA kunnen krijgen. De applicatie werkt echter alleen goed met snelle storage, iets dat alleen in de gold SLA zit. Zo’n bedrijf kiest dan uiteindelijk toch voor gold en je betaalt daardoor in mijn ogen teveel.
Cloud roadmap
Cloud levert flexibiliteit en schaalbaarheid op en is weldegelijk hét leveringsmodel voor it, maar de complexiteit van de cloud maakt dat cio’s cloud ook nog steeds lastig vinden. Je kop in het zand steken is echter geen optie en cio’s gaan zodoende gefaseerd te werk. En dat is ook heel goed, want een enterprisebrede migratie van al je applicaties brengt veel te grote risico’s met zich mee. Zelf pleit ik voor het maken van een cloud roadmap, een soort plan van aanpak waarin wordt beschreven welke applicaties als eerste en welke als laatste naar de cloud worden gebracht. Je moet dan natuurlijk eerst weten wat je precies in huis hebt. Welke applicaties gebruik je eigenlijk allemaal, hoe hangen ze samen en wie gebruikt ze.
Een cloud roadmap is mijn eigen mening voor hoe je je applicatielandschap cloud ready moet maken. Ik ben echter erg benieuwd hoe jullie erover denken. Wat is jullie strategie voor de migratie naar de cloud?
Rene, om het meteen concreet te maken. Ik ben nogal cloud minded, maar nu komt er een bedrijf naar mij toe wat momenteel on-premises thin clients heeft en een server in de serverruimte. Daarop draait Windows Terminal Server en is exact op geïnstalleerd en nog wat native windows apps. Nu is de server oud en een mooi moment om de cloud te onderzoeken en bijv. office 365 / google g suite.
Maar hoe krijg je hier een goede case voor? AppStreaming? Terminal server op een virtual server? Thin Clients wat dikker maken en lokaal de browser doen en alleen de Windows Native apps uit de cloud? En hoe beheer je die wat dikkere clients? Vooral voor een organisatie zonder vast IT-er in dienst.
Ik geloof dat heel veel van dit soort uitdagingen een cloud gang in de weg staan. Als je X aanpast heeft dat ook gevolgen voor Y….
Tja, ik realiseer me dat ik me hiermee in dezelfde positie bevind als dat mannetje in die kano die wanhopig tegen de stroom in peddelend de waterval tracht te ontlopen, maar ik ben helemaal niet zo ‘cloud-minded’.
Ten eerste geef je alle flexibiliteit en zeggenschap uit handen en in handen van de eerste de beste IT-cowboy die net als destijds met de internet-hosting hier een leuk verdienmodel in ziet. Vanaf dat moment ben je geen klant meer, maar handelswaar voor de volgende bedrijfsovername.
Je hebt je maar te schikken naar de eisen en voorwaarden, parameters en beperkingen van de provider. Wachtwoordbeleid, beveiliging, gebruiksgemak, je hebt het allemaal maar te accepteren.
We hebben hier diverse zaken ver-cloud – om niet te stellen ‘verkloot’ – excusez le mot.
Onderhoudsrechten krijg je zelden en je bedrijfszekerheid hangt aan een haardun glasvezeltje in combinatie met de goedertierenheid van hackers die maar al te graag jouw complete bedrijfsvoering via dat ene kabeltje frustreren – hetzij aan de kant van het datacenter, hetzij aan jouw eigen kant: ligt je internet verbinding eruit, dan ligt je bedrijfsvoering plat.
De genoemde voordelen waaronder ‘schaalbaarheid’ klinken leuk uit de mond van de verkoper. Maar wanneer heb je nou daadwerkelijk die schaalbaarheid nodig? Als je met big-data aan de gang wilt en de zaak maar ongebreideld binnen wilt laten stromen, dan kan die schaalbaarheid van pas komen. Of als er veel verloop is qua personele bezetting.
En dan nog: wat kost lokale storage bijvoorbeeld vandaag de dag nog?
Nogmaals: ik weet dat ik roepende in de woestijn en roeiende tegen de stroom in ben, Maar vooralsnog zijn we er bij het overstappen naar de cloud alleen nog maar op achteruit gegaan qua mogelijkheden, gebruiksgemak en bedrijfszekerheid.
Het probleem is echter dat je nagenoeg geen keuze meer hebt: veel leveranciers bieden hun applicaties louter nog als SaaS aan en dus moét je wel over.
R.J.T. je kijkt er wel erg negatief tegenaan. Als een dienst niet goed is dan kiezen mensen wel een andere dienst, bedrijven als Amazon, Google, Microsoft hebben wel degelijk belang een goed product te leveren…
En juist het argument dat als je verbinding eruit ligt ben je de klos. Het mooie van niet on-premises werken is dat het lijntje zo redundant is. Desnoods ga je als 4G hotspot verder, of ga je naar een ander kantoor om je werk te doen.
Daarbij geloof ik dat gebruiken van cloud computing veiligheid kan vergroten (niet per se privacy).
Schaalbaarheid werkt een paar kanten uit…Hoe ga je om met groei? Maar ook met krimp en mits goed aangepakt kun je makkelijker profiteren van betere hardware en is vervanging of stuk gaan veel minder een issue.
Daarnaast… probeer eens samen te werken met anderen buiten je “premises” dan is de cloud toch wel verdomd handig.
De shift naar cloud gaat traag, maar wel onvermijdelijk….
En kijk eens naar datawarehousing en de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt… voor een fractie van de kosten zo’n ding opzetten, vullen en beheren… dat kost nu heel veel minder dan vroeger. Voor een laadstraat heb je niet eens servers meer nodig 🙂 Alles als een functie….
Goed advies Rene, om vooral een inventarisatie te maken van je IT-componenten, de afhankelijkheden en een roadmap voor de reis naar de cloud.
Bedenk echter ook wat de specifieke vereisten zijn van ieder onderdeel van je IT-infrastructuur, of je daarvoor IAAS, PAAS of SAAS diensten voor wilt afnemen, en vooral WELKE. Als je bij één leverancier kijkt, kom je in een keurslijf aan beperkte keuzes. Door breder te kijken ontstaan er meer mogelijkheden en er zijn prima (al dan niet cloud) integratieproducten op de markt om verschillende clouds te koppelen.
There’s no such thing as the ideal cloud…
Neem regie over je cloud-strategie, of huur een partij in die je kan helpen de complexiteit te reduceren. Wij noemen dat demystifying the cloud.
Niet zo snel als je op basis van het enthousiase mag verwachten..
Hoe zou dat komen ?
Misschien verklaart Henri het met op zich een beginnersfout : “het meteen concreet maken”.
Dat was nu ook weer niet de bedoeling.
Hoog over graag.
Brons, zilver en gold, anders snappen we het niet meer.
Breder kijken enzo. Complexiteit reduceren, demystifying. Welja.
De shit naar de cloud.
Bij het vliegen naar de cloudstront helpt men je graag met de aanvliegroutes.
Cloud gaat tenslotte niet om de kosten, lezen we.
Goed idee trouwens om een plan van aanpak te maken voordat je begint 😛