Dropbox heeft een nieuwe functie ingevoerd, die eerder juist door concurrent Microsoft is geschrapt voor diens OneDrive. Daarnaast debuteert Dropbox een Office-alternatief.
De strijd om klandizie in de wereld van cloudopslag moet het niet meer alleen hebben van de geboden gigabytes. Een tijd lang was dat wel de voornaamste inzet, waarbij gebruikers gelokt werden met gratis gigabytes (of zelfs petabytes) aan opslagruimte. Daar bovenop was dan tegen betaling meer, of zelfs onbeperkte ruimte in de cloud te krijgen. Aan die GB-strijd is een eind gekomen, waarbij Microsoft zelfs gigabytes weer afnam van gebruikers.
Hybride opslag
Functionaliteit is het nieuwe strijdperk voor cloudopslag. Aanbieder Dropbox rolt nu zijn functie Smart Sync uit, waarmee gebruikers niet langer lokaal opslagruimte kwijt zijn aan gesynchroniseerde data. De in Dropbox opgeslagen bestanden zijn dan wel gewoon en direct toegankelijk vanaf een computer, maar hoeven niet gesynchroniseerd of apart opgeroepen te worden.
Content zit momenteel opgesloten in silo’s die per team zijn aangemaakt, en dat levert niet bepaald werkvreugde op, aldus de cloudopslagleverancier. ‘Terwijl meer mensen samenwerken in teams, groeit de behoefte aan opslagruimte exponentieel’, blogt productmanager Rob Baesman van Dropbox. Immers, gedeelde bestanden moeten dan bij elk teamlid worden opgeslagen, wat bij volledige synchronisatie zorgt voor meer lokale opslag en meer beheerwerk.
‘Met onze nieuwe Smart Sync-feature kunnen gebruikers al hun bestanden en mappen direct vanaf hun desktop zien, of die bestanden en mappen nu in de cloud zijn opgeslagen of lokaal gesynchroniseerd.’ Dropbox stelt hiermee een eind te maken aan de sleur die teamwork en online-samenwerking is geworden.
TB’s op 128 GB
Gebruikers die een apparaat gebruiken met een ssd van slechts 128 GB aan capaciteit kunnen zo toch terabytes aan data gemakkelijk doorspitten. Gewoon vanuit de Windows Verkenner of de Finder in macOS. Systeembeheerders kunnen Smart Sync naar behoefte voor hun organisatie instellen: nieuwe data wordt standaard gesynchroniseerd of juist standaard in de cloud gehouden.
Deze nieuwe functionaliteit van Dropbox is sinds begin vorig jaar in bèta, onder de naam Project Infinite. Rond diezelfde tijd doken berichten op over soortgelijke functionaliteit voor Microsofts OneDrive. Alleen ging dat om een terugkeer van die hybride opslag voor deze cloudopslagdienst. OneDrive had als ingebouwd element van Windows 8 namelijk al de mogelijkheid van zogeheten placeholders. Dit waren bestanden die lokaal opgeslagen leken te zijn, maar eigenlijk in de OneDrive-cloud stonden.
Vanwege verwarring onder gebruikers heeft Microsoft die functie echter geschrapt. In plaats van de placeholders kwam er selectieve synchronisatie, waarbij eindgebruikers zelf moesten aangeven wat er wel en niet lokaal moet staan. De softwaremaker – en tegenwoordig ook cloudreus – komt terug op dit schrappen en brengt de placeholders-functionaliteit terug, naar Windows 10. Naar verluidt komt het, nu On-Deman Sync genoemd, in de aankomende Creators Update (codenaam Redstone 2).
Versus Office (en Google Docs)
Ondertussen voert Dropbox de concurrentiestrijd met Microsoft ook op door een stap in de applicatiemarkt van de OneDrive-aanbieder te zetten. Tegelijk met de algemene uitrol van Smart Sync debuteert het bedrijf Paper, dat bedoeld is als tegenhanger van Office (en van Google Docs). Paper is een digitale werkruimte die als online-dienst valt te gebruiken. Apps voor iOS en Android volgen nog.
Ook Paper is al meerdere maanden uitgebreid gebruikt in de bètafase. Dropbox gaat er prat op dat testende bedrijven in meer dan 200 landen en gebieden al miljoenen documenten hebben aangemaakt. Paper is gemaakt voor samenwerking en omvat dus verschillende documenten maar ook agenda’s.
Voor zakelijke gebruikers krijgt Paper nog extra beheeropties voor e-discovery en data loss prevention (dlp). Dropbox stelt hiervoor ook een api (application programming interface) open waar securitybedrijven en dlp-aanbieders op kunnen aanhaken.
Dropbox introduceert Smart Sync: