Ict-leverancier Oracle is een belangrijke buitenlandse banenmotor voor de Nederlandse economie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Dat stelt dat ict-bedrijven uit de VS een belangrijke bijdrage leveren aan de banengroei in Nederland.
Volgens EZ waren de investeringen van 350 buitenlandse bedrijven in 2016 goed voor 11.398 extra banen. De meeste ‘buitenlandse’ banen zijn, net als in 2015, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Afgelopen jaar ging het om 4057 banen, die gepaard gaan met 768 miljoen euro aan investeringen. Na de VS volgen Groot-Brittannië, China, Japan en Frankrijk. De cijfers zijn afkomstig van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dit is een agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken. Zij zijn samen verantwoordelijk voor Invest in Holland, dat buitenlandse investeringen in ons land faciliteert.
‘In de ict-sector kwamen er in 2016 het meeste banen bij door buitenlandse investeringen, in totaal ging het om 1.460 banen. De lijst van extra banen per sector wordt gevolgd door de sectoren life sciences & gezondheid (986 banen), transport & logistiek (759 banen) en agri-food (751 banen)’, aldus NFIA.
Ict-bedrijf Oracle wordt als voorbeeld genoemd. Het bedrijf opende in 2016 een kantoor voor clouddiensten in Amsterdam. Dat moet tot medio 2017 ongeveer 450 banen opleveren. Momenteel telt Oracle Nederland 1100 medewerkers.
Brexit
Het werk van het NFIA valt mede onder de verantwoordelijkheid van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ploumen: ‘Nederland is een aantrekkelijk en solide land om in te investeren en dat moet je actief uitdragen. Zo zetten we dit jaar in het Verenigd Koninkrijk meer mensen in om internationale bedrijven optimaal te informeren die naar aanleiding van de Brexit naar Nederland kijken.’
Volgens EZ-minister Kamp bevestigen de cijfers opnieuw dat Nederland een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven is. ‘Onze bevolking is hoogopgeleid, we hebben een uitstekende logistiek en infrastructuur en onze digitale voorzieningen behoren tot de wereldtop. We hebben het internationaal bedrijfsleven dus veel te bieden.’ De minister stelt dat buitenlandse bedrijven voor negenhonderdduizend arbeidsplaatsen in Nederland zorgen.
Okay…
Momenteel telt Oracle Nederland 1100 medewerkers.
Laat die mensen 6000 euro bruto verdienen.
Totaal dus 6.600.000,- per maand en dus 79.200.000,- per jaar.
Dat lijkt een fors bedrag. Echter, een snelle google search “uitgaven oracle licenties nederlandse overheid” leert mij dat alleen al het Ministerie van Defensie in 2015 rond de 50.000.000 euro aan nieuwe Oracle licenties heeft betaald. Alleen dus geld voor het recht Oracle te mogen gebruiken (commerciële licentie). Let op; dat is exclusief 22% opslag voor Oracle support en exclusief alle ander ministeries, gemeenten en overige overheidsinstellingen. Maar wel al inclusief de 70-90% korting op licenties de Oracle normaliter aan een dergelijke klant vraagt. Zo staat het immers op de begroting.
Kortom; mijn stelling is dat de 1100 banen niet in verhouding staan met de miljarden die NL jaarlijks naar Amerika verscheept vanwege Oracle licenties. Excuus voor mijn wellicht wat populistische verwoording.
Groet,
Coen Hamers.
Dit bericht is ook niets minder dan een diplomatiek geladen mooi weer bericht van EZ dat Oracle een complimentje geeft en zich daar zelf indirect mee op de borst klopt.
Wat dat betreft heeft Coen groot gelijk dat EZ zich voornamelijk op interne IT ontwikkeling zou moeten richten zodat het handelstekort qua IT gerelateerde zaken meer in ons voordeel zou uitpakken. Desnoods in samenwerking met buitenlandse partijen zolang ons land er maar voordeel bij heeft. (Oftewel Nederland eerst om maar in even populistische terminologie te verzanden.)