Als werknemer bij een start-up draag je voor een belangrijke deel bij aan het succesverhaal van het bedrijf. Je hebt invloed op de te varen koers en doet bovendien veel ervaring op in diverse disciplines. Hierdoor kan het werken bij start-up carrièrekansen voor it’ers creëren. Drie Computable-experts aan het woord.
Wijnand Lens – oprichter, trainer en consultant bij Dolgoz
In mijn ogen zijn er twee soorten start-ups. Allereerst de start-up die in de it een niche denkt te hebben en hiervoor een product ontwikkelt en in de markt zet. Deze bedrijven trekken medewerkers aan en bieden it-talenten een carrièrekans. Ten tweede zijn er start-ups die eigenlijk een soort eenmanszaak zijn. Zij nemen wellicht nog andere werknemers in dienst, maar het doel is niet zozeer bouwen aan het bedrijf maar vooral geld verdienen. Deze start-ups blijven normaliter zeer klein en wellicht worden er niet eens andere medewerkers aangetrokken naast de eigenaar zelf.
Als je je als it’er bindt aan een start-up, dan sta je aan het begin van een mogelijk florerend bedrijf. Je kan dan als eerste meegroeien binnen de onderneming. Hierdoor kun je groeien in salaris en bovendien heb je een belangrijke rol binnen het bedrijf. Nadeel van een start-up is dat er veelal hard wordt gewerkt aan de groei, waardoor er vaak geen budget en tijd is voor training en opleiding. Daar krijg je later in je carrière last van. Bovendien zijn niet alle start-ups goed doordacht en hebben ze niet allemaal een solide businessplan.
Een eigen start-up beginnen moet echt bij je passen. Je moet een goede visie hebben op waar je naartoe wil. Je bepaalt zelf de koers en zoekt een niche-markt. Dit kan vaak niet bij een groot bedrijf. Geld is zeker geen voordeel, maar eerder een nadeel. Dit, omdat je geld moet verdienen om verder te groeien. En dat geld heb je nodig om later je koers te kiezen. Een goede investeerder kan hierbij helpen, echter stellen zij vaak eisen waar je eigenlijk niet aan wilt voldoen.
Judith van de Vorle – Business Analist bij Devoteam
Hoewel ik geen ervaring heb met (werken bij) start-ups, denk ik dat het zeker goed is voor je ontwikkeling en carrière. Dat geldt voor zowel starters als seniors. Bij een start-up werk je nauw samen met andere disciplines en hierdoor doe je een brede ervaring op. Ook leer je meer over ondernemerschap, budgetten, belangen en risico’s.
Deze ervaring kun je in een volgende carrièrestap meenemen en maakt je extra waardevol voor een volgende opdracht of werkgever. Het moet dan wel een positief effect op je loopbaan hebben. Al gebruik je deze ervaringen enkel om in andere organisaties die frisse en vernieuwende blik in te brengen.
De belangrijkste drijfveer om een eigen start-up beginnen, is om je dromen waar te maken! In een steeds flexibele arbeidsmarkt met minder zekerheid op een vaste baan en meer zzp’ers, kun je best de stap wagen om je idee uit te werken en op de markt te brengen. Niet geschoten is altijd mis! Als het niet lukt, wat verlies je dan echt? Je hebt een bak aan ervaring opgedaan, want ook van slechte ervaringen leer je doorgaans een hoop. Misschien wel meer dan van goede ervaringen.
Mark Karsch – Eigenaar van MK Digital
Dat bij een start-up werken een groot voordeel biedt, is naar mijn mening een te groot woord. Het is afhankelijk waar je als it-talent de meeste waarden hecht. Sommige engineers willen het grootste en mooiste speelgoed. Dan zit je waarschijnlijk beter bij de grote bedrijven. Anderen geven de voorkeur aan enige mate van flexibiliteit in hun arbeidstijden of laten zich graag uitbetalen in aandelen.
In mijn ervaring hebben it’ers hele verschillende redenen om een eigen start-up te starten. Ik heb jongens en meiden hele leuke stappen zien maken omdat ze zich niet aan een werkgever wilden conformeren. Het kan ook zijn dat ze tegen een gat in de markt aanliepen. Dat is ook een goede reden om voor jezelf te beginnen.
Met je eigen start-up kun je je product of dienst volledig naar eigen inzicht ontwikkelen en implementeren. Het kan één van de leukste fases uit je leven zijn als het een beetje succesvol verloopt. Momenteel wordt de wereld van financiers wel een stukje kritischer, maar er is nog steeds voldoende geld in de markt op het moment dat jouw verhaal goed is.
Mee eens, ik zit nu bij een start-up, of een jong bedrijf als sysadmin. Ik doe inderdaad alles van Linux-beheer, netwerking, security, applicaties. Maar omdat het budget niet groot is moet er af en toe wat geïmproviseerd worden met de spullen die we hebben. Maar de collega’s zijn allemaal wel zeer gemotiveerd en er hangt een leuke sfeer. Het is werken niet alleen voor je loon, maar ook voor het bedrijf om er wat te maken. Ik ben trouwens een 50+er, wat dus ook geen probleem is.
Startups heb je in twee smaken. De dictators en de échte ondernemers.
De dictators buiten mensen uit wantrouwen alles en iedereen en de échte ondernemers zijn de mensen die wel gevoel hebben voor het leiden van een bedrijf en die het op de lange termijn wel kunnen doorgroeien naar een mooi bedrijf.
Kwestie van goed opletten bij het begin en al je toch in een verkeerd nest terecht gekomen bent heb dan de durf om er toch als de wiedeweerga iets anders te vinden.