Van alle zakelijke en consumententechnologie die we kennen, blijkt Wi-Fi de snelste ontwikkelingen door te maken. In 2017 zal er opnieuw sprake zijn van diverse nieuwe mijlpalen op dit gebied als gevolg van de exponentiële groei van het internet of things, de opkomst van nieuwe draadloze standaarden, vanuit de cloud beheerde Wi-Fi-netwerken en andere innovaties. Hier volgen vier voorspellingen voor Wi-Fi-netwerken in 2017.
In 2020 zullen er naar verwachting maar liefst tien miljard apparaten met het internet of things (IoT) zijn verbonden. Deze pijlsnelle groei zal resulteren in een steeds hogere dichtheid van apparaten binnen vaste en draadloze netwerken. We naderen een tijd waarin het leeuwendeel van het wereldwijde internetverkeer begint of eindigt met Wi-Fi.
1. IoT-beveiliging ontsluit nieuwe kansen voor Wi-Fi-markt
Tot voor kort was het verre van eenvoudig om het groeiende aantal IoT-apparaten bij Wi-Fi-netwerken te registreren. De reden hiervoor is dat ze niet van een toetsenbord of browser zijn voorzien. Tegelijkertijd begint de overheid steeds hogere eisen te stellen aan de beveiliging, getuige de initiatiefnota ‘Het Internet der Dingen: maak apparaten veilig’ van Kees Verhoeven van D’66.
Leveranciers van draadloze netwerktechnologie worden hierdoor genoodzaakt om functionaliteit voor de registratie en beveiliging van IoT-apparatuur op te nemen in hun beheerkaders voor draadloze netwerken. Dit zorgt ervoor dat apparaten alleen een verbinding kunnen maken via vooraf gedefinieerde poorten en protocollen – iets wat overigens de grootschalige DDoS-aanval die in de herfst van 2016 plaatsvond zou hebben voorkomen.
Met de komst van deze nieuwe mogelijkheden zou de beveiliging in 2017 de positieve lijn verder moeten voortzetten. IoT-apparaten zullen daarmee de deur openen naar een volledig draadloze wereld.
2. Cloudbeheer vormt sleutel tot eenvoud en prestatievermogen
De cloud verandert voor miljoenen gebruikers de regels van het spel. Voor bedrijven groeit alomtegenwoordige, stabiele en veilige draadloze connectiviteit uit tot een eerste vereiste. De meesten van hen zijn voor hun bedrijfscontinuïteit afhankelijk van altijd beschikbare toegang tot de cloud. Dit vraagt niet alleen om een veilig draadloos netwerk, maar ook om mogelijkheden voor 24/7 bewaking en zelfherstel. Draadloze netwerken moeten ook voorzien in een gecontroleerde ontwikkelingsomgeving die de time-to-market voor nieuwe functionaliteit verkort, de prestaties optimaliseert en een einde maakt aan kostbare back-ups en ict-upgrades.
3. Ontwikkelingen rond 802.11ax en 802.11ad
Hoewel er momenteel interessant werk wordt verricht buiten de frequentiebanden van 2,4 GHz en 5 GHz, zal de focus van de meeste draadloze apparaten en netwerken de komende twee jaar op deze twee kanalen zijn gericht. Het gebruik van 5 GHz zal daarnaast toenemen. De grote nieuwe doorbraak binnen deze frequentieband wordt vertegenwoordigd door 802.11ax. Deze standaard belooft om nog hogere snelheden en een betere spectrumefficiëntie te bieden dan momenteel mogelijk is met 802.11ac.
802.11ad is een interessante opkomende technologie waar we in 2017 meer van zullen horen. Deze draadloze standaard werkt op de frequentieband van 60 GHz. Je zou 802.11ad Bluetooth op krachtvoer kunnen noemen. De standaard doet voor video-/monitorverbindingen, dockingstations en verbindingen voor mobiele apparaten wat Bluetooth deed voor audioverbindingen: een draadloze verbinding op korte afstand (minder dan tien meter) bieden.
Het belangrijkste wat standaarden te bieden hebben, is echter een beveiliging van apparaten en netwerken. Het is belangrijk om over standaarden te beschikken die het eenvoudiger, en uiteindelijk verplicht maken om encryptie en authenticatie naar Wi-Fi-netwerken te brengen. Met het oog op het intensieve zakelijke en persoonlijke dataverkeer dat via draadloze netwerken verloopt is het van cruciaal belang om die automatisch en onophoudelijk veilig te houden.
Biometrie is de meest waarschijnlijke kandidaat voor toekomstige authenticatie. Ieder van ons heeft unieke fysieke kenmerken zoals vingerafdrukken en irispatronen. Nieuwe technologieën kunnen de toegang tot het netwerk authentificeren aan de hand van een of meer van deze unieke kenmerken. In een paar jaar tijd zal het idee om een wachtwoord te gebruiken al even achterhaald zijn als een handtekening!
4. Connectiviteit als menselijke basisbehoefte
In 2016 was er sprake van een snelle wereldwijde ontwikkeling die aansluit de uitsrpaak: ” Wi-Fi zal binnenkort door de Verenigde Naties worden erkend als fundamenteel mensenrecht’. Draadloze connectiviteit is nu officieel gepositioneerd in het laagste niveau in de behoeftehiërarchie van Maslow, een model dat een beschrijving biedt van de basisbehoeften die ten grondslag liggen aan menselijk gedrag. Naast schoon water, voeding en onderdak wordt een internetverbinding inmiddels door mensen in alle delen van de wereld als belangrijke behoefte gezien.
Net zoals iedereen toegang zou moeten hebben tot basisvoorzieningen, zijn we in onze samenleving de mening toegegaan dat we toegang zouden moeten hebben tot andere mensen op aarde. In december 2016 stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken dit officieel in een telecommunicatienota.
Om burgers de mogelijkheid te bieden om in deze menselijke basisbehoefte te voorzien, moeten providers prioriteit toekennen aan het vinden van oplossingen rond de draadloze dichtheid, beveiliging en gebruikseenvoud. Zo zullen gebruikers binnenkort in staat zijn om met hun bestaande aanmeldingsgegevens automatisch een verbinding te maken met elk openbaar Wi-Fi-netwerk. Dit zal de aanzet geven tot het ontstaan van één wereldwijd draadloos netwerk.
Of men het nu leuk of niet, connectiviteit als menselijke basisbehoefte vormt momenteel het brandpunt van de activiteiten van bedrijven, consumenten en landen in alle delen van de wereld.