Ook de inauguratierede van president Trump gezien? En gehoord dat hij met geen woord repte over it? Verbazend eigenlijk, omdat heel wat bedrijven en overheden in volle digitale transformatie zijn en alle it krachten bundelen om competitief te blijven in de huidige economie. Hoe zou dit nu toch komen? Enkele mogelijke verklaringen en bijgaande beschouwingen.
It is een mondiaal gegeven en niet het alleenrecht van de US. In tegendeel, heel wat technologische ontwikkelingen ontstaan ook in Azië en Europa en deinen ver uit naar alle continenten. It laat zich niet opsluiten door landsgrenzen of afgebakende handelszones. Dit is onomkeerbaar maar heeft zeker geen plaats in de protectionistische plannen van de nieuwe Amerikaanse regering.
Silicon Valley is niet meteen een wingewest voor pro Trump-kiezers. Die mikt meer op het herstel van traditionele economische sectoren, zoals autoproductie, mijnbouw en openbare werken. Dat deze sectoren het ook niet meer kunnen zonder it moet de nieuwe president ontgaan zijn. Intelligente wagens, slimme graaftechnieken en ‘smart roads’ zijn dragers van de oude economieën. IoT, cloud, big data: zou Trump er ooit van gehoord hebben of de draagwijdte ervan snappen? Enkel het begrip sociale media, verengd tot korte ‘Tweets’, is hem schijnbaar bekend. Hopelijk vergis ik mij.
Zou de Trump administratie doorhebben wat de innoverende en productieverhogende kracht is van it? Ook al toont recent onderzoek van Bart van Ark (van het Amerikaanse instituut The Conference Board) aan dat it minder productiviteitsverhogend zou zijn dan tien jaar geleden, toch zijn moderne communicatietechnologieën nog steeds een bron van voordeel voor alle consumenten: gebruiksvriendelijkheid, meer bereikbaarheid, meer vrijheid van meningsuiting, meer duiding. Zou daar het schoentje wringen?
Diversiteit?
De wereld van de it-bedrijven kenmerkt zich wereldwijd onder meer door diversiteit, geen onderscheid van ras of rang, openheid en flexibiliteit. Dat staat haaks op de ultraconservatieve plannen van Trump. Een kolossale blunder, want de economie van de toekomst zal zich uitstrekken over de hele wereld, huidig zwak broertje Afrika inbegrepen (volgens kenners ontwikkelt daar zich op langere termijn een grote nieuwe markt met technologisch perspectief). Daar niet op inspelen gaat – na kort gewin door lokale belastingsverlagingen en invoerheffingen – it-bedrijven in de US sowieso verarmen en minder concurrentievoordeel opleveren. Dat zou overigens sneller kunnen gaan dan verwacht. ‘Mind my words.’
Wat er ook van zij; wanneer ik in de inauguratiespeech slogans hoor als ‘God Almighty’ en ‘America First’, dan leg ik onbewust de link met ‘Gott mit uns’, en ‘Deutschland über alles’. Beangstigend. Zeker in de wetenschap dat oorlog steeds een motor is geweest van voortschrijdende technologie (Yperiet, atoomwapens, raketten, ZyklonB) die werd ingezet om in eerste instantie andere volkeren te vernietigen. De Trump adviseurs zullen dit wellicht omschrijven als ‘alternative facts’. Dan is het overduidelijk: ik verkies de pacifistische weg van overleg, openheid en diplomatie om technologie te laten ontwikkelen. Zeker voor it- en telcobedrijven. Goed geweten! In de dubbele betekenis van het woord ‘geweten’…
Vrij apart dat iemand die blijkbaar in zijn eigen waarheidsbubbel zit zich gaat ventileren dat iemand anders in een andere waarheidsbubbel zou zitten die niet overlapt met zijn eigen.
U gelooft nog in het globalisatie sprookje of dat oorlogen de innovator zijn voor nieuwe technieken. Dan loopt u toch wat achter. Of u gebruikt teveel social media die aan (zelf)censuur doen omdat ongewillige (politieke) meningen mensen alleen maar op de verkeerde ideeën zou brengen.
Trump heeft zijn 100 dagen plan gepresenteerd en getoond dat hij van plan is zich daar aan te houden. Dat het vergelijkbaar is met een olifant in een porseleinwinkel is waarschijnlijk ook wel waar maar daar is het een republikein voor. En olifanten zijn ook grote beesten die hun wil doorzetten waarbij je van goede huizen moet komen wil je die tegen kunnen houden. Bij de ‘machtigste man van de wereld’ lijkt mij dat ook nog niet zo makkelijk. Wall Street vindt het iig geweldig en het wordt misschien wel eens tijd dat al die zure verliezers ook eens in gaan zien dat deze nieuwe uitdaging ook kansen kan bieden.
ICT faciliteert, ICT maakt dingen mogelijk die anders niet mogelijk zijn of ten minste veel lastiger te realiseren zijn. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder ICT. Maar ICT is altijd een middel, nooit een doel. Dus een digibeet met een Twitteraccount, wat Trump eigenlijk is, zal nooit ICT noemen, want dat snapt hij toch niet. Het is een gegeven, het moet er zijn, het moet het doen.
Water en zuurstof hebben we ook nodig, maar dat staat in geen enkele inauguratierede. Maar, als Trum doorgaat met zijn beleid, en alle milieuproblemen bagatelliseert en negeert, dan hebben we heel snel een ministerie van schoon water en een ministerie van schone lucht nodig!
Maar zover is het nog niet. Onze grote bondgenoot de VS wordt een minder grote bondgenoot. Een andere grote bondgenoot, GB, zal mogelijk ook snel minder belangrijk en minder relevant voor ons worden. De wereld verandert, en dat kunnen we zien als bedreiging, maar ook als kans om het anders, beter, te doen.
Minder afhankelijk zijn van de VS, hoe dat uit gaat pakken weet ik niet, ik ben geen gediplomeerd waarzegger, maar dat zou wel eens een hele mooie kans kunnen zijn. Grijp hem!
Op zich interessante beschouwing, alhoewel de laatste alinea een klein beetje doorslaat en niet geheel overeenkomt met de IT-realiteit van alledag: `.. verkies de pacifistische weg van overleg, openheid en diplomatie om (IT) technologie te laten ontwikkelen. Zeker voor it- en telcobedrijven. Goed geweten!..’
Dit zou betekenen dat Open Source, Open Standards en alles wat nog meer Open is, wel een zeer hoge vlucht zouden moeten nemen. Theoretisch klopt dit misschien, maar de praktijk laat (helaas) zien dat er nog andere marktmechanismen bestaan waardoor IT-technologie de hoogte in wordt gestuwd. En deze mechanismen zouden zeker ook bestaan zonder Trump. Je kunt de man veel verwijten, maar dit onderdeel valt volgens mij in de categorie: Onbewust Onbekwaam. Wie het beter weet, mag het zeker zeggen!