Het tekort aan gekwalificeerde it’ers is een alom bekend probleem. Onlangs schreef het Financieel Dagblad dat het tekort op de it-arbeidsmarkt maar liefst 17 procent bedraagt. Veel bedrijven strijden om het beste talent dat slechts schaars te vinden is, denken ze. De huidige talentpool schiet te kort. Om nieuw talent te vinden moet daarbuiten gekeken worden, pas dan vind je de parels.
Presteer beter met meer diversiteit
Kijk eens goed naar je eigen organisatie en vraag jezelf eens af of je genoeg diversiteit hebt in je team. Veel organisaties komen op hetzelfde antwoord uit: nee. Wat veel tech-organisaties niet beseffen is dat ook het antwoord op dit probleem eigenlijk al klaarligt.
It-teams bestaan namelijk hoofdzakelijk uit mannen. Op de it-arbeidsmarkt is een man-vrouwverhouding van 90/10. Door vrouwen in tech een boost te geven, vul je niet alleen het tekort aan talent op, maar realiseer je ook een betere balans. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat gemixte teams de beste prestaties neerzetten. Met een goed diversiteits- en inclusiebeleid sla je dus meerdere vliegen in één klap.
Struggles doorvoeren diversiteit
Hoewel steeds meer tech-bedrijven het nut inzien van diversiteit op de it-arbeidsmarkt, is het daadwerkelijk doorvoeren van diversiteit- en inclusie beleid in de organisatie makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dit precies? Het begint al bij de werving van en selectie. Het gros van de sollicitanten bestaat vaak uit mannen. Hoe zorg je dat meer vrouwen solliciteren? Hoe selecteer je een evenredig aantal vrouwelijke sollicitanten voor een verdere stap in het sollicitatieproces? En hoe zorg je ervoor dat vrouwen zich thuis voelen?
De kans is groot dat de werkvloer vol met mannen zit, en deze ‘mannencultuur’ is niet per se aantrekkelijk voor vrouwen. Ook zijn er minder rolmodellen in tech voor vrouwen. Dus hoe overtuig je een vrouw dat werken in tech ook voor vrouwen een hoop kansen biedt?
Voor deze vragen zijn natuurlijk verschillende oplossingen. Het bereiken van de vrouwelijke sollicitant begint met marketinguitingen en woordgebruik in vacatures, dit kan al het verschil maken. Ook raad ik bedrijven aan om eens naar top van de eigen organisatie te kijken, een gelijke behandeling van mannen en vrouwen door de directie kan al succesvol werken.
Daarnaast trek je meer vrouwelijk talent aan door het bieden van flexibiliteit vanuit de organisatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij meer waarde hechten aan een goede balans tussen werk en privé. Maar verbreed ook eens je horizon, ook een vrouwelijke econoom of jurist zou carrière kan maken in tech. Hierdoor kunnen bedrijven sneller een gelijkere man-vrouwverhouding realiseren.
Albert van Reenen, country director bij Computer Futures
IT Diamonds
Computer Futures organiseert op 7 februari het IT Diamonds-netwerkevent. Tijdens die dag komen werkgevers en werknemers samen om over vragen rondom diversiteit en inclusie te spreken. Ook staan er een aantal keynotes op de planning. Zo geeft Janneke Niessen kernlessen om als vrouw succesvol te ondernemen in de tech-industrie. Aan Computable geeft zij al een tipje van de sluier. Computable is mediapartner van het event en mag twee vrijkaarten weggeven aan vrouwelijke lezers.
“Diversiteit en inclusie” is nou zo’n volstrekt nuttig en relevant onderwerp waar tenten als Computer Futures zich volstrekt nuttig en relevant mee kunnen bewijzen.
Neemt niet weg dat mijn ervaringen met zulk soort volstrekt nuttige en relevante tenten en onderwerpen, inclusief Computer Futures, nou nog nooit tot werk-met-inkomen hebben geleid. Maarja, handen uit de mouwen en aan het werk is ook niet zo belangrijk meer in deze moderne tijd. Het gaat om identiteit en zelfontplooing en hoe het beste de rest van de wereld voor jouw belevingskarretje te spannen.
Dus. Op naar het “netwerkevent” waar iedereen een diamant is!