Dimension Data, de wereldwijde leverancier van ICT-oplossingen en -services, heeft een mijlpaal bereikt in zijn ambitie om klimaatneutraal¹ te worden door de CO2-uitstoot te verminderen tot onder de één miljoen ton en te voorkomen dat 4.000 ton elektronisch afval op de vuilstort belandde.
Toen Dimension Data in 2014 zijn duurzaamheidsdoelstellingen aankondigde, meldde het bedrijf dat het tevens met zijn expertise en technologie de CO2-uitstoot van zijn klanten met 1,8 miljoen ton meer zou verminderen dan zijn eigen uitstoot. Om de doelstellingen en aanpak voor de CO2-vermindering te bepalen, werkte Dimension Data nauw samen met toonaangevende adviseurs Carbon Trust en Carbon Smart.
Ruth Rowan, Dimension Data’s Group Executive – Marketing, zegt: “Klimaatverandering blijft een belangrijke kwestie waar we allemaal mee te maken hebben, en voor onze wereldwijde klanten heeft duurzaamheid binnen hun bedrijf hoge prioriteit. Technologie kan een positief verschil maken voor een beter milieu. Wij geloven dat wij met onze 33 jaar ervaring de verantwoordelijkheid hebben om deze uitdagingen met de slimme inzet van technologie aan te pakken.”
Dimension Data beloofde tevens zijn CO2-uitstoot de komende vijf jaar onder de één miljoen ton te houden. Twee belangrijke manieren hoe organisaties hun impact op het milieu en hun kosten kunnen verminderen, en de productiviteit kunnen verhogen:
• energieverbruik verlagen door servers naar de cloud te verplaatsen: dit kan een jaarlijkse besparing opleveren van 4.000 kWh voor elke naar de cloud verplaatste server;
• minder reizen door videoconferencingtechnologie te gebruiken: dat bespaart jaarlijks gemiddeld zo’n 966.000 kilometer per telepresence-eenheid, 19.019 kilometer per videoconference-eenheid en 38.038 kilometer per beheerde videoconference-eenheid.
Voor bedrijven die willen uitbreiden en groeien, is het essentieel dat hun CO2-uitstoot tegelijkertijd niet even hard meegroeit. Dit kan bereikt worden door de gemiddelde uitstoot per persoon niet te verhogen en te zorgen voor energiezuinige datacenters.
Volgens Livescience.com is de gemiddelde temperatuur van de aarde de afgelopen honderd jaar met zo’n 0,4 tot 0,8 graden Celsius gestegen. De grootste veroorzakers van het broeikaseffect in de laatste vijftig jaar zijn grotere hoeveelheden koolstofdioxide en andere broeikasgassen als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen, landontginning, agricultuur en andere menselijke activiteiten. Wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change, die het broeikaseffect onderzoeken, hebben onlangs voorspeld dat de gemiddelde temperatuur op aarde in het jaar 2100 tussen de 1,4 en 5,8 graden Celsius kan zijn gestegen. Mogelijke gevolgen van deze opwarming zijn een stijgende zeespiegel door smeltende ijskappen en meer en ernstiger stormen en andere heftige weersomstandigheden.