KPN gaat de Koninklijke Landmacht helpen bij het inzetten van innovatieve ict-toepassingen. Die moeten de slagvaardigheid van de Landmacht vergroten, bijvoorbeeld bij militaire operaties. Beide partijen hebben al samengewerkt op het gebied van internet-of-things (IoT-)-technologie en willen dit in 2017 voortzetten en uitbouwen.
Vorige week ondertekenden KPN en de Landmacht een overeenkomst waarin zij de samenwerking voor 2017 bekrachtigen. Doel ervan is ‘kennis en innovatiethema’s van de Landmacht verder vorm geven met behulp van ict.’ Volgens generaal-majoor Martin Wijnen, plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, is technologie ‘een ‘force multiplier’ die in militaire operaties een steeds grotere rol speelt.
Een recent voorbeeld van samenwerking tussen KPN en de Landmacht is de Milsenz. Met dit ‘sensorveld’ kan vijandelijke activiteit met behulp van meerdere sensoren in een gebied worden geïnventariseerd. Deze gegevens kunnen gecombineerd worden met informatie over eigen troepen om zo vast te stellen of en waar er een potentiële bedreiging is. Een prototype van de Milsenz werd gedemonstreerd voorafgaand aan de ondertekening.
Later dit jaar test het Korps Commando Troepen de sensor in de Verenigde Staten. De sensor is bedacht en ontwikkeld in de IoT Academy, een stichting die in 2016 is opgericht door KPN en RDM Makerspace om innovatie te stimuleren op IoT-gebied.
Zal het resultaat zijn dat de landmacht in oorlogstijd de buitengebieden niet meer gaat verdedigen want dat levert te weinig op?