De gedistribueerde internet exchange-aanbieder NL-ix heeft de 'Rotterdam – The Hague Internet Exchange', oftewel R_iX, overgenomen en heropend. NL-ix, een zelfstandig opererend onderdeel van KPN Wholesale, krijgt hiermee de beschikking over een belangrijke lokaal internetknooppunt. De Stichting Rotterdam Internet Exchange, tot 1 januari 2017 eigenaar van R_iX, gaat verder als Stichting Code Rotterdam en richt zich op digitale innovatie en stimulering van ict-ondernemerschap in de regio Rotterdam-Den Haag.
NL-ix is actief als gedistribueerde exchange-aanbieder in Nederland en Europa. Inmiddels maken 103 datacenters gebruik van NL-ix, dat met zijn ‘stable low latency netwerk’ in dertien landen en vijfentwintig grootstedelijke gebieden actief is. De overname en versteviging van de R_iX past in het streven van NL-ix om waarde te bieden door ‘van Stockholm tot Marseille pan-Europese internet peering en andere interconnectiediensten te bieden en tegelijkertijd ook door middel van lokale internet exchanges de kosten van lokaal en nationaal interconnectieverkeer te kunnen verlagen’, aldus het bedrijf.
Tot 1 januari was R_iX in handen van de Stichting Rotterdam Internet Exchange die zijn naam inmiddels gewijzigd heeft in Stichting Code Rotterdam. De stichting heeft als doel om ‘ondernemend en innovatief Rotterdam’ te versterken richt zich daarbij op het propageren van het gebruik van de digitale infrastructuur, het stimuleren van talentontwikkeling en het aanjagen van innovatie op het gebied van data, smart city en Internet of things.
Te afhankelijk
De sterke positie van Nederland als digitale haven met veel datacenters is voor een groot gedeelte te danken aan een goede ict-infrastructuur, stelt NL-ix. Een belangrijk onderdeel van deze infrastructuur zijn de internet exchanges, de plekken waar (content- en eindgebruiker-) netwerken met elkaar verkeer kunnen uitwisselen.
In Nederland is veel internetverkeer afhankelijk van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). ‘Gezien het groeiende economisch belang van deze sector voor de Nederlandse economie moeten we ons daar zeker zorgen om maken’, zegt Jan Hoogenboom, oprichter van NL-ix. ‘Aansluitend op de resilience en redundancy uitgangspunten waar het internet op gebaseerd is, moeten we peering en interconnectie geografisch beter spreiden en dubbel uitvoeren. Wij geloven hierbij sterk in de potentie van de regio Rotterdam en Den Haag: het is dan ook logisch dat we met een overname en een verstevigde herlancering van de R_iX daaraan willen bijdragen.’
Gedragen door het netwerk van NL-ix verwacht R_iX nog deze maand 200 Gbit/s aan verkeer te verwerken. Inmiddels zijn twintig bedrijven en instanties lid van R_iX en zijn dertien datacenters uit de regio Rotterdam-Den Haag aangesloten op het knooppunt. Het Rotterdamse internetknooppunt werd een paar jaar gelede met steun van de gemeenteraad van Rotterdam opgezet. Daar hoorde ook een datacenter bij dat in 2014 aan Bytesnet is verkocht.
KPN is dacht ik ook actief in de VS. Betekent dit dat de Amerikanen toegang krijgen tot dit knooppunt voor spionagedoeleinden?
goed artikel met de informatie, wat het betekent en de gevolgen daarvan zal wel duidelijk zijn naarmate de tijd verstreken word.