Hewlett Packard Enterprise (HPE) koopt Simplivity. Het legt 650 miljoen dollar neer voor die netwerkspecialist voor software-defined toepassingen en hyperconverged infrastructuren. Door de overname versterkt HPE het aanbod van slimme opslagoplossingen voor de zakelijke markt.
Het Amerikaanse Simplivity is gespecialiseerd in hyperconverged infrastructure appliances. Die apparatuur met slimme software moet architectuurconcepten van de cloudwereld naar het datacenter brengen. Het bedrijf levert onder meer software defined-oplossingen die worden ingezet in virtuele digitale infrastructuren (vdi-omgevingen) van onder andere Citrix en VMware. Deze worden gebruikt voor het beheer van Microsoft Exchange-, SAP- en Oracle-omgevingen.
HPE, dat met de HC380 en HC250 een eigen aanbod van appliances heeft, blijft die producten ondersteunen. Volgens HPE kunnen klanten van Simplivity erop rekenen dat de ingeslagen productroadmap niet direct zal veranderen.
De Amerikaanse leverancier licht in een persbericht over de overname van Simplivity toe: ‘Veel bedrijven beschikken over verouderde ict-omgevingen. Die legacy sluit niet aan op cloudgebaseerde diensten waarbij klanten uitgaan van on-demand-applicaties. Moderne omgevingen voor databeheer maken gebruik van gebruiksvriendelijke toepassingen en bieden ontwikkelaars de kans om eenvoudig nieuwe toepassingen te ontwikkelen, op te schalen en nieuwe beveiligingstoepassingen te ontwikkelen.’
Groei hyperconverged-markt
HPE verwacht de komende jaren een forse groei van de markt voor hyperconverged oplossingen. In 2016 had de totale markt volgens de leverancier een omvang van 2,4 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat die omvang ieder jaar met een kwart zal groeien en in 2020 zal uitkomen op een totale omvang van bijna zes miljard dollar.
Hyperconverged volgens HP
‘Hyperconverged systemen integreren rekenkracht, opslag (storage) en netwerkoplossingen in één voor-geconfigureerd systeem. Door de inzet van gebruiksvriendelijke beheersoftware moet de omgeving zonder tussenkomst van specialistische ict’ers geïmplementeerd en beheerd kunnen worden.’
Hyperconvered systemen zijn de laatste stuiptrekking van de “oude” IT wereld. Klanten die een hyperconvered omgeving kopen doen dit voor het beheer en beheers gemak. twee dingen die door Cloud ook worden geboden. Echter nu zie je nog een vorm van Job Protection, door deze keuze kan de oude IT afdeling in stand blijven. Beter zou het zijn om deze IT afdeling om te turnen naar een business enabler die samen met een goede cloud provider na denkt over de business van het bedrijf en dat ze niet blijven hangen in de oude IT gedachten.
Hyperconvered is dus een stapje in de goede richting, maar wel een heel klein behoudend stapje.