Trump wil de VS weer groots maken en geeft zo buitenlandse ict juist voordeel. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De aankomende nieuwe president van de Verenigde Staten heeft tijdens zijn ophefmakende verkiezingscampagne al duidelijk aangegeven het eigen land voorop te zetten. Zo wil hij bijvoorbeeld productie van elektronica niet langer laten uitbesteden aan goedkopere landen zoals China. Tegenwoordig zijn lagere salarissen echter niet meer het enige wat outsourcing aantrekt. Ook kennisniveau en inmiddels opgetuigde productieketens en ecosystemen leggen flink gewicht in de schaal.
Een rechtse site zoals het omstreden Breitbart, ook berucht om nepnieuws, mag dan wel triomfantelijk koppen dat Silicon Valley een knieval maakt naar Trump. De realiteit van de wereldwijde ict-industrie ligt complexer, zoals al cynisch aangegeven in een column die is vermomd als brief van Foxconn-topman Terry Gou aan Donald Trump. Goed, met forse investeringen zou elektronicaproductie nog wel richting de VS kunnen gaan, maar dat jaagt de kosten – en dus prijzen – op. Het Amerikanisme/protectionisme van Trump geeft dus non-Amerikaanse ict verse kansen, zeker voor non-Amerikaanse markten. Wat vind jij?
Daar valt natuurlijk niets van te zeggen. Het is nog volkomen onduidelijk wat de agenda van Trump zal zijn en dan ook nog wat het effect daarvan kan zijn op de wereldeconomie. Iedereen tast in het duister. Wordt het inderdaad isolationisme? Eerst maar eens zien of de wereld nog bestaat maandag. Het is tenslotte een man met een persoonlijkheids stoornis, het kan vele kanten op.
Als hij echt de weg van zwaar protectionisme inslaat, is dat op lange termijn zeer schadelijk voor Amerika en erg gunstig voor de rest van de wereld. Amerikanen zijn voornamelijk lui, dik en dom. De meeste van hun producten worden in Azië gemaakt, omdat ze daar ijverig en slim zijn.
Silicon Valley is voor 70 procent gevuld met mensen die visums hebben om een idee te geven. Hollywood is ook grotendeels import en misschien wil China dan op termijn ook die staatsschuld eens terug betaald zien worden. Dat kan dus erg interessant worden.
De ‘deplorables’ van Hillary Clinton hebben een historische overeenkomst met de ‘Miserables’ van Victor Hugo, Donald Trump heeft de Amerikaanse middenklasse banen beloofd en wil dus een einde maken aan de export van arbeid (en belasting) die trouwens al langer ter discussie staat:
http://www.mintzberg.org/sites/default/files/rebalancing_society_pamphlet.pdf
Voor wie wat meer leest dan de krant, Alexis de Tocqueville bestudeerde de democratie in Amerika voordat deze ‘gehackt’ werd door ‘Democratische Partij’ die de grote Amerikaanse middenklasse als een kudde ‘deplorables’ stemvee zag door dus precies dat te doen waar Alexis de Tocqueville voor waarschuwde. Apple staat bekend als een notoire belastingontwijker….
De kwaliteit van dit artikel blinkt uit in oftewel selectief bronnen uitkiezen of het gemak dan niet verder dan de neus te kijken. De economen weten niet wat er gaat komen, de beurzen laten dat duidelijk zijn en dus elke voorspelling hier staat gelijk aan het turen naar theeblaadjes.
Misschien heeft dit ook wel een positief effect op het innovatievermogen van Amerika als ontwerp, ontwikkeling en productie weer in de VS zelf gebeuren. Door het weer samen te brengen kan weer geleerd en verbeterd worden. Dat ontbreekt als je de productie ergens ver weg uitbesteedt. De bedrijven van Musk zoals Tesla en Spacex laten dat wel zien. Wie weet heeft dit dus ook een goede kant.
@Johan
Mooie vergelijking!
Alle analisten doen aan theeblaadjes kijken! Sommigen hebben een visie en gebruiken hun gezonde verstand, al dan niet onderbouwd met cijfers en analyses van trends, en deze voorspellingen kunnen redelijk in de buurt van de waarheid komen. Anderen doen alles “op gevoel”, en hun voorspellingen doen niet onder voor de tarotkaartlezers en andere waarzeggers.
@Paul
Ja, dat kan. Maar het kan ook zo zijn dat het niet zo is. Zie hierboven.