De architectuur van draadloze netwerken vormt verreweg de belangrijkste graadmeter voor de effectiviteit van elke sd-lan-implementatie. Maar aan welke eisen moet nu precies worden voldaan om voor een succesvolle sd-lan-implementatie te zorgen? Prestatievermogen komt op de eerste plaats, direct gevolgd door beveiliging, die uitgebreid, efficiënt en gebruiksvriendelijk moet zijn.
Prestatievermogen
Een van de belangrijke prestatieproblemen waarmee bedrijven momenteel worstelen, is het gevolg van de grootschalige en wisselende vraag naar bandbreedte. Dat betekent dat het netwerk ondersteuning moet bieden voor diverse soorten dataverkeer, applicaties en geografische variërende gebruikersvraag.
De heilige graal is het terugdringen van alle vertragingen die gebruikers maar kunnen ondervinden, zodat informatie zonder vertraging wordt aangeleverd waar en wanneer dat maar nodig is. Het doel van het netwerk is in feite om de productiviteit te bevorderen. Sd-lan kan hieraan bijdragen door aan de hand van beleidsregels voor het dataverkeer de netwerkconfiguratie aan te passen om direct te voorzien in de capaciteitsbehoeften van gebruikers.
Beveiliging van het netwerk
Wat de beveiliging betreft moet sd-lan in staat zijn om gebruik te maken van lokale authenticatiemechanismen, waaronder identiteitsbeheer. Het zal uiteindelijk ook essentiële aspecten als autorisaties en encryptiesleutels moeten regelen.
Beheer tot op het niveau van individuele gebruikers en apparaten is hiervoor van cruciaal belang. Evenals informatie over de locatie, het tijdstip van de dag en de rol van de gebruiker. Dit kan het interne beleid voor netwerkbeheer aanvullen met mogelijkheden op het gebied van BYOD, toegang voor gasten en ondersteuning voor IoT (iets wat steeds belangrijker wordt nu wifi uitgroeit tot het voorkeursmedium).
Sd-lan maakt het ook eenvoudiger om te reageren op cyberdreigingen dankzij vereenvoudigde registratie van apparaten en gebruikers bij het netwerk en, belangrijker nog, systeembrede uniformiteit dankzij centraal beheer.
Voordelen Sd-lan
Flexibiliteit en dynamische aanpasbaarheid worden vaak genoemd als belangrijke voordelen van sdn en redenen om daarin te investeren. Dat geldt ook voor sd-lan. Door kernimplementaties en beleidsregels op software te baseren, kunnen netwerkbeheerders de configuraties, schaalbaarheid en continuïteit verbeteren. Daarnaast kan het ook errors opvangen en de zeldzame, maar altijd uitdagende storingen eenvoudiger oplossen.
Ten slotte moet worden bewezen dat sd-lan-implementaties een positief effect hebben op de kosten, zeker in een tijd waarin de kosten van arbeidsintensief netwerkbeheer de investeringskosten voorbijstreven.
Na verloop van tijd neemt het aantal incidenten dat de aandacht van de netwerkbeheerders vraagt af, naarmate de automatiseringsfuncties het netwerk beter leren kennen. De opkomst van sd-lan biedt een uitgelezen kans om over te stappen op netwerkbeheer vanuit de cloud. Dit draagt bij aan kostenbesparingen (onder meer dankzij cloud-specifieke licentiemodellen), maximaal overzicht op het netwerk en het gemak van 24/7 toegang vanaf elke mogelijke locatie.