Een Nederlands bedrijf zou de Russische geheime diensten hebben geholpen bij het hacken van de Democratische Partij in de VS. Volgens de Volkskrant gaat het om Webzilla, een hostingprovider met een bezoekadres in Haarlem dat wordt geleid door een Rus.
Het bedrijf is onderdeel van XBT Holding, dat wereldwijd diensten aanbiedt. De Russische XBT-directeur Aleksej Goebarev zou met Webzilla de Russische geheime dienst FSB hebben geholpen bij de hacks. Het Nederlandse bedrijf zelf laat weten dat het op geen enkele wijze betrokken is bij ‘eventuele hacks’ en dat er niet wordt samengewerkt met Russische veiligheidsdiensten, aldus de Volkskrant.
XBT/Webzilla duikt op in de Trump-memo’s, het net uitgelekte inlichtingenrapport over de banden van Trump met Rusland. Het rapport, dat in de nacht van dinsdag op woensdag uitlekte, zou belastende informatie over toekomstig president Donald Trump bevatten. Het bedrijf wordt in het rapport een ‘faciliterende rol’ toegedicht, zonder dat hier overigens bewijs voor wordt geleverd, zo stelt de Volkskrant. Webzilla en de XBT-directeur worden genoemd op de laatste pagina van het rapport. Ze zouden samen met een andere hacking-expert door de Russische geheime dienst FSB zijn gerekruteerd en tussen maart en september 2016 computers van de Democratische Partij in Amerika hebben bestookt en geïnfecteerd met malware. Ook zou het bedrijf data van de Democraten gestolen hebben.
Twijfel
Webbeveiligingsexperts, onder meer van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT betwijfelen in de krant of XBT/Webzilla echt heeft geholpen bij Russische hacks. Russische hackers zouden juist serverruimtes huren van kleine vage bedrijfjes. Die servers betalen ze met de digitale munt Bitcoin en vervolgens schermen ze hun ip-adres af om anoniem te blijven. Een miljoenenbedrijf inhuren zou te veel in het oog lopen.
Databeheer
Volgens de Volkskrant is Webzilla in Nederland een snel groeiend bedrijf, met in 2015 een omzet van bijna tien miljoen euro en een winst van ruim 400.000 euro. Het bedrijf beheert data van grote bedrijven en biedt ook dataservers aan. De onderneming huurt zelf ook weer capaciteit in, omdat het in Nederland nog geen eigen datacentrum heeft. Dit doet het bedrijf onder meer bij Leaseweb. Webzilla zou ondertussen begonnen zijn met de bouw van een eigen datacentrum in Amsterdam-Zuidoost. De onderneming is in 2007 opgericht en werd in 2011 overgenomen door XBT. Dit moederbedrijf is in de laatste jaren sterk gegroeid en inmiddels actief op vier continenten, waaronder in de Verenigde Staten.
Ingewikkelde verificatie
De Volkskrant kreeg naar eigen zeggen op 24 december kennis van het Trump-rapport. Een journalist van The Wall Street Journal kwam een dag voor Kerstmis naar Nederland met een kopie ervan. Hij had in het rapport de link met het Nederlandse bedrijf gelezen en vloog hierheen om te kijken of hij informatie bevestigd kon krijgen. De Volkskrant: ‘De Amerikaanse journalist vroeg hierbij hulp van de Volkskrant. Met hem is geprobeerd verschillende onderdelen te verifiëren. Dat is ingewikkeld, omdat de informatie in het rapport met name gebaseerd lijkt te zijn op gesproken bronnen, die informatie hebben gedeeld. Omdat het nog niet gelukt is beweringen hard te maken, besloten we tot op heden om geen informatie uit het rapport te publiceren.’
Weer lekker kort door de bocht. Als je op die manier redeneert hebben de NS en ProRail de persoon geholpen die dat verschrikkelijke idee had gekregen om met een vrachtauto door winkelend publiek in Berlijn te gaan rijden.
NS en ProRail beheren namelijk het spoornetwerk waarover de dader na zijn daad naar Amsterdam en daarna naar Frankrijk is gevlucht.
Jongens, jongens…. laten we de leverancier van infrastructuur niet gaan betichten van medeplichtigheid. Dat het bedrijf in kwestie uiteindelijk door Russen wordt bestuurd heeft hier eigenlijk niet zoveel mee te maken. Daarnaast heeft het bedrijf niet gehackt, maar leverde deze servercapaciteit. De vraag is ook nog of een serieuze hacker gebruik zou gaan maken van zo een relatief grote leverancier, dit is namelijk veel te eenvoudig terug te traceren.
Oftewel deze hele hack hype is een aaneenrijging van vage beweringen zonder enig substantieel bewijs.
Niet zo gek als je kan nagaan uit welke hoek deze beweringen komen en hoeverre zij passen in een geo-politiek schaakspel waarbij diverse met name onderdelen van de Amerikaanse overheid betrokken zijn.
Dat is op zich niet verwonderlijk want op plekken waar om macht wordt gestreden is er altijd wel wat aan de hand. Wat wel opvalt is dat media daar blijkbaar niet allemaal goed genoeg doorheen kunnen prikken en kritiekloos van alles en nog wat overnemen en in dit geval zelfs meehelpen met een soort van heksenjacht wat je doet denken aan het hoogtepunt van de koude oorlog.
@Johan Je kan je afvragen of de media daar nu doorheen moeten prikken. Het is heel lastig te beoordelen. Wat is er nog waar? Ik geloof er wel wat van, van de russische hacks en proberen de verkiezingen te bespelen. Maar er is veel meer dan dat alleen. Ik vind zelf dat hacken eigenlijk nog minst relevante. De opinie bespelen vind ik serieuzer.
Even terug las ik een artikel over Breitbart en die meneer Bannon. Een rechtse rakker die nu iets gaat doen bij het Kabinet Trump. Deze mensen beschikten over een computerafdeling die zich met twee dingen bezig houden. Ten eerste belastend materiaal zoeken (deepweb had met het over) over politieke tegenstanders (jeb busch en clinton werden genoemd) en ten tweede het bespelen van de opinie. Of dat nu met fakenews is of via het bespelen van de meningen op nieuwsberichten.
Ook daar kwam Rusland al een keer voorbij, toen met de inval in de Oekraine. Bij iedere krant kunnen lezers reageren op artikelen en daarvan werd gezegd dat de gekleurde meningen bij kranten in diverse landen gepost werden. Met een pro Rusland mening. Ook dat geloof ik, het was mij toen ook al opgevallen bij Engelsen en Duitse kranten.
Natuurlijk doet Rusland dat niet alleen. Kijk eens naar een willekeurig artikel op de telegraaf site, of het nu over vluchtelingen of immigranten gaat of over de PvdA. Ik kan de reacties wel uittekenen, één grote rochelende onderbuik. En het werkt zo, als je het maar vaak genoeg hoort, dan is het waar. Ik zou bijvoorbeeld heel benieuwd zijn wat politieke partijen of lobby groepen hiermee doen. Ik geloof vast dat het gebruiken van sociale media of het geven van reacties op nieuws artikelen een rol speelt in de strategie die men bedenkt.
Een ander mooi voorbeeld vond ik in het begin van de jaren 200x het blad de Metro. Dat ging alleen maar over Islam dit, Islam dat, moslims zus, moslims zo. Niet in het positieve. Als zulk nieuws in miljoenenvoud de trein en bus in gaat kan het anders dat het de publieke opinie beinvloed bedacht ik me toen.
Ik kijk graag op facebook de groepen van Turkse Nederlanders. Daar verbaas ik me ook altijd over hoe daar de opinie is. Een aanslag? Het westen zitten erachter. Tsja, dan weet je er zijn vele waarheden.
Komt nog bij dat we tegenwoordig aan een nieuws en meningen infuus liggen met de computer en smartphone.
@Louis
Niet lang geleden heeft Obama een wet getekend dat het mogelijk maakt om in de VS propaganda te bedrijven. Dat was eerder niet toegestaan omdat het schadelijk werd geacht voor de samenleving. Waarom werd deze wet er in alle stilte tijdens het einde van het vorige jaar er doorheen geloodst? (Als je puur sec naar zijn ambtstermijn kijkt dat moet je pijnlijk genoeg opmerken dat hij meer heeft gedaan om de VS richting een politiestaat te helpen dan zijn voorgangers.)
De reden van deze wet is vrij duidelijk. Als de grote TV zenders nagenoeg al hun geloofwaardigheid hebben verspeeld en social media in dat gat gesprongen is moeten er andere werkwijzen mogelijk worden om de publieke opinie om te buigen.
In deze werkwijze staat de VS niet alleen want nagenoeg elke overheid van alle landen heeft die neigingen in meer of mindere mate. Rusland in meerdere mate, Turkije ook, China ook, Thailand ook en Noord Korea helemaal.
Maar ook in Nederland waar de NOS en ANP al decennia lang bepalen wat de burger aan nieuws mag lezen. Terwijl het via social media keer op keer op pijnlijke wijze kan worden getoond in hoeverre de huidige media onbewust of bewust het nieuws verdraaien. Wij zijn het ondertussen zo gewend dat het ons niet eens meer opvalt totdat je er eens goed op gaat letten.
Als je bijv even zoekt over wat Bannon zelf in zijn lezingen aangeeft is dat hij al jaren geleden een pijnlijke analyse van de huidige politieke situatie beschreef. Dat hij in de pers is verketterd als zijnde een onguur figuur is een tegenreactie hierop. Die zijn ondertussen een meester in het uit context halen van uitspraken van mensen om ze zwart te maken om zo de aandacht af te leiden van de inhoud van deze mensen. Een strategie die in de Weimar republiek ook zoveel goeds gebracht heeft.