Internet Explorer’s forse marktverlies wordt niet gecompenseerd door Edge. Microsoft verliest. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De jarenlange dominante positie van Windows-browser Internet Explorer (IE) is al flinke tijd aan erosie onderhevig. Het verlies van marktaandeel voor IE bevindt zich echter in een stroomversnelling, mede doordat Microsoft er effectief de stekker uit heeft getrokken. Securitygewijs wordt IE nog wel bijgehouden, maar de toekomst is aan de gloednieuw gebouwde browser Edge. Deze moet het stokje van IE overnemen, alleen blijkt dat in de praktijk niet te gebeuren.
Eind 2016 had Edge slechts 5,3 procent marktaandeel en IE was toen ingezakt naar 21 procent. Een jaar eerder had IE nog 46 procent in handen en was Edge goed voor 2,8 procent, meldt Ars Technica. Google’s webbrowser Chrome is in datzelfde tijdsbestek gegroeid van 32 procent naar 56 procent. Een gedeeltelijke verklaring voor het achterblijven van Edge is dat die Microsoft-browser is voorbehouden aan Windows 10. Het marktaandeel van die nieuwste Windows-versie is met 24 procent eind 2016 (versus 10 procent begin vorig jaar) echter vele malen groter dan dat van de bijbehorende browser. Microsoft verliest dus de nieuwste browseroorlog. Wat vind jij?
Ik wil op alle devices in de browser hetzelfde kunnen doen, niet alle devices hebben Edge en daarnaast is die browser ook niet compleet en zitten er systeem verwevenheden in Edge waardoor je niet kunt garanderen dat iets het in die browser doet of hoe het eruit ziet.
Nu moet ik zeggen dat Chrome mij in twee maanden tijd ook twee poetsen heeft gebakken. 1 door een download knop op alle video’s te plaatsen (en heel hypocriet, niet op YouTube) en vervolgens dit niet uit laat zetten zonder ook andere functionaliteit te verliezen of bijeffecten op de iPad te veroorzaken…. dus custom player getest en gebruikt. Maand later lijkt Chrome het aantal concurrent resources omlaag te brengen waardoor de player ineens geen resources kan downloaden en deze op “pending” blijven staan.
Leuk dat agile met bloedspoed van alles uitrollen, maar tegenwoordig doen de grote partijen maar alles wat ze willen.
Tja, MS heeft geen echte mobile presence meer, dus die browser oorlog kunnen ze nu niet winnen. Daarbij komt misschien de vraag; waarom zouden ze?
Wellicht is het veel belangrijker dat er een browser oorlog IS, dan wie hem wint. De jarenlange dominantie van Microsoft op het browserplatform heeft dat wel aangetoond. Er ontstaat dan een scheefgroei gezien door de ogen van één leverancier. Belangrijker op dit punt is dat er open standaarden zijn en dat er competitie en dwingende meekijkende ogen zijn die iedereen in de wereld ‘in balans’ houden.
Dus tja: waarom zou Microsoft dan de browseroorlog willen winnen? Meedoen is beter.
Internet Explorer en Edge draaien alleen onder Windows, Safari draait alleen onder macOS en iOS.
Ook ik wil overal dezelfde browser-ervaring, en dan heb je de keuze tussen Chrome en Firefox . Omdat Google zo al genoeg van mij weet, en ik Firefox een prettige browser vind, heb ik voor Firefox gekozen. Dat Firefox ook nog soepeler werkt dan Internet Explorer en Edge is een extra bonus.
Waarom zouden ze? Met een eigen browser hebben ze een mooi vehikel in handen om de eigen zoekmachine Bing als default te laten gebruiken… al is het succes daarvan ook al jaren matig te noemen.
Ergens is het logisch dat Microsoft een populaire browser wenst te hebben, het hoort namelijk bij de standaardprogrammatuur van een pc en is prima te bundelen bij het product Windows.
Apple doet hetzelfde met Safari en hoewel de marktaandelen van Safari op Mac/iOS niet bekend zijn, acht ik die wel een stukje hoger dan die van Edge/IE op Microsoft apparaten.
Helaas is Edge gewoon niet de Internet Explorer oplossing die het zou moeten zijn. Van een browser anno 2017 mag je meer verwachten dan een mooi uiterlijk en enige snelheid. Qua functionaliteit ten opzichte van Chrome en FF voegt Edge weinig toe, sterker nog, dat het geen multiplatform (&sync;) ondersteunt, maakt dat er nauwelijks reden is om Edge te gebruiken. Ik hoop dat Microsoft dat inmiddels zelf ook inziet en ofwel de ontwikkeling van Edge staakt, ofwel komt met een 2.0-versie die de (multiplatform) gebruiker echt wat te bieden heeft.
Ze verliezen helemaal NIET! Edge maakt nu sprongen! En ik ga daarvoor zorgen!
Edge is een volkomen falend product omdat het niet af is en totaal niet flexibel. De spyware die Microsoft aan alle kanten in Windows 10 heeft gepropt volstaat blijkbaar niet om Microsofts honger naar mijn privacy te stillen. Maar een PDF printen uit Edge lukt al niet zonder kunstgrepen en ook koppelt Microsoft meer extensies blindelings aan dit paradepaardje zonder dat er ook maar enige ondersteuning voor die extensies is geprogrammeerd.
Bing is ook zo’n gedrocht: het vindt niet eens de zaken die je zoekt op de eigen Microsoft-pagina’s! Zelf al heb je de trefwoorden onder je Bingschermpje in beeld!
Google vreet zich met Chrome ook zijn buikje vol aan mijn privacy, maar die komen er tenminste rond voor uit dat ze daar van bestaan.
Edge is een Browser die gericht is op de consument die direct op een nieuw aangeschafte (Windows) PC of tablet of Phone wil internetten en misschien later wel gaat kijken naar een andere browser, of veelal niet.
Op mijn IPhone staat Safari en dit programma gebruik ik als ik op deze telefoon wil internetten.
Ik denk dat de gemiddelde gebruiker geen enkele interesse heeft in de extra opties in willekeurig welke browser maar veelal standard gebruik maakt van de browser die op het aangeschafte apparaat aanwezig is.
Het marktaandeel wat betreft Browsers is denk ik volledig afhankelijk van de verkoop van hardware met de daarop gëinstalleerde browser.
Ik denk dat weinig website developers hier een traan om zullen laten. Van wat ik van hun begreep was het altijd nogal een hoop werk om volstrekt valide webpagina’s ook normaal te weer geven in de browsers van Microsoft. Je zou ook kunnen stellen dat Microsoft binnen de browsermarkt ongewenst is, gezien hun verleden.
Er zijn meer terreinen waarop Microsoft momenteel verliest.
Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars. Krijgen Open Standaarden dan toch het laatste woord?
Ben benieuwd hoe het OS-landschap er over 5 jaar uitziet. (Een OS waar veel minder licentie- en beheer kosten voor nodig zijn betekent wel een mega verandering / besparing.)
OpenStandaarden krijgen hopelijk de overhand en Microsoft zal mee moeten doen, of ze nu willen of niet.
Met IE was het probleem voor website makers de non-standaarden, waardoor je een script nodig had in de webpagina, om te kijken of het IE was, allemaal omdat Microsoft zich niet aan de W3C standaarden wilde houden.
Het vertrouwen houdt een keer op.
i.p.v. Google Chrome, kan je natuurlijk ook Chromium nemen, dat is de browser, waarvan Google de source heeft gebruikt.
Verder is er voor (bijna) alle systemen natuurlijk ook nog Opera, ook al is deze tegenwoordig in Chinese handen.
Verder zijn er ook nog goede browsers, met een klein markt aandeel, als Midori, Netsurf, Rekonq e.d. voor de Linux systemen.
Vivaldi is er trouwens ook voor veel systemen.