De desktopprocessor verkeert in zorgwekkende toestand. Dood of op de rand. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De vooruitgang in pc-processoren dreigt tot stilstand te komen. Intels nieuwste generatie Core i-chips zou in de praktijk nauwelijks meerwaarde bieden dan de voorgaande generatie. Technieuwssite Ars Technica merkt in zijn recensie van de krachtige Core i7-7700K processor van de nieuwste Kaby Lake-generatie op dat die nagenoeg hetzelfde presteert als de voorganger van de Skylake-generatie. De wat hogere kloksnelheid van de 7700K levert wel winst op, maar overklokken van de i7-6700K levert hetzelfde op.
Gewone gebruikers zullen hier volgens Ars Technica weinig last van hebben, maar het schetst een somber beeld voor de toekomst. De vooruitgang wordt steeds kleiner. Intels overgang naar een drietrapsverbetering breekt vooralsnog geen potjes. In een opinie-artikel stelt Ars vervolgens dat de desktopprocessor niet dood is maar wel een fikse schop nodig heeft. Zoals wellicht een compleet nieuw ontwerp? Het lijkt erop dat chips voor desktop-pc’s momenteel hun ogen wat rust geven, om een klassieke sketch aan te halen. Wat vind jij?
Overall is het voor intel altijd mogelijk om een fatsoenlijke desktop processor neer te zetten ook al is de vraag hierna kleiner en kleiner aan het worden. De ontwikkeling in virtualisatie servers gaat wel gestaag verder in de XEON product lijn. Desktop processors zijn gewoon aftreksels met links en rechts wat imitaties tov de XEON processoren. Je kan je wel afvragen waar al die kracht ook in het consumenten segment voor nodig is. Een i7 6700K is een ongelooflijk snelle processor die voor 95% van de eindgebruikers overkill is. De komende jaren zullen de CPU features niet spectaculair veranderen maar meer optimalisaties qua energieverbruik en meer non-CPU taken die integreert worden in de CPU zoals nu al met de intel HD-Graphics gebeurd.
Zoals victoire22 het al stelt, energiebesparing is voor normale gebruikers belangrijker dan meer snelheid. De ICT kost steeds meer energie. Sneller geheugen, snellere verbinding met de CPU en meer cache in de CPU kunnen bovendien de prestaties bij dataverwerking nog een stuk verbeteren, dus voor de meesten is een volledig nieuwe generatie CPU niet zo belangrijk. Voor gamers en CAD gebruikers is de GPU belangrijker, ook vanwege de nieuwe 4k beeldschermen.
En als de chipmachinefabrikant met een geheel nieuwe generatie van machines komen, dan zal het wel weer sneller gaan met niet alleen de processor voor de desktop.
Er is nog zat aan CPU’s te innoveren maar dat doen de bouwers niet allemaal in een keer want dan klopt hun verdienmodel niet meer. Dat is juist gebaseerd op het trapsgewijs verbeteren. In de laboratoria zijn ze er al jaren mee bezig en werkt het al. De kunst is om dat kosteneffectief stapsgewijs uit te baten met maximale winst.