Cloud brengt vele voordelen, maar de gemakkelijke ingebruikname heeft een schaduwkant. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Cloud computing is niet meer weg te denken uit het moderne ict-landschap en de hedendaagse wereld. Het gemakkelijk gebruiken, schalen en benutten van uiteenlopende clouddiensten brengt vele voordelen. Flexibiliteit, grip op kosten, betalen naar gebruik, grootschalig ict-gebruik, en andere mogelijkheden worden zo ontsloten voor organisaties van uiteenlopende omvang.
Tegelijkertijd zorgt het grote gebruiksgemak van veel clouddiensten ook voor onbekende, onvertrouwde of zelfs ongewenste scenario’s. Het zogeheten shadow-it is springlevend. Ooit is de microcomputer en vervolgens de persoonlijke computer op deze wijze binnengedrongen op departementsniveau binnen bedrijven. De bescheiden aanschaf van een pc was zó gedaan, net zoals nu de relatief kleine kosten doenbaar zijn voor een cloudaccount hier of daar. Cloud is het nieuwe shadow-it. Wat vind jij?
Shadow IT is een organisatorisch probleem en een gebrek aan governance. De oorzaak van shadow IT is een service probleem. De organisatie kan niet de tools bieden aan de organisatie die het nodig heeft.
Cloud is alleen maar een versterker, het maakt shadow IT makkelijker.
Zoals Jasper al schrijft is cloud computing niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Wat vooral zien is dat “The Business” als eerste cloud, en dan meer als compute alleen, is gaan gebruiken. waarom, omdat meestal de interne IT afdeling niet snel en flexibel op en af kan schalen.
Ik zie het gebruik van cloud dan ook breder. NFI is een cloud dienst waar je eigenlijk niet buiten kan. B.V. een DDoS aanval wil je niet eens aan de deur van je netwerk hebben. Cloud kan dit eerder en efficielter stoppen. Voor compute is het iets anders. Veel bedrijven gebruiken al een cloud in een Datacenter van b.v. Interned of NTT Communications. dit is vaan een private cloud. Public cloud is vaak te duur om te gebruiken voor bijvoorbeeld een ERP systeem, wat toch 3 of 5 jaar moet draaien. Hiervoor gebruiken klanten private cloud, al daar niet volledig gemanaged.
Public cloud kan heel mooi zijn voor het oplaten van proef ballonetjes, mislukt een project of een dienst, dan kan je zonder al te veel kosten deze resources weer afstoten. Ook voor b.v. websites kan public cloud een oplossing zijn. de standaard webservers draaien op private cloud, maar als de load onverwachts groter wordt, dan start je één of meerdere web-frontends op in de cloud.
Bij grotere bedrijven maken ze vaak al gebruik van allerhande cloud diensten. iemand op een afdeling XYZ zal dan niet zomaar zijn creditcard pakken om een servertje te bestellen. vaak is er een corporate cloud account aanwezig waarop de belasting plaats zal vinden. Tools als NTT’s Cloud Management Platform geven een CIO of CFO inzicht in het gebruik.
Is cloud het nieuwe shadowIT, soms dus wel maar vaak ook niet.