Het Kadaster handelt met zijn Klic-viewer niet in strijd met de Wet Markt en Overheid. Deze gratis software toont informatie over ondergrondse kabels en leidingen. Die conclusie trekt toezichthouder ACM na het uitvoeren van een onderzoek. Het verzoek hiervoor kwam van softwarebouwer Prosilic die zelf applicaties maakt waarbij gebruikers gegevens uit het Kadaster kunnen raadplegen.
De Wet Markt en Overheid stelt dat overheidsorganisaties de vrijheid moeten hebben om economische activiteiten te verrichten en daarbij mogelijk met particuliere ondernemingen concurreren. Wel moet men zich aan een aantal gedragsregels houden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is van oordeel dat het Kadaster met het ter beschikking stellen van informatie over de ligging van kabels en leidingen via de Klic-viewer geen economische activiteit verricht en de wet dus niet overtreedt. De Autoriteit heeft dan ook het zogenaamde handhavingsverzoek van Prosilic afgewezen.
Apps
Kern van het conflict tussen het Kadaster en Prosilic is de Klic-viewer. Met deze viewer kunnen gebruikers die bij het Kadaster een graafmelding, calamiteitenmelding of oriëntatieverzoek hebben gedaan via de software de kabels en leidingen in het gebied dat op hen betrekking heeft, bekijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om kaarten af te drukken. Prosilic maakt specifieke apps, die vrijwel identiek zijn aan de gratis aangeboden software van de overheidsdienst. Ze hebben bijvoorbeeld apps die de ligging van leidingen laten zien. Het bedrijf uit Echt is ook de naam achter iKlic, waarmee leidingbeheerders digitaal gegevens aan kunnen leveren aan het Kadaster.
Concurrentievervalsing
Ondernemers die vinden dat de overheid oneerlijk concurreert, kunnen een klacht indienen bij de organisatie waar zij problemen mee hebben. Ook kunnen zij met hun klacht over oneerlijke concurrentie terecht bij de ACM. Deze instantie kan dan een onderzoek instellen naar concurrentievervalsing. Indien de Autoriteit vaststelt dat er sprake is van een overtreding van de wet, dan kan zij een boete opleggen voor elke dag dat de wet wordt overtreden.
De Wet Markt en Overheid bevat gedragsregels voor overheden die economische activiteiten verrichten. De gedragsregels uit de Wet Markt en Overheid zijn opgenomen in de Mededingingswet. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van deze gedragsregels.
Gelukkig heeft het Kadaster gelijk gekregen. De gegevens die zij beschikbaar stellen zijn al door ons als belastingbetalers betaald. Gelukkig zijn heel veel van dit soort ‘overheids’-gegevens gratis beschikbaar.
Het zou echt de omgekeerde wereld zijn als een bedrijf geld gaat verdienen met iets wat wij als burgers betaald hebben.
Tja, zolang er niet in voorzien is, is het een gat in de markt. Als de beheerder van data het dan zelf op de markt brengt is dat dan wel sneu, maar ook risico van het vak. Was het trouwens wel een economische activiteit van het Kadaster geworden, als ze wel geld voor de dienst hadden gevraagd ? (ze hebben nl ook betaalde diensten). Was dan de uitspraak anders uitgevallen ?