Het ziet ernaar uit dat 2017 een dynamisch jaar gaat worden. Robots, IoT, blockchain, artificial intelligence… het zijn zomaar wat trends die door vakgenoten worden gesignaleerd. De vraag is natuurlijk: gaan deze ook doorzetten en krijg ik er in de praktijk veel mee te maken? Ik heb daarom eens de vijf ontwikkelingen op een rij gezet die volgens mij komend jaar in ieder geval voor een IT-dienstverlener van belang gaan zijn.
1. Hybride Cloud is de standaard
De cloud is volwassen en niet meer weg te denken. Er is vrijwel geen bedrijf in Nederland die niet van een vorm van clouddiensten gebruik maakt zoals Dropbox of Office365. Daar staat echter tegenover dat vrijwel ieder bedrijf die al heeft geïnvesteerd in een on-premise it-omgeving, voorlopig niet volledig zal overstappen naar de cloud. Beveiligingsoverwegingen, wetgeving of technische beperkingen zorgen ervoor dat de adoptie van cloud gefaseerd vordert en er eigenlijk zelden sprake is van cloud-only. De praktijk van 2017 en de komende vijf jaar is dat verreweg de meeste organisaties gebruik maken van een hybride it-omgeving. De uitdaging voor it-dienstverleners bestaat er vooral uit om al die losse werelden snel, veilig en beheersbaar met elkaar te integreren.
2. Security-as-a-Service
Hybride cloudomgevingen waarin on-premise, een extern datacenter en meerdere public en hyperscale clouds worden gecombineerd maakt de beveiliging complex. Daarnaast groeit het aantal en de omvang van de dreigingen vanaf internet. Om hier goede en passende maatregelen rond te nemen is gespecialiseerde kennis vereist, kennis die bedrijven vaak niet zonder meer in huis hebben en daarom het liefst als dienst inkopen.
Ik verwacht daarom komend jaar veel interesse in het gebruik van security as a service, zoals web application firewall diensten, DDoS-wasstraten, monitoring, auditing en siem/soc diensten. Met name isv’s (Independent Software Vendors) die afhankelijk zijn van een betrouwbare, veilige werking van hun SaaS zullen veel behoefte hebben aan de zekerheid van security as a service.
3. Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf
Nog niet eens zo heel lang geleden waren er bedrijfstakken die maar zeer beperkt van it gebruik maakten. De opkomst van mobile devices en clouddiensten hebben er echter voor gezorgd dat er voor ieder werkproces wel applicaties te vinden of te maken zijn. Die applicaties zorgen daarbij ook direct voor verbeteringen in de bedrijfsvoering.
Distributeurs krijgen bijvoorbeeld tegenwoordig automatisch een seintje van een retailer zodra een bepaald artikel niet meer op voorraad is en kunnen automatisch laten bijbestellen. Distributeurs die dit niet kunnen bieden, zien hun concurrentiepositie verzwakken.
Software is tegenwoordig dé manier om het verschil met de concurrent te maken. Voor een it-dienstverlener als ons betekent dit vooral dat er steeds hogere eisen aan de dienstverlening gesteld worden. Performance, security en service moet van een steeds hogere kwaliteit zijn, want je bewaakt immers de kroonjuwelen van een bedrijf.
4. Container based virtualisatie
Veel nieuwe technologie waar je over leest, zoals blockchain of robotica, kom je in de dagelijkse praktijk relatief weinig tegen. Maar wat we wel veel tegenkomen is containergebaseerde virtualisatietechnologie. De technologie bestaat nog maar een paar jaar, maar we merken dat devops-teams er heel veel gebruik van maken. Daardoor is er er veel vraag naar implementatiekennis rond Docker, de leverancier van containertechnologie.
5. Een robuuste breedbandverbinding
Door het massale gebruik van clouddiensten en cloudinfrastructuur is er tegenwoordig een sterke behoefte aan een stabiele internetverbinding. Die behoefte was er natuurlijk een aantal jaren geleden ook al, maar de aandacht ging toen vooral naar de hoeveelheid bandbreedte. Met de algemene beschikbaarheid van glas blijkt die echter niet zaligmakend te zijn. Ik merk dat er een verandering gaande is in de beleving van klanten en dat ze tegenwoordig vooral interesse hebben in de kwaliteit van verbindingen. In 2016 merkten we bijvoorbeeld al dat er behoorlijk wat interesse was in fallback via xDSL of 4G. In 2017 zet dat door.
Bovenstaande is natuurlijk mijn inschatting en verwachting. Met welke technologieontwikkelingen denken jullie komend jaar mee te maken te krijgen?
Dag Pieter, ik kan me redelijk vinden in je lijstje, wel een paar aanvullende gedachten:
– Het is on-premises. Dus met een s. Ik ben geen taal politie, maar als iemand de s niet gebruikt geef ik daar toch een bewust een labeltje aan,
– Hybride is de standaard, maar als je vijf jaar vooruit kijkt zie je dat er geen toekomst is voor on-premises. Het is een kostenpost, een veiligheidsrisico een beperking in beschikbaarheid en leidt door complexiteit naar een slechtere concurrentie positie. Hybride is dus weliswaar een feit, maar hopelijk geen blijvend feit, wij hebben er afscheid van genomen en ondanks uitdagingen geen moment spijt.
– Security as a service lijkt me een logisch gevolg, en ik ben voor. Security is immers een specialisme en kennis die je niet zelf hebt of goed kunt opbouwen en onderhouden moet je inkopen. Alleen kun je security niet volledig kopen. De grootste zwakte van iedere security is de mens. Die moet je opleiden, bewust maken en ook interne werk processen kun je niet uitbesteden aan je security provider. Het is dus een extra, geen totaaloplossing of volledige uitbesteding.
– Ieder bedrijf krijgt een groter software component, geen speld tussen te krijgen.
– Bare metal – Virtualized – Containers – Serverless. Rekenkracht wordt steeds abstracter
– Het internet is gedistribueerd, ik geloof dat de internetverbinding zelf ook steeds meer gedistribueerd zou moeten worden. Ook hoop ik dat lokale connectivity een keer een upgrade krijgt, Wifi is mijn inziens nog steeds primitief, arbeidsintensief en een pijn voor ieder bedrijf.
@Henri: IT’ers hebben wel vaker de neiging om een eigen draai aan bepaalde termen te geven. Ik had me niet gerealiseerd dat dit hier ook het geval was, maar je hebt helemaal gelijk dat het on-premises is! Misschien moeten we als vakterm maar on-prem gaan gebruiken 😉
Pieter,
Prima lijstje. En op de typo on premise vs on premises heeft Henri mij ook al vaker gewezen. Maar dat doet niet veel af aan de inhoud. En daar gaat het juist om.
Hybride zal de komende 5 tot 7 jaar nog zeker een grote rol spelen. Niet iedere organisatie wil namelijk alles in de wolken zetten. En de cloud is niet altijd per definitie beter of goedkoper. En Hybrid biedt the best of both worlds. Een beetje van je zelf en een beetje van Magi roep ik wel eens bij mijn klanten.
Henri,
Kijk ook eens naar Micro VM’s. Een redelijk nieuws fenomeen van Virtustream.
Hey Ruud,
Ik snap je reactie, maar ben je het met met eens dat hybride complexer is dan alleen on-premises of alleen in de cloud? En besteden veel bedrijven bepaalde delen van on-premises al niet uit daar hun infrastructuur in een data center van derden te zetten? Of je ziet dat bedrijven die nog veel on-premises doen externe partijen toegang geven tot deze omgeving?
En tegenwoordig zien we steeds meer end-to-end encryptie, ben je het met me eens dat als iets end-to-end (ook en rust) versleuteld is en je de sleutels zelf beheerd dat het dan feitelijk niet uitmaakt of het on-premises staat, in een datacenter of in de cloud?
Ik zie hybride nu juist niet als het beste van beide werelden, net zoals Elon Musk nooit een hybride auto zal bouwen. Want als de we analogie van hybride bij auto’s houden zie ik wel wat gelijkenissen.
Je rijdt zoveel mogelijk op stroom en alleen voor lange afstanden of als er geen gelegenheid is van opladen, dan schakel je over op benzine. Dat klinkt als een goed verhaal, maar een hybride is zwaarder dan een volledige elektrische auto of een volledige benzine auto. Je hebt ineens twee motoren die onderhouden moeten worden en stuk kunnen gaan. Onderhoud is duurder, reparaties en probleem oplossing complexer en je verbruikt nu eenmaal meer energie met een zware auto en daarnaast betaal je fors meer wegenbelasting.
Zo zie ik het ook met hybride in de IT. Het is een noodzakelijke overgangsfase, maar zeker niet best of both worlds.
Dank voor de micro VM’s. Had er wel over gelezen maar nog geen praktijk ervaring mee. Het is in ieder geval onderdeel naar de trend om niet meer met hardware bezig te hoeven zijn. Ofwel, de weg naar serverless en microservices.
Heb vorige week nog een artikel ingeleverd op Computable. Zal eens vragen wanneer dat geplaatst wordt.
@ Henri,
Dank voor je feedback.
”Ik snap je reactie, maar ben je het met met eens dat hybride complexer is dan alleen on-premises of alleen in de cloud? En besteden veel bedrijven bepaalde delen van on-premises al niet uit daar hun infrastructuur in een data center van derden te zetten? Of je ziet dat bedrijven die nog veel on-premises doen externe partijen toegang geven tot deze omgeving?”
Nee ik ben dat niet met je eens. Alleen in een green-field situatie is een all-in cloud strategie makkelijker.
“En tegenwoordig zien we steeds meer end-to-end encryptie, ben je het met me eens dat als iets end-to-end (ook en rust) versleuteld is en je de sleutels zelf beheerd dat het dan feitelijk niet uitmaakt of het on-premises staat, in een datacenter of in de cloud?”
Daar heb je zeker een punt. Ik ben van mening dat het flexibel moet zijn. De ene keer lekker in je eigen DC en de andere keer in de wolken. Op basis van criteria ( prijs, regelgeving, kwaliteit, flexibiliteit, performance ) moet er gekeken worden wat het beste landingsplatform is. End to end encryptie is een Hybrid omgeving prima in te regelen.
“Ik zie hybride nu juist niet als het beste van beide werelden, net zoals Elon Musk nooit een hybride auto zal bouwen. Want als de we analogie van hybride bij auto’s houden zie ik wel wat gelijkenissen.”
Leuk vergelijk +1. Ik zie veel grote organisaties naar Hybrid toe bewegen. Je hebt dan de voordelen van de cloud ( AaS) maar ook nog de flexibiliteit om zaken binnen je eigen DC te houden. En je zit niet vast aan 1 leverancier.
Je punt qua onderhoud is leuk gevonden. Maar door Virtualisatie al jaren niet meer relevant. Workloads zijn veelal mobieler geworden en kunnen juist in een hybrid omgeving intern en extern verschoven worden. Wat onderhoud een stuk makkelijker maakt. Ook heb je het onderhoud veel meer in eigen hand. In een cloud only model wordt er wel eens voor je “onderhoud” voor je gepleegd (downtime) op een alles behalve handig tijdstip.
Ik ben benieuwd naar je artikel. En ik hoor graag wanneer het live staat.
@Henri
Ik heb al eens gezegd dat als je alleen maar een hamer hebt alles al snel een spijker wordt want betreffende de trend van de cloud moet je eens kijken naar de governance hiervan, met name data governance schijnt een probleem te zijn. En hybride oplossingen zijn niet complexer als het om een single governance systeem (cloud interoperabiliteit?) gaat. Misschien mag ik je wijzen op een oude opinie die ik schreef:
https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud-computing/5020126/1509029/wa-verzekering-in-de-cloud.html
Vorm van hybride cloud kan ook de overgang naar andere provider zijn als gevolg van een calamiteit, het hoeft niet altijd een technische oplossing te zijn. Maar misschien dat de auteur van het artikel even in kan gaan op ESCROW contracten, het is namelijk onzin om te stellen dat ieder bedrijf een softwarebedrijf wordt als ik kijk naar adoptie van Open Source waar maar Weinig gebruikers de code zelf kunnen of mogen onderhouden. Een saillant detail, het auteursrecht berust steeds vaker bij freelancende programmeurs wat pas echt een grote complexiteit geeft.
Dat elk bedrijf door verdere digitalisering een dataproducent wordt is wel waar en dus zal er meer aandacht gegeven moeten worden aan data governance, kleinere bedrijven zijn zich niet bewust van de impact die GDPR heeft. En als ze denken dat de cloud provider dit wel regelt dan moeten ze nog even goed de exoneratie clausules in het contract lezen. De techniek kun je uitbesteden maar de governance niet zoals het Europese Hof van Justitie bepaalde in haar uitspraak over Safe Harbor.
Is dit niet de ‘bingokaart’ van vorig jaar?
Ewout, context is alles en in sommige gevallen zou een groot bedrijf ook zijn eigen “cloud” kunnen opzetten, al zijn de goede use cases een stuk kleiner dan nu het geval is. En cloud is geen hamer maar een kapstok begrip.
Governance is geen probleem en zeker niet met data governance. Geef maar aan waar dat een probleem is zonder met allemaal abstracte analogieën te komen. En het toepassen van cloud is meer dan governance alleen.
KBC bank (grootte : ABN Amro) is volledige over op cloud computing of is daar hard op weg naartoe buiten het core bankieren. Aangenomen dat een toezichthouder de bron van “all governance” is, dan lijkt governance mij dus geen probleem.
Freelancers die Intellectueel eigendom bezitten van software voor hun klanten is een governance probleem 🙂 Dat zegt meer over het bedrijf dan over het toepassen van cloud computing.
Waar je aan voorbij gaat is dat bijna ieder bedrijf wel iets van online diensten aan zijn klanten aanbied, van de bakker die zijn taarten online laat bestellen tot bank waar bijna alles online gedaan word. Je hoeft geen IT bedrijf te zijn om IT componenten te gebruiken voor je bedrijfsprocessen wat je in feite toch een beetje software bedrijf maakt. Zeker als je ziet hoeveel open source er wordt toegepast. Dit is een probleem, want als een bedrijf het zelf niet beseft, beseft het ook de consequenties van security niet en nu juist dit argument spreekt erg voor het toepassen van cloud computing. Niet dat het besef er dan meteen wel komt, maar goede providers helpen hun klanten wel op meer security bewust te worden.
Uiteraard opinie en discussie zijn simplificaties. Je kunt beiden gelijk hebben, of deels gelijk. Het is aan de lezer wat ie ervan oppikt.
@Henri : ik ben zo’n 10 jaar klant geweest van zowel KBC en ABN-Amro en ik kan je verzekeren dat de kwaliteit van de ICT bij KBC op geen enkel punt te vergelijken is met de ABN-Amro en ook zelfs maar niet in de buurt komt ervan. KBC is een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.