2016 is een roerig jaar voor ict-projecten bij de overheid, zo blijkt uit de ranglijst van meestgelezen Computable-artikelen op het topic Overheid. Een artikel over vijfhonderd miljoen euro verspilling door ict-projecten bij de Belastingdienst is het meest gelezen. Ook artikelen over open standaarden, aanbestedingen, tariefsverhogingen, matig opererende it-afdelingen, budgetvraagstukken, integriteitskwesties en mislukte samenwerkingen komen voorbij en vinden gretig aftrek.
Computable-expert René Veldwijk zorgt in 2016 voor een aantal spraakmakende en soms schokkende artikelen en krijgt ook voor het artikel ‘Wordt Wiebes een tweede Weekers’, over de ict-problemen bij de belastingdienst, veel lof van Computable-lezers. Deze opiniebijdrage is het best gelezen artikel over overheids-ict in 2016 (zie voor overzicht kader hieronder).
Nog een nasleep uit het verleden zijn de problemen bij de SVB. De Zembla-uitzending ‘De Spaghetticode’ over een mislukt ict-project van de SVB en Capgemini, schiet in het verkeerde keelgat van voormalig SVB interim-programmadirecteur Joop Groen. Volgens Groen worden er in de uitzending suggestieve uitspraken gedaan. Hij overweegt in januari 2016 een aanklacht tegen Zembla waar hij in maart dit jaar weer van afziet. Het blijft rommeling binnen de overheid wanneer Veldwijk een boekje open doet over de capaciteitsproblemen van de belastingaangifte in mei 2016. Het bericht hierover neemt een mooie tweede plek in.
Meldplicht
2016 is ook het jaar waarin de meldplicht datalekken van kracht wordt. Dat levert al na twee maanden 700 meldingen op. De eindstand staat op ruim 5500. Volgens sommigen is dat aantal nog bedenkelijk laag als je kijkt naar het aantal bedrijven in Nederland. Ook de boetes blijven dit jaar nog uit.
Nog een verplichting die wordt doorgevoerd in 2016 zijn open standaarden; die worden wettelijk verplicht voor overheden om te gebruiken. De aangenomen motie verplicht het kabinet verder zich in te spannen om veel meer te doen aan de kennisverspreiding en voorlichting over open standaarden. De berichtgeving hierover levert ook veel kliks op van de lezers van Computable.
Na deze top drie volgen nog diverse andere onderwerpen die veel aandacht van de lezers krijgen. Daaronder natuurlijk het artikel over de 463 miljoen euro voor ict-vernieuwingen bij het UWV. De uitvoeringsinstituut heeft in zijn nieuwe ‘Informatieplan 2016 – 2020 Puzzelen met prioriteiten’ vernieuwingsprojecten opgenomen voor de periode 2016 tot en met 2020. De projecten in 2016 en 2017 zijn gefinancierd (165 miljoen) daar kan het UWV mee aan de slag.
De 10 best gelezen overheidsartikelen
1. Wordt Wiebes een tweede Weekers?
Staatssecretaris Wiebes van de Belastingdienst heeft zomaar vijfhonderd miljoen euro door het putje gespoeld en krijgt deze week daarover de Kamer over zich heen. Maar wat lijkt op een hr-faal heeft alles te maken met ict en met verkeerde vrienden.
2. ICT-manager SVB overweegt aanklacht Zembla
De voormalige interim-programmadirecteur van een groot ict-project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Joop Groen, overweegt een aanklacht tegen tv-programma Zembla. Volgens Groen is zijn naam door de onderzoeksjournalisten geschaad.
3. Open standaarden worden bij wet verplicht
De verplichting wordt meegenomen in de wetgeving rond de Generieke Digitale Infrastructuur die door Digicommissaris Bas Eenhoorn wordt opgesteld.
4. Autoriteit registreert 700 meldingen datalekken
Sinds de invoering van de meldplicht datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) binnen twee maanden ongeveer zevenhonderd meldingen binnengekomen. Inmiddels heeft het gehele jaar 2016 5500 meldingen opgeleverd.
5. Mi(se)rabile Dictu
Overheidsorganisaties zijn gek op kekke, grootschalige ict. Er is nog iets waar overheidsorganisaties gek op zijn: het uitsmeren van verantwoordelijkheid over meer partijen, aldus Veldwijk. Onze overheid heeft een nieuw ict-speeltje gevonden om belastinggeld op stuk te slaan: server-based computing in overheidsdatacenters zijn de rede dat belastingaangifte naast niet leuker ook niet makkelijker werd.
6. UWV wil 463 miljoen euro voor IT-vernieuwing
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zegt de komende vijf jaar nog 463 miljoen euro nodig te hebben om de haperende ict-huishouding te moderniseren. Dat blijkt uit een brief die minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
7. Gemeenten boos om tariefstijging Vicrea
Vicrea, leverancier van geografische informatiesoftware en registratiesystemen in de gemeentemarkt, gooit zijn tarieven fors omhoog. Gemeenten, die de software onder andere voor de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) gebruiken, zijn ontstemd en willen met het Amersfoortse softwarebedrijf in gesprek. Volgens Vicrea is de verhoging noodzakelijk om de investeringen in innovatie te kunnen betalen.
8. Fouten doen PQR das om bij tender politie
PQR heeft het kort geding verloren dat het tegen de Nationale Politie had aangespannen inzake de aanbesteding voor server- en storageapparatuur. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de politie terecht PQR heeft uitgesloten van deze tender. De infrastructuurdienstverlener bleek een oud prijzenblad te hebben ingestuurd alsook een verboden negatief percentage te hanteren. De gunning ging daarom definitief naar Misco Solutions.
9. Slimme Stad Almere lijkt eerder digitale ruïne
Het project Almere Smart Society waarbij de gemeente met enkele grote bedrijven, zoals IBM, Philips en Cisco, aan slimme ict-oplossingen voor de stad zou werken, brengt tot dusver niet wat werd verwacht. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Een nieuwe samenwerking met TNO moet het project uit het slop trekken.
10. Rechter: KPN gaf valse verklaring in tender fiscus
De Belastingdienst heeft de gunning aan KPN voor de aanbesteding Lancat2015 terecht ingetrokken, omdat het ict-bedrijf bij de inschrijving niet had gemeld dat het was beboet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een overtreding van de Telecommunicatiewet is echter een ernstige fout. Hiervan had KPN melding moeten maken. Door dit niet te doen, heeft KPN een valse verklaring ingestuurd. Dit heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
Tja, die ‘all bark no bite’ actie van Groen heeft het oorspronkelijke verhaal alleen maar onderstreept. ICT en overheid blijven een hele moeizame combinatie.