TNO heeft een zogeheten Cyber Threat Intelligence Lab (CTI Lab) geopend waarin het experimenteert met nieuwe technologieën. Samen met partners wil het onderzoeksinstituut hier cyberaanvallen in een vroeg stadium ontdekken en kunnen afweren. Daarbij maakt TNO gebruik van een technologisch platform van Eclecticiq. Het lab is gehuisvest op de campus van The Hague Security Delta.
Het platform van Eclecticiq verzamelt cyberdreigingsinformatie uit allerlei open en gesloten online bronnen. De big data-analyse die daarop volgt, levert inzicht in relevante cyberdreigingen, de werkwijze van hackergroepen en de kenmerken van malware op. Dat stelt organisaties in staat om daarop te anticiperen en extra veiligheidsmaatregelen te nemen, aldus TNO.
‘Door het slim verzamelen en analyseren van dreigingsinformatie ben je de aanvaller een slag voor. En als je die informatie ook nog eens deelt, word je met elkaar een stuk weerbaarder. Onderzoek naar vertrouwelijke gegevensuitwisseling wordt een belangrijk onderdeel van het CTI Lab’, stelt Annemarie Zielstra, directeur cyber security & resilience bij TNO.
The Hague Security Delta
Het analyseren van webdreigingsinformatie (‘cyber threat intelligence’) is een relatief nieuw werkveld waarin veel wordt gepionierd. Daarom doet TNO onderzoek op het vlak van mens, proces en technologie, omdat deze factoren alle drie onmisbaar zijn voor het effectief gebruikmaken van cyberdreigingsinformatie.
Het nieuwe CTI Lab helpt TNO vergaande automatiseringsoplossingen te vinden voor het verzamelen, analyseren en delen van cyberdreigingsinformatie. Het lab is ondergebracht bij The Hague Security Delta, een cluster gericht op beveiliging, ict en innovatie, met onder meer een campus in Den Haag.