KPN blijft heer en meester op de markt voor vaste telefonie, maar verliest gestaag terrein als provider van vaste telefonie bij Nederlandse bedrijven met minimaal vijftig medewerkers. Eind jaren negentig had het nog een monopoliepositie. In de afgelopen jaren is het aandeel stapsgewijs afgenomen; van 68 procent in 2012 naar 51 procent in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile.
Computer Profile voerde gesprekken met zo’n drieduizend it-functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers over de inschakeling van providers voor telefonie. Bij de weergegeven cijfers van Ziggo zijn de cijfers voor UPC meegenomen; ook met terugwerkende kracht voor de fusiedatum. Telfort wordt los van KPN gepresenteerd.
KPN
Ruim de helft van de Nederlandse bedrijven met minimaal vijftig medewerkers gebruikt KPN als provider voor vaste telefonie. Het heeft zijn hoogste aandeel in het segment multinationals (bedrijven met minimaal 2500 medewerkers of die onderdeel zijn van een bedrijf uit de Fortune Global 500 of Forbes Global 2000).
Tele2
De nummer twee provider in vaste telefonie bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers is Tele2. Het heeft momenteel een aandeel van 16 procent. Dat is een lichte stijging van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. In het publieke domein (overheid, onderwijs, zorg) is de positie van Tele2 opvallend: 52 procent van de overheidsinstellingen gebruikt deze provider. In het onderwijs is dit 20 procent en voor de zorg 11 procent.
Vodafone
Vodafone sluit de top drie van vaste telefonieproviders af met een aandeel van 13 procent. Dat is goed voor een stijging van 3 procent. Het wordt, net als KPN, bovengemiddeld ingezet in het multinationalssegment. Daarnaast scoort het goed bij de grotere commerciële organisaties. Zo gebruikt 24 procent in de segmenten ict & utilities Vodafone. In de bouw is dit 30 procent.
Ziggo
Ziggo wordt bij 8 procent van de bedrijven ingezet voor vaste telefonie. Het heeft zijn grootse aandeel in het publieke domein. In de zorgsector kiest 26 procent Ziggo als provider.
Mobiele telefonie
Op het gebied van mobiele telefonie is de voorsprong van KPN op de concurrentie lang niet zo groot als voor vaste telefonie. KPN wordt als mobiele provider ingeschakeld bij 43 procent van de Nederlandse bedrijven. Dit percentage is de laatste vijf jaar ongeveer gelijk gebleven (tussen de 42 en 45 procent). Vodafone volgt met een aandeel van een kleine 38 procent. Het aandeel schommelt de laatste vijf jaar tussen de 37 en 41 procent. T-Mobile, de nummer drie, wordt bij 10 procent ingezet.
De kop “KPN-aandeel in vaste telefonie neemt gestaag af” klopt weer eens niet. Het artikel gaat niet over het aandeel KPN bij vaste telefonie, maar in dat aandeel bij bedrijven > 50 medewerkers. Dat is maar een fractie van de markt als het om het aantal aansluitingen gaat.
U heeft gelijk. Is aangepast.