2016 is weer voorbij. Een mooi moment om eens te kijken hoe het staat met de adoptie van IPv6 in Nederland en wereldwijd, en hoe Nederland zich verhoudt ten opzichte van andere landen. Uitgangspunt voor de cijfers is hoeveel IPv6 adresblokken er zijn uitgedeeld en hoeveel netwerk-/websiteverbindingen er worden gemaakt over IPv6.
IPv6 wereldwijd
Google is een van de meeste gebruikte zoekmachines en is volledig bereikbaar over IPv6. Google houdt al jaren IPv6-statistieken bij. Hierbij gaat het om het aantal bezoekers die over IPv6 naar Google gaan. Deze informatie is hier terug te vinden.
Op 1 januari 2015 ging ~5 procent van alle gebruikers wereldwijd over IPv6 naar Google, op 1 januari 2016 was dit ~10 procent. Op 17 december is dat ~16 procent, een groei van 6 procent. De jaren ervoor was het een verdubbeling per jaar. Of we dit jaar nog een eindspurt gaan halen naar 20 procent is te betwijfelen, maar de groei per jaar is wel toegenomen, van 5 procent naar 6 procent. In een eerder artikel heb ik al laten zien dat thuisgebruikers vaker IPv6 gebruiken dan bedrijven. Met de kerstvakantie voor de deur gaan we misschien nog de 17 procent of 18 procent halen.
Ik waag me aan een voorspelling voor dit jaar. Eind 2017 zitten we tussen de 23 procent en 32 procent. Bij 23 procent is de groei constant en komt er 7 procent bij. Bij 32 procent ga ik uit van de verdubbeling en komt er 16 procent bij.
IPv6 Nederland
Google geeft aan dat de IPv6 adoptie in Nederland rond de 8,49 procent ligt. Dit is lager dan de 16 procent wereldwijd. In Frankrijk ligt het op 14,12 procent, in Engeland 16,58 procent, in Duitsland 27,54 procent en in België 48,16 procent. Ten opzichte van deze landen lopen we iets achter met de IPv6 adoptie. Als we kijken naar landen als Italië (10,7 procent) en Spanje (0,14 procent) doen we het juist weer heel goed. Nederland is geen koploper, maar loopt netjes mee in de pas van andere Europese landen.
Een andere mooie site is die van Akamai. Deze houdt per land en per provider bij hoe de IPv6-adoptie verloopt. Nederland staat hier op de twintigste plaats met 8,6 procent. Dit is iets hoger dan de meting door Google, maar ze ontlopen elkaar niet veel. Het verschil is te verklaren door de plaats waar de meting gedaan wordt. Beiden doen het in hun eigen ‘ecosysteem’, dit is niet het hele internet.
Wat Akamai mooi laat zien is de groei. Rond 1 januari 2015 zaten we rond de 1 procent en op 1 januari 2016 op 3 procent. We zien dus een explosieve groei: ~3 keer zoveel. Als we deze groei doorzetten, zitten we volgend jaar aan de 25 procent en het jaar daarop aan de 75 procent.
IPv6 per provider
Deze site geeft ons ook een idee waar deze groei vandaan komt. We kunnen namelijk per provider kijken hoe de groei verloopt.
XS4All
Als we kijken bij XS4all zien we daar een langzame groei. Begin 2015 zaten ze rond 50 procent, begin 2016 is het rond de 54 procent en nu zitten ze op de 61 procent. Ze staan daarmee op plek 44.
Ziggo
Een andere grote speler is Ziggo. Begin dit jaar zaten ze op nog geen 0,5 procent, niet het benoemen waard. Nu zitten ze op 7,5 procent. Ziggo is dan ook begonnen met de uitrol van IPv6 en dat zie je terug in de cijfers.
KPN
KPN zat begin dit jaar rond de 6 procent en nu rond de 14 procent. KPN is duidelijk begonnen met de uitrol van IPv6 en in dit tempo kan het dus heel hard gaan. Ter illustratie, begin 2015 zaten ze op 0,5 procent.
Vodafone
Begin dit jaar op 0 procent, nu op 11,9 procent.
Tele2
Tele2 zat begin dit jaar op 25 procent en nu op 32 procent. Begin 2015 was dat 5,5 procent. Een duidelijk groei, maar die nu weer wat lijkt af te zwakken.
T-Mobile
T-Mobile heeft alleen internet voor de mobiele gebruikers in Nederland. Het interessante is dat ze begin 2015 op 33 procent zaten, begin 2016 op 48 procent en nu op 76 procent. Als ze deze trend doorzetten zitten ze straks op 100 procent aan het einde van 2017.
Nu zijn dit niet alle providers, maar de groei zit bij de grote providers van Nederland.
AMS-IX
De grafiek van de AMS-IX laat iets bijzonders zien. Een paar weken geleden is het IPv6 verkeer ruim verdubbeld. Dit komt overeen met wat we zien in de vorige paragraaf: een aantal grote providers zijn IPv6 aan het uitrollen. Moderne besturingssystemen ondersteunen standaard IPv6 en hebben een voorkeur voor IPv6. Op het moment dat providers dus IPv6 activeren, zullen veel gebruikers via IPv6 gaan communiceren.
Conclusie
Het beloofde ‘IPv6 komt er aan’ lijkt nu vervuld te worden. Als Ziggo in het huidige tempo IPv6 blijft uitrollen, zullen ze tegen het einde van 2017 al hun klanten van IPv6 hebben voorzien. Hetzelfde geldt voor Tele2 en T-Mobile.
Op dit moment blijven bedrijven achter, maar langzaam wordt de ‘business case’ voor IPv6 duidelijk. In een vorig artikel liet ik al zien dat de opmerking “het wordt thuis niet gebruikt” niet helemaal correct is. Eind 2017 is hij ronduit incorrect.
Het is dus zaak om met IPv6 aan de slag te gaan en te kijken wat IPv6 voor uw organisatie kan betekenen.
Op dit moment blijven bedrijven achter, maar langzaam wordt de ‘business case’ voor IPv6 duidelijk.
De cijfers van Vodafone, Tele2 en T-Mobile zijn niet van hun Nederlandse AS’en.
Daarnaast is Ziggo juist zo goed als gestopt met de verdere uitrol, ze staan al maanden stil, en het percentage lijkt zelfs iets terug te lopen.
De enige echte groeier dit jaar was kpn. die zorgen er bijna in hun eentje voor dat het percentage voor Nederland gegroeid is.
Ik raad je aan volgende keer nog 2 sources te pakken, namelijk APNIC: https://stats.labs.apnic.net/ipv6/AS1136?c=NL&p=1&v=1&w=1&x=1
en worldipv6launch, die hun cijfers al van verschillende bronnen haalt:
http://www.worldipv6launch.org/measurements/
Als de cijfers die je noemt wel zouden kloppen dan zou Nederland ver boven die 8% zitten trouwens. dat is helaas niet zo.
Dit leidt wel tot de vraag: Waarom is Computable.nl nog niet te bereiken via IPv6?
Goede vraag van @Martijn. Redactie van Computable; waarom zitten jullie nog niet op IPv6?
@ M ENSCHEDE
Omdat ze hosten bij exonet.nl volgens whois.sc
Je hoster moet dat aanbieden, zo niet, pech.