Bedrijven investeren vandaag de dag meer in cybersecurity dan ooit. Onderzoek van Gartner laat zien dat er in 2015 wereldwijd 75,4 miljard dollar werd uitgegeven aan cybersecurity en dat de informatiebeveiliging sector met 13,9 procent is gegroeid in datzelfde jaar. Hier zijn enkele tips over hoe bedrijven het meeste uit hun cybersecurity investeringen kunnen halen.
Sinds 1 januari 2016 zijn bedrijven in Nederland verplicht om datalekken te melden bij de ‘Autoriteit Persoonsgegevens’. Wanneer zij dit niet doen kan de boete oplopen tot maar liefst 4 procent van de wereldwijde winst van het bedrijf. Beveiligingsteams hebben daarom de belangrijke taak om de investeringen in cybersecurity van het bedrijf op de best mogelijke manier te benutten.
1. Investeer in kennis over beveiliging
Uit onderzoek van Palo Alto Networks, blijkt dat 60 procent van de Nederlandse respondenten nooit is opgeleid over het it-beveiligingsbeleid van hun bedrijf. Wanneer je als bedrijf het risico op cyberaanvallen wilt verkleinen is het kweken van bewustzijn over inbreukpreventie bij het personeel cruciaal, evenals het geven van training hierover. Het opleiden van het personeel zal het voor cybercriminelen lastiger maken. Door kennis om te zetten in actie, zal de effectiviteit en het reactievermogen van het bedrijf verbeteren op het gebied van cybersecurity.
2. Kies voor een end-to-end beveiligingsplatform
Het gebruik van individuele producten die niet met elkaar integreren en die niet geautomatiseerd zijn is minder kosteneffectief en leidt tot beveiligingsrisico’s. Daarom is het belangrijk om belangrijke beveiligingscomponenten te integreren. Het systeem is bij samenwerking van deze componenten namelijk beter bestand tegen cyberaanvallen. Hierbij is automatisering cruciaal, omdat menselijk handelen niet altijd betrouwbaar is. Er zijn namelijk te veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In een industrie waar skills schaars zijn, kan een bedrijf vooral profiteren van een end-to-end beveiligingsplatform dat bepaalde geavanceerde beveiligingsfuncties integreert. Op deze manier worden inbreuken in verschillende fases van de aanval voorkomen, wat de beveiliging effectiever, het beheer eenvoudiger en de overhead kosten minder maakt.
3. Informeer over dreigingsgebieden en automatiseer beveiligingsprocessen
De handmatige identificatie van dreigingen is extreem tijdrovend voor it-beveiligingsteams. Het is essentieel om de zwakke plekken in de infrastructuur van een bedrijf te identificeren, omdat ongeautoriseerde gebruikers kunnen proberen om data binnen te sluizen of te stelen. Beveiligingsteams moeten de meest verleidelijke doelen en de meest kritieke data en applicaties uitkiezen die verdedigd moeten worden. Wanneer een beveiligingsplatform geautomatiseerd is en in staat is om deze dreigingen uit zichzelf te blokkeren, kan het team bepalen welke informatie relevant is en waarop gehandeld moet worden.
4. Breng geautoriseerde en ongeautoriseerde software in kaart
Het is belangrijk voor bedrijven om te weten waar hun data zich bevindt en wat de informatierisico’s zijn, om hun beveiliging te maximaliseren. Bedrijven moeten daarom al hun actieve software, inclusief cloudapplicaties, in hun netwerk in kaart brengen. Daarbij moet het netwerk en de cloud van een bedrijf veilig genoeg zijn om te voorkomen dat werknemers onofficiële applicaties downloaden. Dit is cruciaal voor het overzicht en de veiligheid van het netwerk, omdat malware via ongeautoriseerde software eenvoudig het netwerk in kan komen.
5. Bescherm endpoints tegen cyberdreigingen
Een geavanceerde endpoint-oplossing kan it-afdelingen helpen om cyberaanvallen te voorkomen. Deze oplossing is samenhangend en bestaat uit verschillende tools die je endpoints beschermen tegen onbekende dreigingen, zoals antivirus, anti-spyware, personal firewall en applicatiecontrole. Wanneer je je bedrijf wilt beschermen tegen indringers, is een goede endpoint strategie van groot belang. Neem bijvoorbeeld de groei van ransomware. Cyberaanvallers gijzelden dit jaar veel data en verdienden hiermee veel geld. Zij kunnen succesvol blijven omdat zij zich aanpassen aan de ontwikkelingen in de cybersecurity software. Om bedrijven hiermee te helpen bevatten de laatste oplossingen ook databeveiligingsfuncties, zoals schijf- en bestandsencryptie, dataverliespreventie en apparaat controle.
Op het moment realiseren zowel publieke- en private bedrijven zich dat cyberdreigingen het potentieel hebben om het vertrouwen in de digitale wereld te beperken en dat bepaalde investeringen gedaan moeten worden om bedrijven en het bredere digitale ecosysteem te beschermen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven de juiste mix van beveiligingsmiddelen, skills en educatie inzetten. Wanneer bedrijven de juiste mix van next-generation cybermogelijkheden implementeren, kunnen zij zwakke plekken in hun netwerk aanwijzen voor effectieve inbreukpreventie.