2016 was een belangrijk jaar voor de netwerkindustrie, gekarakteriseerd door transformatie. De druk op netwerken was ongekend. In 2017 verwachten we dat sommige van deze trends gaan versnellen, terwijl weer anderen opkomen en onze branche in nieuwe richtingen sturen. Naar onze mening zal het de komende twaalf maanden vooral om de volgende vijf trends gaan: 5G, zelfsturende, autonome netwerken, OTT en value-added diensten, virtualisatie en security.
1. 5G
De race om 5G is begonnen en zal in 2017 in hoog tempo doorgaan. Veel telecombedrijven over de hele wereld hebben al een 5G-architectuur ontwikkeld en zullen hun eerste proeven dit jaar uitvoeren. Waarschijnlijk gaan we in 2017 ook de allereerste golf van commerciële aanbiedingen zien komen, terwijl er nog wijdverspreide tests met de technologie gedaan worden.
Ik verwacht branchebreed dat 1 gigabyte-toegang verschuift naar 10 gigabyte, en waar nu al 10 gigabyte gevraagd is, dit verschuift naar 100 gigabyte om de groei van 4G aan te kunnen en een sterke basis te leggen voor de nieuwe 5G core-netwerken.
Ik zie ook een toenemende belangstelling voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van 5G in andere sectoren dan de traditionele telecommarkt, zoals in de energie-, landbouw- en transportsector. Zij zien de enorme mogelijkheden die 5G-technologie hen biedt om een revolutie te ontketenen in de manier waarop ze hun goederen en diensten kunnen leveren.
Gestimuleerd door de vraag van de consument en het bedrijfsleven, zullen zowel operators als overheden de ontwikkeling voortzetten met het ambitieuze doel om 5G-netwerken verder uit te rollen in 2020.
2. Zelfsturende, autonome netwerken
2016 zag een onverwachte opkomst van data- en bandbreedte-vretende applicaties; van het live-streamen van presidentsdebatten en Formule 1 races tot de doorbraak van augmented reality games, zoals Pokémon Go. Het succes van deze applicaties heeft netwerken behoorlijk onder druk gezet, zowel qua bandbreedte als qua wendbaarheid en deze trend zal alleen maar verder doorzetten in 2017.
Geautomatiseerde, zelfsturende netwerken zijn een effectieve en efficiënte oplossing voor netwerkoperators om dit probleem te tackelen. Als gevolg van deze ontwikkelingen verwachten we dat de industrie komend jaar een keerpunt bereikt en beweegt van theoretische kennis van geautomatiseerde netwerken, naar de daadwerkelijke implementatie ervan. Deze technologie zal, samen met virtualisatie, steeds meer succesverhalen en commerciële implementaties tot gevolg hebben.
3. Over the top en value-added diensten
2017 belooft opnieuw een cruciaal jaar te worden voor de groei van over the top (ott) diensten, aangedreven door streaming video en de publieke vraag naar non-lineaire mediaconsumptie. Iedere boost van ott-adoptie en -consumptie zet echter nog meer financiële en infrastructurele druk op netwerkoperators.
Met de komst van 5G is het aannemelijk dat telecombedrijven en andere service providers in 2017 nog meer gaan samenwerken met leveranciers van ott-diensten, of er zelf één worden. Alleen op die manier kunnen zij hun inkomsten op peil houden, de neerwaartse prijsdruk op ‘last mile’ connectiviteit compenseren en klantloyaliteit opbouwen. Vooral voor de bestaande en opkomende triple- en quad-play providers zal het toevoegen van ott-diensten van operators de markt vergroten.
Tegelijkertijd leidt het een deel van de wereldwijde ott-uitgaven (die volgens de voorspellingen uitkomen op 62 miljard dollar in 2020) terug naar de onderliggende netwerken.
4. Virtualisatie
2017 wordt ook het jaar waarin de businessmodellen voor Network Function Virtualisation (NFV) eindelijk meer voor de hand komen te liggen. Historisch gezien was het kostenverschil tussen fysieke en virtuele apparaten niet groot genoeg om de investering interessant te maken. Daarnaast verwachten klanten automatisch dat de prijzen voor software lager liggen dan voor hardware, wat de adoptie van NFV in sommige gevallen heeft vertraagd.
Dit alles gaat veranderen in 2017, omdat prijsmodellen steeds volwassener worden. Klanten begrijpen ook steeds beter hoe waardevol het is om van een op hardware gebaseerd capex-model over te gaan naar een op software gebaseerd opex service-abonnement, wat veel gemakkelijker te koppelen is aan directe bedrijfsbehoeftes en succes.
5. Security
In 2016 leek er elke week wel een datalek of een gecompromitteerd netwerk in het nieuws te zijn. Netwerkoperators en telecombedrijven begonnen zich hierdoor te realiseren dat ze meer moeten beschermen dan alleen de data die over hun systemen gaat. Vooral nu netwerken steeds meer software-defined zijn, wordt hun infrastructuur net zo kwetsbaar als de bits en bytes die over het netwerk verzonden worden. De tweede helft van 2016 zag daarom steeds meer netwerkoperators en telecombedrijven encryptie bedrijfsbreed uitrollen.
In 2017 wordt holistische netwerkbeveiliging belangrijker dan ooit, waardoor encryptie naar verwachting niet meer als niche-oplossing, maar als standaard toegepaste technologie ingezet zal worden. Bovendien zijn de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de EU GDPR regelgevingen een belangrijke stimulans voor een brede adoptie van encryptie op netwerken. Komend jaar vormt de laatste kans voor zowel netwerkoperators als hun klanten om oplossingen te plannen, budgetteren en implementeren waarmee ze de naleving van de nieuwe wetgeving, die in 2018 in werking treedt, kunnen garanderen.
In 2017 zal de vraag naar data continu veranderen en daarmee ook de onderliggende netwerkinfrastructuur, zowel vanuit fysiek als virtueel oogpunt. Service providers zullen hun aanbod blijven herschikken en consolideren om inkomsten te maximaliseren en ervoor te zorgen dat hun netwerken klaar zijn voor toekomstige technologische ontwikkelingen.