Het ging veel over veiligheid in 2016. De Amerikaanse verkiezingen werden beslist op het onveilig e-mailgedrag van een presidentskandidaat, de wet Datalekken werd dit jaar voor het eerst van kracht en de batterijen van de Samsung, van het model Al Qaida, die bliezen zichzelf op.
Er lekte ook veel dit jaar. De Panama Papers, de Runkeeper App en helft van de Tweede kamer-fractie van 50Plus. Nu is dit laatste natuurlijk niet een ict-probleem, want zoals we weten zijn ‘50 plus’ en ‘ict’ twee totaal verschillende begrippen.
Ook Apple deed van zich spreken. De FBI wilde een Apple iPhone kraken om zo bij de gegevens van een terrorist te kunnen, maar dat mocht niet van Apple. Het lukte de FBI uiteindelijk zelf en hier werd Apple ook weer boos om. Apple wil namelijk maar één lek op zijn iPhone, en die komt rechtstreeks uit de eigen App Store.
Plaksnor
Beveiligingsissues gaan steeds meer spelen. Dit is ook wel logisch, want hoe meer we digitaliseren des te groter wordt het beveiligingsprobleem. Hoe vaker je gaat vliegen des groter wordt ook kans dat het vliegtuig neerstort. Ik hoorde laatst iemand zeggen: ‘Als je gaat vliegen moet je gewoon een gek petje opzetten, een plaksnor opdoen en een geel met rood gestreepte broek aantrekken. Dat is veel veiliger’. Ik vroeg waarom. Hij zei: ‘Nou, statistisch gezien storten er heel weinig vliegtuigen neer waar mensen inzitten met een raar petje, een plaksnor en een geel met rood met gestreepte broek’.
We willen overal bij kunnen en alles verspreiden, maar niemand mag het zien. Aan de andere kant bieden we partijen als Google en Facebook al onze data op een presenteerblaadje aan, zodat zij met die data kunnen doen wat ze willen. Ze kunnen data zelfs zo sturen dat zij kunnen bepalen wie de president van Amerika wordt.
In je blote bips
Het grote probleem is dat we veel willen delen. En iets delen en privacy zijn twee tegenstrijdigheden. Bij privacy hou je juist alles voor jezelf. Wanneer je een zin begint met ‘Dit moet je niet verder vertellen’ weet je eigenlijk al dat dit wordt verder verteld. Privacy is ook een keuze. Als je naar een nudistencamping gaat moet je niet boos worden als mensen je in je blote bips zien lopen. Het zou ook heel raar zijn als je dan gaat roepen: ‘Wat zit je te kijken? Heb ik iets van je aan?’.
Het ging veel over veiligheid dit jaar. Ik denk dat het volgend jaar ook weer veel over veiligheid zal gaan. Maar zo lang het maar over digitale veiligheid gaat, vind ik dat eigenlijk wel best.