Windows-smartphones vallen weg en dat wordt toch een gemis. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Het smartphone-avontuur van Microsoft lijkt wel zo’n beetje voorbij te zijn. Natuurlijk, de Windows-maker laat de mobiele wereld zeker niet gaan. Ceo Satya Nadella zet de door zijn voorganger aangekondigde focus op cloud én mobiel stevig door. Waar Steve Ballmer het al had over devices en services, doet Microsoft tegenwoordig minder zelf aan devices. Het heeft de kostbare overname van Nokia afgeschreven en de overgebleven Finse foon-tak is dan ook gesloten.
De mobiele platformen van de toekomst lijken dus Apple’s iOS en Google’s Android te zijn. Eerstgenoemde is qua marktaandeel de kleinere, maar qua directe winst de grotere. Het tweede platform is qua marktaandeel de Goliath, zoals Windows ooit was, en levert Google indirect forse winsten op. Gebruikers kunnen klem komen te zitten tussen deze twee dominante platformen en de leveranciers ervan. Windows Phone (tegenwoordig weer Windows Mobile geheten) had een tegenwicht kunnen vormen. Het zal nog gemist worden. Wat vind jij?
Beste wensen iedereen!
@Louis Kossen
Nee, ik heb geen tips voor digitaal kluizenaarschap, maar er zijn wel kleine dingetjes zodat je nog een klein beetje privacy overhoudt. Je kunt stoppen met Facebook (of het misschien beperken tot één apparaat, bv je telefoon), zoeken met DuckDuckGo, browsen met FireFox met AdBlockPlus, wazige sites uit de weg gaan, niet klikken op links in mails, …
Windows 10 op een Lumia 435 zetten was simpel, vandaar dat ik verwachtte dat het op z’n grote broer ook wel zou werken. Jammer dat het niet zo was.
@Frank Heikens / Louis Kossen : Je kunt bij Linux precies zien, welke processen er lopen en zelfs hoeveel processor-tijd ze gebruiken.
Met de ingebouwde firewall kan je ook zie welke processen een verbinding maken/hebben.
@louis lossen: Ik heb mijn telefoon direct na aanschaf laten upgraden naar windows 10. Ik heb de telefoon enkele uren niet gebruikt voordat alles klaar was. Bij mij loopt alles zonder problemen. Gps heb ik niet getest dus ik weet niet of het problemen geeft. Ik heb mis geen apps de meeste functies zitten er gewoon al in waardoor ik bijna geen apps hoef te installeren. Oudere apps voor windows 8 lopen ook perfect op windows 10. Mijn Lumia 520 deed het steeds slechter op gebied van surfen op internet anders had ik hem nu nog wel gebruikt. Dat komt met name denk ik door alle scripts die men in de websites laat draaien en het geheugen wat te klein was. Edge loopt ook veel beter dan internet explorer maar dat zit dus alleen op windows phone 10. Android is naar mijn mening een rommelig geheel dat komt vooral door al die goedkope chinese telefoons die overigens net zoveel kosten als een Lumia. Hackers richten zich nu ook steeds meer op Android.
Beste Koen,
Ik deel volledig uw mening. HP komt eraan met een toestel, Acer kwam met hun Windows Phone ook terug naar Europa. Het zal wel dit jaar moeten gebeuren want momenteel is het behelpen vermits er niet veel stock meer is. Tot september hou ik het bij Windows voor onze organisatie, als er dan nog geen witte rook is zal ik met spijt in hard mij toch tot een ander platvorm moeten gaan richten. De medewerkers klagen wel wat aan apps maar prijs/kwaliteit, gebruiksgemak en beveiliging lijkt me het Windows mobiele platvorm zeker aangewezen.
Meer concurrentie is altijd wenselijk als twee grote partijen de scepter zwaaien in de mobiele telefoon markt.
De inmiddels ‘antieke’ smartphone die ik nog steeds gebruik zal ooit een open source opvolger krijgen als er een toestel op de markt komt wat de moeite loont. De markt is er dus dat zal het probleem niet zijn.
Ons hele gezin (5 volw) heeft uiteindelijk gekozen voor Nokia Lumia. De eerste was de Lumia die ik bij een wedstrijd van Computable gewonnen heb. Mijn dochter is daar nog steeds ontzettend blij mee. Goede kwaliteit voor een vriendelijke prijs. Het enige minpunt is dat je steeds misgrijpt op apps.
@Ron Bakker
Ja, dat klopt, je kunt met het terminal commando “ps” precies zien wat er draait. Echter, er zijn mensen die nooit de terminal gebruiken! Daarbij starten processen geregeld andere processen op, en deze stoppen ook zomaar weer. Je “ps” lijstje is dus een momentopname.
Een andere uitdaging is dat je niet van elk proces weet wat het is. En als je bv via een applicatieserver Java programma’s draait, dan zie je alleen het proces “java” en niet welk Java programma.
Er worden programma’s gestart en gestopt via cron of een andere scheduler, er draaien daemons op de achtergrond, er draaien event handlers, er draaien …, en elk proces kan een veelvoud aan andere processen starten.
Mijn punt was: vroeger toen alles single tasking was, toen startte je één applicatie op, en dat was het, die applicatie had 100% van de resources van de computer tot z’n beschikking.
Je kunt dan misschien wel zien welke processen er draaien en netwerkverkeer genereren, maar wie garandeert mij dat bijvoorbeeld het firefox proces de echte is en geen nepperd?
Beetje naïef om je daarop blind te staren als je het hebt over “in control zijn”.
Beste Peter, vanmorgen heeft hardware.info laten weten dat Microsoft stopt met de verkoop van Lumia smartphones (https://be.hardware.info/nieuws/50573/microsoft-verkoopt-geen-lumia-telefoons-meer); ze zijn inderdaad niet meer op voorraad in hun eigen store. Vermoedelijk komen zij eind volgende maand met hun Surface Phone naar buiten op het World Mobile Congress in Barcelona en stoppen ze daarom de Lumia-lijn. Er komt dus blijkbaar toch schot in de zaak. Ik heb alleszins direct enkele Lumia 650-toestellen besteld om de komende periode te overbruggen, want onze oudste toestellen gaan hun 4e levensjaar in en af en toe valt er al eens eentje uit.
@Frank Heikens. Ik heb je advies ter harte genomen, de Facebook van de telefoon geveegd en het apparaat niet meer te vaak meenemen. Adblock gebruikte ik al icm Firefox en een woeste klikker of een ideaal slachtoffer voor phising ben ik volgens mij niet. Maar wel zelf weer baas worden over het computergebruik. Een mooi voornemen.
@Ron Bakker Dat was fout wat ik schreef dat je niet weet wat er onder Linux draait. Uiteraard kan je dat zien net zoals de verbindingen die gemaakt worden. En je zal ongetwijfeld ook nog het netwerkverkeer zelf kunnen analyseren. Ik doelde meer op wat @PaVaKe schrijft. Je kan nooit helemaal weten wat er onder water gebeurt. Je moet vertrouwen op de systemen die je gebruikt. Met dat vertrouwen is het er niet beter op geworden de laatste tijd. Dat vertrouwen heb ik met Linux wel.
@John Gerretsen Mmm, tussen mij en windows 10 wil het nog niet erg boteren. Ik heb er alleen maar gezeur mee. Misschien als ik hem nog een keer had laten updaten dat het dan wel in orde is. Maar met windows 8 red ik me vooralsnog prima. Surfen, mail, teletekst-app en de Here Maps, het voldoet. Vind / vond het ook een prima systeem, ook al blijft het wantrouwen bij me over het datahamsteren. Blijft vreemd dat als je erover leest dat het systeem afgeschreven is voor de smartphone.