Windows-smartphones vallen weg en dat wordt toch een gemis. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Het smartphone-avontuur van Microsoft lijkt wel zo’n beetje voorbij te zijn. Natuurlijk, de Windows-maker laat de mobiele wereld zeker niet gaan. Ceo Satya Nadella zet de door zijn voorganger aangekondigde focus op cloud én mobiel stevig door. Waar Steve Ballmer het al had over devices en services, doet Microsoft tegenwoordig minder zelf aan devices. Het heeft de kostbare overname van Nokia afgeschreven en de overgebleven Finse foon-tak is dan ook gesloten.
De mobiele platformen van de toekomst lijken dus Apple’s iOS en Google’s Android te zijn. Eerstgenoemde is qua marktaandeel de kleinere, maar qua directe winst de grotere. Het tweede platform is qua marktaandeel de Goliath, zoals Windows ooit was, en levert Google indirect forse winsten op. Gebruikers kunnen klem komen te zitten tussen deze twee dominante platformen en de leveranciers ervan. Windows Phone (tegenwoordig weer Windows Mobile geheten) had een tegenwicht kunnen vormen. Het zal nog gemist worden. Wat vind jij?
Deze stelling is 100% waar!
Apple maakt goede telefoons, maar maakt geen goedkope telefoons.
Er zijn goede Android telefoons, maar die zijn niet goedkoop.
Er zijn goedkope Android telefoons, maar die zijn niet goed. Het grootste bezwaar van deze telefoons is dat ze met een verouderde Android versie worden geleverd, en ze nooit updates krijgen. Deze telefoons zijn dus per definitie onveilig.
Nokia en Microsoft maakten dure en goedkope Lumia telefoons. Ik heb er één gehad, de Lumia 435, nieuw gekocht voor 60 euro, en na een jaar, vlak voordat ik ‘m verkocht, nog een update van MS ontvangen.
Een Lumia van 60 euro is natuurlijk geen telefoon van geborsteld aluminium maar een goedkope plastic telefoon, en verwacht geen supersnelle graphics bij spelletjes, maar dat is het dan. Een goedkope Lumia is een goede en goed bijgewerkte telefoon. Daar kunnen fabrikanten van goedkope Android telefoons nog wat van leren!
Als er maar 2 grote mobiele systemen leveranciers overblijven dan zal het zeker een gemis zijn. Wat keuze kan geen kwaad. Heb zelf ook zo een goedkope Lumia gehad en dat was een prima ding. Geslotener dan het Windows voor de mobiel krijg je het niet. Vandaar dat geen software leverancier zich aan dit systeem waagt of beter kan wagen. Maar het liefst zou ik de keus krijgen voor een open source systeem of in ieder geval een systeem waarbij je weer het gevoel van vat krijgt op je mobiele apparaat. Zoals het nu gaat lijkt het nergens naar.
Als trouwe Nokia-klant (sinds de start van de gsm’s) en ondanks alles trouwe Windows-gebruiker op pc én mobile zal ik Windows Phone absoluut missen. Maar het klopt dat MS de mobile ‘die hard’ fans in de kou laat staan. Ik volg meerdere issues op in fora en zie continu jarenlange trouwe fans overstappen, omdat ze de strijd moe zijn. Ikzelf twijfel ook sterk momenteel nadat ik noodgedwongen moest terugdraaien naar WP8.1 omwille van meerdere onopgeloste issues. WP en Windows 10 mobile waren (of hadden op zijn minst de potentie) om een uniek OS te zijn, maar indien er niet snel een mirakel plaatsvindt (zoals een perfect werkende Surface Phone) zal het ermee gedaan zijn vrees ik… En wie gaat dan ooit nog het lef hebben om een alternatief te bieden voor de twee groten?
Computable, mag ik jullie wijzen op jullie artikel “Microsoft in mobiel: wordt dat eigenlijk wat?” van 21/10/2016 (https://www.computable.be/artikel/achtergrond/mobility/5861847/5594136/microsoft-in-mobiel-wordt-dat-eigenlijk-wat.html) waarin jullie zelf aangeven dat Windows Mobile:
– er als enige OS echt op vooruitgaat (van 11 naar 16 %)
– draaít op ongeveer 1/6 van de zakelijke smartphones
In het artikel staat verder letterlijk “Het wijst erop dat Microsoft in dit domein nog zeker niet is uitgeteld” en “Microsoft speelt dus nog mee, en het komende jaar wordt hiervoor cruciaal.”
De huidige stelling amper 2 maanden later lijkt mij dus wat misplaatst en getuigt van een zekere stemmingmakerij. Ik denk dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen zakelijk gebruik en privégebruik en dat Windows mobile in de zakelijke markt inderdaad nog steeds duidelijk aanwezig is. Onze onderneming gebruikt als sinds 2013 en tot grote tevredenheid uitsluitend Windows smartphones en blijft dit ook in 2017 nog doen. Bij een collega-maatschappij in Nederland die deel uitmaakt van onze Europese holding is dit net hetzelfde. Het gebruiksgemak van het OS, de sync met het bedrijfsnetwerk, de prijs/kwaliteit tegenover iOS en de veiligheid (wat bij Android een absolute nachtmerrie is in bedrijfsomgevingen) maken dit tot het ideale OS in een zakelijke omgeving. Mocht ik zelf een smartphone voor persoonlijk gebruik kopen, zou ik ook zonder twijfel een Windows phone kopen. Ik heb achtereenvolgens al de Lumia 520, 625, 640 en nu de 650 (op Windows 10) kunnen gebruiken en ben hierbij nog nooit ontgoocheld geweest. Op de 650 komen er regelmatig updates uit (onlangs werd zelfs de geweldige “double tap to wake” feature die ook op WP8.1 al bestond opnieuw beschikbaar), wat bewijst dat Microsoft zijn mobiel platform nog steeds verder ontwikkelt.
En wat het steeds maar weer gebruikte argument van het aantal apps betreft: Windows heeft er inderdaad “maar” zo’n 670.000 (!) tegenover resp. 2 en 2,2 miljoen voor iOS en Android, maar hoeveel heb je er eigenlijk gemiddeld op een smartphone staan?
Samengevat: Windows smartphones vallen niet weg. Ik verwacht zelfs een opleving medio 2017 en ben dan nog een stuk voorzichtiger dan ComputerWorld, dat enkele maanden geleden voorspelde dat Windows in 2017 iOS zal voorbijsteken…
Windows is end of live. Jarenlang heeft Microsoft ons aan het lijntje gehouden. Het is mooi geweest. Windows is een allegaartje geworden. Tijd voor een open source OS.
Ik heb net mijn lumia 520 vervangen voor een 640xl. Prachtige telefoon voor weinig geld. Ik kan gewoon niet aan Android wennen, ik heb er geen goed gevoel bij. IPhone is mij veel te duur. Mijn vrouw heeft windows phone en wil ook niet anders. Microsoft zal wel met iets interessants komen.
Probleem is denk ik ook dat er nog maar weinig apps voor de windows smartphone ontwikkeld worden. Met zo’n klein marktaandeel is het vooralsnog niet rendabel voor ontwikkelaars hierin te investeren.
@JohnGerritsen Laat ik die nu ook hebben, de 640. Voor het eerst ben ik niet tevreden, een slecht functionerende GPS waar ik knorrig over ben. @PaVaKe Er zijn niet veel apps, nu heb je er ook niet veel nodig, maar ik zit nog op Windows Phone 8 en daar is het helemaal droevig gesteld. Schreef al dat ik de geslotenheid ook het grote nadeel vind, zo zal je geen Firefox voor de Windows Phone vinden. Native apps ontwikkelen is niet mogelijk, alleen in de RT Zandbak van Windows. Denk trouwens niet dat het over is met Windows op de smartphone, misschien wel met het zelf apparaten maken maar dan zullen er wel andere merken komen waar het op zal gaan draaien. Blijf het grootste nadeel van al deze systemen vinden dat je overgeleverd bent aan een systeem waar je eigenlijk geen flauw idee hebt wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. Vooral het datagraaien.Isde smartphone een verlengstuk van de mens of is het inmiddels omgekeerd? De computer en zijn gebruik, je wordt er niet vrolijker van.
@Louis Kossen
Je kunt al een jaar genieten van het nieuwere, meer veilige, Windows 10 op je Lumia 640! Dus wat is je probleem, waarom upgrade je niet?
Sinds multitasking normaal is op computers (en telefoons zijn ook gewoon computers) weet je nooit wat er allemaal op de achtergrond draait. Ook niet op het open Linux!
Op de Mac heb je het programma Little Snitch. Daarmee kun je zien welke programma’s een uitgaande internetverbinding willen maken. Dat kun je dan toestaan of tegenhouden. Zo hou je de dataverzamelaars onder je programma’s tegen.
Allereerst de beste wensen! Happy Hacking ook in 2017.
@Frank Heikens
Een maand geleden heb ik 10 erop gezet. Ik vroeg me eerst af toen ik hem had, waar blijft die nou, die windows 10 update? Maar na even zoeken en het erop zetten van de juiste upgrade app installeerde windows 10 zich. Het duurde heel erg lang (uren, kan te maken hebben gehad met weinig ruimte) maar uiteindelijk zat 10 erop. Met een crashende Internet Explorer, met een crashende facebook. Later begreep ik dat er nog een update overheen moest….. Maar toen was ik er eigenlijk wel weer klaar mee. Heb de zaak weer teruggedraaid naar 8. Het voldoet, met de maps die me bevallen. Had geen zin in gemodder.
Dit is al de tweede keer dat ik met 10 heb zitten rommelen. Heb ook een upgrade gedaan op een windows 7 desktop machine. Daar zat ik uiteindelijk ook met half en traag werkende onderdelen, voor de explorer (verkenner) duurde heel lang om te starten en was enorm traag in gebruik. Ja, dan ben ik klaar, ik heb hier geen zin in en uiteindelijk denk ik, hoe dom heb ik kunnen zijn, de 7 werkt voldoende voor wat ik wil. Ga niet repareren wat niet stuk is, de Gouden IT Wet.
Hoewel ik redelijk thuis ben in Linux is het waar dat je nooit precies kan weten wat er draait en wat het doet. Een voordeel heeft Linux wel, het is open source en iedereen kan in principe meekijken. Dat geeft mij het vertrouwen in het systeem. Wat ik nu bij Windows 10 zag, een privacy statement van hier tot gunder, amper te begrijpen waar je tussen de regels door moet lezen. Dat je data nodig hebt om toepassingen fatsoenlijk te laten functioneren, ok, maar dat moet het ook zijn. Door mails of documenten in de cloud heenploegen vind ik niet horen.
Leuk dat snitch, maar ook wel treurig dat je het eigenlijk nodig hebt en dat het wantrouwen bij de gebruikers maximaal is.
Toch, ik mag niks zegge want de grootste ellend komt van het internet. Surf erop los op het internet, gebruik Facebook, whatsapp. En daar zitten de grote datahamsteraars, op de internet pagina’s of toepassingen. Dan heb ik nog niet over die diaree van meningen en instant wereldleed die a la minuut binnenrolt. Daar word je treurig van.
Tijd voor een digitaal kluizenaarschap?