Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) schrijft namens de rijksoverheid deze maand twee grote aanbestedingen uit: een voor printers en de ander voor mobiele apparatuur. Beide tenders lopen qua waarde in de vele tientallen miljoen euro, waarbij de kans groot is dat verliezende partijen naar de rechter stappen.
De huidige printers en kopieermachines bij het Rijk zijn de komende jaren gefaseerd aan vervanging toe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is een aanbesteding gestart om nieuwe apparaten te kopen of te huren. Ook het installeren en onderhouden van alle apparaten hoort bij de opdracht. Door deze inkoop openbaar aan te besteden voor de hele rijksdienst in één klap, beweert de overheid de beste kwaliteit tegen de laagste prijs te krijgen.
Het ministerie van BZK noemt niet welk bedrag het zelf in gedachten heeft. Dat zou de aanbesteding verstoren en de prijs kunnen beïnvloeden. Duidelijk is wel dat het om vele tientallen miljoenen euro gaat over de hele contractperiode van minimaal drie jaar voor alle rijksdiensten samen.
Duurzaam
Volgens BZK komen er elk jaar zo’n 850 miljoen velletjes bij de ministeries en andere rijksdiensten uit printers en kopieermachines. Daarvan zijn er 640 miljoen zwart/wit en 210 miljoen in kleur. Ze rollen uit ongeveer 9.500 machines in 850 gebouwen in heel Nederland.
Duurzaamheid is in de aanbesteding belangrijk. Veel fabrikanten hebben de afgelopen jaren energiezuinige apparatuur ontwikkeld. Verder staan de apparaten standaard afgesteld op zwart/wit en op dubbelzijdig afdrukken, aldus BZK.
De huidige printers en kopieermachines, waarbij de ‘installen base’ voornamelijk bestaat uit apparatuur van Canon, Ricoh en Xerox, gaan terug naar de leveranciers (bij huur) of naar de Dienst Domeinen voor verkoop.
IWR2016
Sinds 2007 maakt een aantal rijksoverheidsorganisaties gebruik van gezamenlijke overeenkomsten waarmee de deelnemers ict-hardware en aanverwante software en diensten kunnen bestellen. Denk aan Accessoires, Werkplekken en Afdrukdiensten. Deze overeenkomsten zijn Europees aanbesteed als onderdeel van het programma Europees Aanbesteden Samenwerking ICT, in het kort EASI2007 en EASI2010. Enkele van de huidige overeenkomsten onder EASI2010 lopen in 2016 af.
Als een van de opvolgers is in 2015 het Programma Aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (programma Aanbesteding IWR) gestart, waarvan de tender ‘IWR2016 – MFP-faciliteiten en netwerkprinters’ nu uitgeschreven is. Later deze maand volgt, meldt BZK, een aanbesteding voor de inkoop van laptops, tablets en mobiele telefoons of smartphones. Die zijn nodig om ambtenaren flexibel te laten werken, niet alleen op hun eigen kantoor achter vaste computers.
Waarschijnlijk zijn er in totaal ongeveer 80.000 apparaten nodig. De bedrijven die de aanbesteding winnen moeten ook service bij de apparatuur bieden. Ook bij deze aanbesteding gaat het om tientallen miljoenen euro.
De belangen van inschrijvende partijen bij deze megatenders zijn groot. Wie niet wordt geselecteerd, mist de komende jaren veel omzet. Verliezers stappen dan ook in dit soort selectietrajecten, waarbij vaak maar een leverancier wordt geselecteerd, vaak naar de rechter om voorlopige gunningen aan te vechten. Eerder dit jaar was dit al het geval bij de aanbesteding datacenteraanbesteding ROAD2016, maar ook printertenders worden vaak op het scherpst van de snede uitgevochten, zoals eerder bij de Nationale Politie en de gemeente Utrecht.
Dat kan natuurlijk niet. Wel de burger verplicht “digitaal met de overheid te communiceren” (oftewel, afgezet worden met een brakke website, want mensen die extra veel moeten muisklikken is extra veel digitaal, en al dat extra werk is een klein offer voor dat extra warme gevoel mee te doen met de digitalisering), want papier is gewoon het kwaad zelve… maar wel zelf blijven printen. Zie je wel, de overheid is gewoon doordrenkt van het kwaad!
Nou denk ik niet dat papier zo’n probleem is. De eindeloze stroom nutteloze berichten van de overheid, daarentegen…