De aanmaak van nieuwe topleveldomeinextensies gaat te ver, veel te ver. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De vrees was er al toen de Icann, non-profit beheerder van enkele essentiële internetfundamenten, nieuwe extensies voor algemene topleveldomeinnamen (gTLD’s) toestond. De mogelijkheid om nieuwe gTLD’s aan te maken, is zelf lang in de maak geweest. Nadat begin deze eeuw – ook na een lange aanloop – het landenoverkoepelde .eu realiteit is geworden, is de gang naar veel meer gTLD’s ingezet.
Naast wel als nuttig te beschouwen extensies als .politie, .overheidnl en .brussels zijn er ook meer commerciële extensies aangevraagd zoals .kpn en .wolterskluwer. Daar is een ware hausse aan marketingtermen, keywords en andere seo-savvy woorden achteraan gekomen. Wat te denken van .blog, .basketball, .eco, .top, .club, .online en .cloud? Om nog maar te zwijgen van het recent aangemaakte .hair. De aanwas van nieuwe gTLD’s is te ver doorgeschoten. Wat vind jij?
Helemaal mee eens!
Absoluut.
Ondertussen is er zelfs al sprake van een tweede ronde waar er mogelijk nog eens honderden nieuwe extensies bij zouden komen.
ICANN ziet 2020 als realistische termijn voor tweede ronde van nieuwe gTLD’s
1) Het zijn geen extensies. Het simpele gegeven dat hoegenaamd niemand dat meer weet, inclusief vele kletspraters die dat toch echt beter zouden moeten weten, geeft aan wat voor speelveld ICANN’t gekregen heeft en dus ook hoe groot het zelfreinigend vermogen van “de community” is. Carte blanche en nul, respectievelijk. Voor wie het nog uitgespeld moest krijgen.
2) De huidige koers gaat helemaal niet ver genoeg. We wilden evident meer TLDs en dus kregen we die. Maar waarom zo duur en met zoveel voeten in de aarde? Waarom niet iedereen een eigen TLD, zodat je een “sleutelwoord” aan je site kan hangen? Net als compuserve en AOL dat deden. Als je .com of .net of weet ik het welke SLDs kan registreren voor vijf euro per jaar, waarom dan niet TLDs? Het proces is technisch hetzelfde.
3) Of, omgekeerd, waarom waren er eerst zoveel minder? Nouja, zo is het ooit begonnen. Gewoon wat TLDs om de boel op de rails te krijgen. En toen waren het ineens niet meer alleen de techneuten die met dit speeltje wilden spelen. Met verregaande gevolgen. Kijk naar de .net heruitschrijvingsfarce. DENIC had gewoon het beste bod, en toen liet ICANN’t hun ware kleuren zien. Als toen, als nu: Het is politiek gekonkel en heeft niets met noodzaak of visie te maken, alleen met landjepik.
4) Het hele soepzooitje is inderdaad veroorzaakt door ICANN’t te bevolken met nitwits en would-be olichargjes. Het was dus nergens voor nodig om bang te zijn voor wat er is gebeurd, we hadden kunnen bedenken dat dit precies was dat er zou gaan gebeuren precies vanwege de mensen die de boel sturen. Er was geen kans dat het niet zou gebeuren. Nu gaan miepen, ach, het is gebeurd dus terugdraaien doe je het toch niet meer.
5) Of je moet ICANN’t bevolken met mensen die wel snappen waar ze het over hebben.
Wat is eigenlijk het probleem met de aanmaak van topleveldomeinen? Wat is de vrees, wat gaat er te ver, waarom is het doorgeschoten?
Precies wat Vincent schrijft: Wat is het probleem? Het tijdelijke probleem kan ik wel vertellen… mensen snappen TLD’s niet. Zo gebruik ik als bedrijf dat leeromgevingen aanbiedt veel het .academy TLD. Dan krijgt je https://NaamBedrijf.Academy maar mensen plakken daar zelf dus .nl en .com aan vast en dat werkt niet.
Een ander nadeel vind ik dat je nu je bedrijfsnaam of idee niet meer kunt beschermen (en als je klachten hebt, zeer veel TLD houders moet gaan benaderen. Vroeger kon je nog wel .eu .info .nl en .com registeren. Maar met duizenden TLD’s kan dat niet meer en dat werkt phishing en dergelijk in de hand.
denk aan
https://abnamro.bank grotere kans dat mensen denken dat ze bij de ABN inloggen *zeker* omdat je er dus ook een HTTPS adres van kunt maken wat vertrouwen opwekt… opsporen van deze criminelen lukt je weer niet omdat het TLD en de registratie weer in een ander land plaatsvinden… heb je ze eindelijk uit de lucht heb je een dag later https://abnamro.money .cash .nld of wat dan ook…
PS: Zo heb ik een jaar of twee het domein https://rijksoverheid.academy gehad. Overigens niemand die me benaderd daarover heeft… dus die processen lopen ook nog niet.
Volgens mij is het om het even. Door zoekmachines wordt je gevonden door inhoud te presenteren, de tld doet niet ter zake. Met Henri eens er is een mogelijkheid om domainnamen te kopen die op de rand zijn en crimineel gebruikt kunnen worden maar dat was altijd al zo, mij stoort het niet. Soms is het handig voor een jaar een domain van € 1 te kopen voor een enkel projektje of voor de opbouw van een site die nog niet onder de definitieve domainnaam mag draaien.
Kortom er is geen probleem.
Het is wel zinnig om gebruikers te leren dat ze de URL niet in het zoekveld van de zoekmachine moeten typen, die tijd moet je nemen.
Technisch zijn er geen bezwaren, en je zoekmachine vindt het ongetwijfeld ook, alleen dat maakt het nog niet gewenst of nuttig!
Ooit was het simpel. Voor bedrijven had je .com (voor de goede orde: dit is niet het landendomein van de VS, want dat is .usa), voor universiteiten en scholen .edu, voor overheid .gov, en landen hadden TLD’s zoals .nl, .be, .de, …
Wat heeft een TLD zoals .amsterdam voor meerwaarde? Wil je kunnen surfen naar http://www.gemeente.amsterdam??? Of is het nu amsterdam.gemeente.nl of amsterdam.nlgemeente??? Heeft het zin, wordt het duidelijker of beter, als je een TLD bedenkt waar niet alle logisch daartoe behorende sites daar gebruik van maken? En wat is de meerwaarde van de TLD .overheidnl tov .overheid.nl???
Moet de rijksoverheid nu met nog meer instanties afspraken maken om te voorkomen dat een idioot zich als rijksoverheid voordoet? Moeten bedrijven uit voorzorg 1000 domeinnamen registreren?
@Frank
Voor iedere TLD is er een bedrijf/instantie die deze uitgeeft. Zonder deze kun je zo een domainnaam niet kopen. De beheerder van “.overheid” moet dus toezicht houden.
Voorts kon je altijd al een eigen DNS-Server in het net hangen en eigen tld’s maken die dan niet bij ICANN geregistreerd zijn, dat is inherent aan het netwerk.
Klaarblijkelijk is/was er behoefte dit uit te breiden, misbruik was er altijd al en dat verandert niet omdat er tld’s bijkomen.
Als 60+ kan ik over heel veel in de ICT roepen “ooit was het simpel” maar de wereld verandert, dat houdt je grijze cellen in vorm.