De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarbij de regering wordt verzocht de applicatie Kandidatenverkenner banenafspraak van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) vrij te geven voor gebruik door gemeenten in arbeidsmarktregio’s. Tevens is via een amendement 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de datakwaliteit van de klantprofielen bij gemeenten. Het gaat hierbij om kandidaten met een arbeidsbeperking.
Voor een goede matching van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt is inzicht in vaardigheden en competenties van potentiële kandidaten van groot belang. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het aantal profielen van gemeentelijke kandidaten in de online Kandidatenverkenner voor de banenafspraak achterblijft. Ook geven werkgevers signalen dat zij aangepaste en geschikte banen hebben, maar geen geschikte kandidaten krijgen.
Huiverig
Behalve het UWV kunnen gemeenten in arbeidsmarktregio’s via de Kandidatenverkenner hun kandidaten voor banenafspraakvacatures in beeld brengen. Volgens de indieners van de motie, Bas van ’t Wout (VVD) en John Kerstens (Pvda), maken gemeenten echter amper gebruik van deze Kandidatenverkenner. Ze blijken huiverig te zijn voor het delen van deze gegevens met het UWV en de datakwaliteit van hun klantprofielen is vaak ondermaats.
In de aangenomen motie is vastgelegd dat het UWV de applicatie Kandidatenverkenner moet vrijgeven voor gebruik door gemeenten. Die kunnen, indien gewenst, dan zelf deze bemiddelingsapplicatie inrichten. Daarnaast hebben beide Tweede Kamer-leden via een amendement geregeld dat er eenmalig 3,5 miljoen euro vrijkomt als impuls voor gemeenten om de datakwaliteit van hun klantprofielen te verbeteren. Vaak zijn de gegevens over de kandidaten met een arbeidsbeperking uit sociale dienstsystemen verouderd en onvolledig.
Kandidatenverkenner
De online Kandidatenverkenner banenafspraak heeft het UWV laten ontwikkelen voor werkgevers en intermediairs die iemand zoeken uit de doelgroep banenafspraak. In de verkenner staan geanonimiseerde profielen van inwoners die onder de banenafspraak vallen. Het gaat dan om mensen die ingeschreven zijn bij het UWV of gemeenten.
De banenafspraak, vastgelegd in de Wet BQA, is een nieuwe aanpak om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen bij reguliere werkgevers. De werkgevers in het bedrijfsleven hebben zich garant gesteld voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in de periode tot 2026. De overheid neemt 25.000 extra banen voor haar rekening die voor 2024 moeten zijn gerealiseerd.
De Kandidatenverkenner doorbreekt het informatiemonopolie van het UWV. Werkgevers en arbeidsbemiddelaars kunnen namelijk middels hun account inloggen en zelf op zoek gaan naar geschikte (geanonimiseerde) kandidaten. Is er een kandidaat gevonden dan wordt er een bericht verstuurd naar het werkgeversservicepunt van UWV dat vervolgens een afspraak regelt indien die kandidaat nog beschikbaar is en interesse heeft.